Anmeldelse: Don Juan, Aalborg Teater

Anmeldelse: Don Juan, Aalborg Teater

Af Sofie Trige

 

Når Aalborg Teater vælger at sætte forestillingen ’Don Juan’ op har de at gøre med en berømt og klar klassiker. Således er det ikke underligt, hvis publikum har forventninger til forestillingen og dens hovedperson, der er kendt som verdens mest berømte forfører.

Foto: Lars Horn / Baghuset.
Foto: Lars Horn / Baghuset

Aalborg Teaters opsætning af ’Don Juan’ indfrier hurtigt disse forventninger og slår med det samme fast, at Patrick Baurichter i rollen på Don Juan kan forføre. Her nøjes Don Juan ikke bare med at forføre stykkets kvindelige roller, men flirter gennem hele stykket med kvinder blandt publikum. Dette gør forførelsen meget intens og nærværende, hvor publikum ikke alene iagttager erobringer, men forsøges erobret – og det bliver de! Publikum er velvidende om, at Don Juan er en løgner og bedrager. Alligevel bilder han os ind, at han i netop denne forførelsesscene og med netop denne kvinde faktisk er oprigtig. Denne kunst er hvad, der gør Don Juan så god til det, han gør, hvilket demonstreres overbevisende i denne forestilling.

Foto: Allan Toft
Foto: Allan Toft

Hele holdet af skuespillere medvirker alle til, at forestillingen bliver en energibombe af livskraft, forførelse og spænding. Når Don Juan går efter sit næste offer samler resten af skuespillerne sig i et band, hvor luften i salen bliver tyk af flirt og det konsekvensløse øjebliks muligheder. Herfra skifter skuespillerne elegant til deres respektive roller. Her formår de at gå en skarp balancegang mellem humor og alvor, der bidrager til en nuanceret forestilling, der gør indtryk på sit publikum og giver stof til eftertanke. Jeg mener især, at Niels Anders Manley, der spiller rollen som Sganarelle, formår flot at fungere som modstykke til Don Juan, hvilket han fortjener ros for.

Foto: Allan Toft
Foto: Allan Toft

Men denne opsætning af ’Don Juan’ nøjes ikke med at fortælle myten om forføreren. Jeg tror, at mange undrer sig over hvilken person, hvilke tanker og hvilket livssyn, der ligger bag figuren Don Juan. Som publikum oplevede jeg at få indblik i, hvem manden bag den store forfører er. Publikum så glimt af, hvad der ligger gemt bag Don Juans maske og manipulation. Publikum fik lov til at ane den sårbarhed og skrøbelighed, som alle mennesker bærer på.

Således formår Aalborg Teaters opsætning at behandle mange lag og flere niveauer af forestillingen ’Don Juan’. Der stoppes ikke ved den fascinerende myte om forføreren, men der bliver insisteret på at finde frem til og fortælle historien om mennesket bag. Det er ikke en let opgave at vise et menneske med en sårbarhed, når Don Juan ikke gør andet end at lyve, bedrage og manipulere med samtlige af sine medmennesker. Dette er simpelthen et flot stykke arbejde af instruktøren Johannes Holmen Dahl og hovedrolleindehaver Patrick Baurichter. Samtidig er det en rigtig god grund til, at du skal skynde dig at købe en billet før forestillingen bliver udsolgt.

don-juan-presse-6 [1600x1200]
Foto: Allan Toft
Kort sagt kan jeg absolut anbefale at tage ind og se Aalborg Teaters opsætning af ’Don Juan’. Forestillingen videregiver med overbevisning en stemning af forførelse, livskraft og lidenskab. Samtidig formår den at give et glimt af mennesket bag myten om forføreren. Forestillingen ’Don Juan’ er en nærværende oplevelse, der gør indtryk og giver stof til eftertanke. Forestillingen spiller ikke længe, så skynd dig at købe billet – du vil ikke fortryde det!

 

Aalborg Teater, Store Scene, Jernbanegade 11, 9000 Aalborg

Spilleperiode: 18. februar-11. marts 2017

Set den 18. februar 2017

Fotos: Lars Horn og Allan Toft

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

http://aalborgteater.dk/event/don-juan-2/

 

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *