Anmeldelse: Anklagerens vidne, Østre Kapel på Østre Kirkegård, Holbæk (Sjællands Teater)
Af Christian Skovgaard Hansen
Retten er sat! Sjællands Teater har omsat Agathas Christies klassiske krimihistorie Anklagerens vidne til scenen, hvor den nu for første gang kan opleves på en dansk scene. Forestillingen har tidligere spillet i Korsørs tidligere rådhus, og nu er den rykket ind i Østre Kapel på Østre Kirkegård i Holbæk.
En rig enkefrue er blevet myrdet. Alt peger på den unge, charmerende husven Leonard Vole, der er i økonomiske vanskeligheder, som morderen. Enkefruen har endda testamenteret sin store formue til ham. Det eneste vidne er hans kølige og noget beregnende, ældre hustru, Romaine, der udråber Leonard som morderen. Men er det nu sandt? Advokaten Sir Wilfrid Robarts prøver at finde sandheden, mens han repræsenterer Vole. Heroverfor ønsker anklagemyndigheden ham idømt dødsstraf. Hvilket udfald retssagen i Sjællands Teaters Anklagerens vidne får, skal ikke afsløres her.
Det er naturligvis historien om, at finde den skyldige til historiens mord. Det er samtidig en historie om retfærdighed, passion og ikke mindst forræderi. Vi sidder med i retssalen, så vi følger intensiteten og dramatikken på tæt hold. Mens handlingen skrider frem, holdes vi på pinebænken, og vi får løbende små hints, som får betydning for handlingen, lige indtil det hele til slut afsløres på en måde, som vi måske ikke helt havde forventet. Det er en klassisk hvem gjorde det-krimi med fine twists.
I Agatha Christies oprindelige novelle fra 1925 lykkedes det hustruen at narre myndighederne med det skudsikre alibi. Christie omskrev selv novellen til et teaterstykke med premiere i 1953. Her er Voles hustru blevet til en berliner, og Christie har ændret slutningen, da hun ifølge hende selv ønskede en ny slutning. I senere bearbejdninger, f.eks. i filmversionen fra 1957 med Malene Dietrich som hustruen, bliver Vole straffet til slut, da hun myrder ham, da hun opdager, at han har begået utroskab mod hende.
Selvom historien har en del år på bagen, og selvom den foregår i et klassisk ældre britisk krimiunivers, er det lykkedes oversætter Peter Thieme at oversætte tekst skarpt og flydende. Vibeke Wrede har iscenesat fortællingen lige så skarpt og ganske spændstigt, efterhånden som dramaet strammer til, og intet afsløres, før det skal. Det hele foregår i en enkel, klassisk retssalsscenografi.
Martin Elung-Jensen er sprunget til med kort varsel i rollen som advokaten, Sir Vilfrid Robarts pga. sygdom hos Jesper Lohmann. Trods han spiller med manuskriptet i hånden leverer han en ganske fin og troværdig præstation, når han sammen med advokatkollegaen spillet af Brian Kristensen prøver at finde hoved og hale i det skete. Heroverfor er Peter Thieme ganske glimrende som anklageren, der i starten sejrssikkert tror på, at han naturligvis kan vinde sagn, da han jo har skaffet sig et vidne, Voles hustru, som kan ødelægge hele forsvarets sag. Tror han!
Joachim Kubels Leonard Vole har både tilpas ærlighed – i hvert fald til en start – og naivitet, men også kløgt og bidende skarphed, når han nu engang er frifundet, så han kan leve det liv, som han ønsker. Penille Albæk Andersen som hustruen leverer en fin præstation, og vi aner, at der stikker noget mere under hendes vidneudsagn, end det sagte ord siger.
Resten af holdet, Kenneth Ewi Kirkeby som dommeren, Frank Rubæk som både tavs, måske ikke helt skarp politimand og distræt og ganske morsom retsmediciner, og Ann Hjort som allestedsnærværende sekretær og lettere forsmået og ikke altid kløgtig husholderske hos den afdøde enkefrue. Herudover medvirker Line Qwist Pedersen i en lille rolle med stor betydning, men som ikke skal afsløres her.
Anklagerens vidne er en skarp og klassisk hvem gjorde det-krimi, som både er ganske morsomt og tænksomt sat sammen. Der er ganske fine skuespillerpræstationen, og når man bedst tror, at man ved, hvem morderen er, hvorfor og hvordan, så må man tro om igen!
Sjællands Teater
Østre Kapel, Østre Kirkegård, Anders Larsensvej 4, 4300 Holbæk
Spilleperiode: 31. oktober-10. november 2024
Set den 31. oktober 2024
Fotos: Evan Hemmingsen
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
Medvirkende: Martin Elung-Jensen, Ann Hjort, Joachim Kubel, Penille Albæk Andersen, Brian Kristensen, Peter Thieme, Frank Rubæk, Line Qwist Pedersen og Kenneth Ewi Kirkeby
Instruktion: Vibeke Wrede
Manuskript: Agatha Christie
Kostumedesign: Lauréline Démonet
Lyd- og lysdesign: Elroy Villumsen
Instruktørassistent: Emma Gade Nielsen
Oversættelse: Peter Thieme
Juridisk konsulent: Alexander Elung
Varighed: Ca. 2 timer og 30 minutter inkl. pause
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod