Anmeldelse: Ankomsten, Teatret ved Sorte Hest (gæstespil fra Teater Rio Rose)

Anmeldelse: Ankomsten, Teatret ved Sorte Hest (gæstespil fra Teater Rio Rose)

Af Christian Skovgaard Hansen

Forestillingen ”Ankomsten” er for dig, der vil have en anderledes teateroplevelse, og som vil opleve en forestilling med en klog og vedkommende fortælling. Teater Rio Rose har omsat ”Ankomsten” til ”en ordløs oplevelse, hvor illustrationer, film og akustisk musik smelter sammen i en scenograferet ramme”.

Samtidig er det dog også nødvendigt med en mindre advarsel: Hvis du ikke har set meget teater endnu, skal du nok ikke (starte med at) se denne forestilling. Forestillingen varer ca. 75 min., og du er alene i selskab med billederne på lærredet og den – i øvrigt – smukke musik, da forestillingen derudover er non-verbal. Et vist kendskab til historien kan derfor være en stor fordel.

1

Shaun Tans roman ”Ankomsten” er ikke bare en roman. Det er en grafisk roman, som består af 449 billeder. Shaun Tan er både forfatter og illustrator på romanen. Overordnet handler ”Ankomsten” – både bogen og dermed også forestillingen – om en mand, som grundet fattighed og dårlige tilstande må efterlade sin familie for at søge arbejde og lykke alene i et fremmed land. Hovedtemaet er altså ankomsten til dette nye og fremmede land. Fortællingen følger manden gennem denne ”rejse”, hvor han må forsøge at finde sig til rette et nyt og fremmed sted. I starten tumler manden afsted i denne nye og uforståelige verden, men med tiden møder han mennesker, der kan hjælpe ham. Uden at afsløre for meget af slutningen, kan jeg godt røbe, at den ender lykkeligt.

Shaun Tans illustrationer har mange detaljer og en stor dybde, så man skal se godt efter for at få alle detaljerne med. Den realistiske baggrund i tegningerne er tilsat fantasi og fabeldyr, og ”det fremmede” illustreres ved mærkelige tegn og symboler, fabeldyr, underlige metropoler og anderledes mad. Disse mærkelige tegn og symboler og anderledes omgivelser spiller dog også en vis rolle – de er tegn på, at det kan være svært at afkode sproget osv. et nyt sted og på, hvor meget der er tilgængeligt, og hvor meget man skal lære sig til. Det er en fantasiverden, som vi er vidne til, men en fortællingen rummer en masse tråde til den virkelige verden og historiens gang. Fortællingen befæster ordsproget om, at et billede siger mere end 1000 ord.

2

I Teater Rio Roses opsætning ser vi Shaun Tans illustrationer på et lærred sat midt på scenen. Fortællingen ledsages af pianist Thomas Clausen til venstre for lærredet og akkordeonist (en type harmonika) Francesco Cali til højre for lærredet set fra salen. De to er meget passende klædt i hvis skjorte, gråt jakkesæt og tidstypisk hat. Musikken er flot, og den passer godt til historien. Særligt Thomas Clausen imponerer, da han – i hvert fald for tilskuerens øje – spiller alle 75 min. uden noder eller anden hjælp.

Samtidig rammer forestillingen stadig et aktuelt tema. Verden er stadig i opbrydning, og historien, om hvad der får et menneske til at forlade sit hjem og sin familie og rejse til et fremmed land, hvor alt er nyt, ukendt og uvis, for at søge bedre tider, er stadig aktuel. Med ”Ankomsten” giver Teater Rio Rose deres kunstneriske bud på dette spørgsmål, dette tema og denne historie.

Forestillingen kan dog være svær at forstå, hvis man ikke kender Shaun Tan og hans fortælling på forhånd. Både min ledsager og jeg havde til tider svært ved at følge med i historien, og det er ikke alle dele af historien, som står lige klart. Når man ikke har det store forhåndskendskab, kan man flere gange under forestillingen sidde som et spørgsmål, hvor man ikke forstår handlingen til fulde. Efter at have ”sovet på” forestillingen og læst lidt mere om Shaun Tan og fortællingen, står den dog noget klarere, og det er overordnet en flot forestilling.

Forestillingen har potentiale, men denne opsætning udnytter den ikke fuldt ud. For at give publikum den fulde oplevelse, kunne det være rart med eller anden form for introduktion eller medfølgende fortælling. Jeg tror, at opsætningen, hvor der alene fokuseres på en non-verbal visning tilsat musik, desværre afskærer en masse fra at få en god oplevelse – og at se denne lille flotte fortælling.

Gæstespil fra Teater Rio Rose

Teatret ved Sorte Hest, Vesterbrogade 150, 1620 København V

Spiller indtil den 23. maj 2015

Spilledato: 25. april 2015

Fotos: Robin Skjoldborg

Har du lyst til at købe en billet? Se nærmere på forestillingens officielle side: http://www.sortehest.com/portfolio-item/ankomsten/

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *