Anmeldelse: Den uendelige historie, Aarhus Teater

Anmeldelse: Den uendelige historie, Aarhus Teater

Af Lise Barslev

 

Aarhus Teater præsenterer Den uendelige historie som året familieforestilling. Det er netop lige det den er; en familieforestilling. Historien er baseret på bogen af samme navn af den tyske forfatter Michael Ende, og bogen er blevet kaldt verdens bedste børnebog.

I forestillingen følger man drengen Bastian. Han bliver mobbet i skolen, og derfor flygter han ind i bøgerne. En dag falder Bastian over bogen ”Den uendelige historie” hvori han finder landet ”Fantásien”, hvor Barnekejserinden er blevet syg, da Intetheden er ved at overtage hendes rige, og hvor det nu er op til drengen Atréju at kurere Barnekejserinden og redde Fantásien fra at forsvinde ind i Intetheden.

Den uendelige historie sprængte alle mine forventninger, og jeg bliver simpelthen nødt til at starte med at nævnte de sindssygt flotte kostumer, der ligner noget, der er sprunget direkte ud af et barns fantasi. Jeg kan ærligt sige, at jeg aldrig har set noget lignende og kostumedesigner Astrid Lynge Ottosen skal have et kæmpestort klap på skulderen for. Disse ekstravagante og overdådige kostumer gjorde hele forestillingen meget mere levende, og de gjorde at publikum (nok især børnene) kunne leve sig helt ind i ”Fantásien” – næsten på samme måde som Bastian gør det.

Et andet element som virkelig løftede forestillingen helt op var den fantastiske scenografi af Benjamin la Cour. Scenografien gjorde, at fantasien ikke blev tilbageholdt; den kunne frit udfolde sig på en scene, som blev ved med at gemme på hemmeligheder og overraskelser. Det var umuligt at forudse, hvordan forestillingen ville udvikle sig og det gør, at det uforudsigelige i fantasien bliver bibeholdt.

Jeg har godt nok ikke læst bogen, men jeg synes, at de har virkelig mange fede elementer med i forestillingen. Det føles i hvert fald ikke som om, at der mangler noget, for historie har et godt flow, og det hele bliver bundet godt sammen. Det er en flot fortælling, som rummer alt det, som en god familieforestilling skal. Den tryllebinder børnene, som er opslugte af fortællingen, mens det mere voksne publikum også får lidt at tænke over. Bruger vi tiden rigtigt – og giver vi os tid til de ting og personer, som egentlig er det vigtigste i livet?

Igennem hele forestillingen brillerer alle skuespillerne og de formår at underholde et bredt publikum og skabe den fantasifulde stemning, som findes i salen. Særligt lagde jeg mærke til Ashok Peter Pramanik, som spille rollen som drengen Atréju, som kan ses som den ene helt i denne forestilling.

Og den anden helt er jo drengen Bastian, som bliver spillet af Anton Hjejle. Det er nemlig ham, som er den eneste, der kan give Barnekejserinden et nyt navn, og ham, som redder det hele og ender med at blive genforenet med sin far. Anton Hjejle gør det virkelig godt og viser på en vild måde Bastians kamp imellem fantasien og at bevare jordforbindelsen.

En anden og lidt mindre rolle, som jeg faktisk også var ret vild med, er samtidig Bastians far, som blev spillet af Jacob Madsen Kvols. Han var ikke så meget med i selve fortællingen, men jeg synes at hans portrættering af farnes sorg var virkelig rørende, og det gav et smukt, men lidt trist øjeblik i forestillingen, som alligevel passede rigtig godt ind.

Så alt i alt har jeg kun masser af ros til hele holdet bag Den uendelige historie for de har virkelig skabt en smuk og vidunderlig forestilling for hele familien. Man kan sagtens tage både bedstemor, onkel, fætter og kusine med under armen og ind i en fantastisk verden, hvor fantasien får frit spil. Og så er det en kærkommen anledning til at finde Michael Endes bog og læse også!

 

Aarhus Teater, Store Scene, Teatergaden, 8000 Aarhus C

Spilleperiode: 15 november-21 december 2018

Set den: 15. november 2018

Fotos: Emilia Therese

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://www.aarhusteater.dk/forestillinger/forestillinger/saeson-1819/den-uendelige-historie/

Medvirkende: Anton Hjejle, Ashok Pramanik, Jacob Madsen Kvols, Kim Veisgaard, Marie Marschner, Jonas Kreigbaum, Hanne Windfeld, Michiel Van Leeuwen, Louise Bonde, Mathias Bøgelund, Magnus Haugaard, Josephine Reumert Grau med flere.

Af: Michael Ende

Dramatisering: Nina Wester

Oversættelse: Hanne Lund Joensen

Iscenesætter: Jacob Schjødt

Scenograf og lysdesign: Benjamin la Cour

Kostumedesign: Astrid Lynge Ottosen

Lyd design: Lars Gaarde

Titelnummer: Oh land

Varighed: 1 time og 45 min inkl. pause

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *