Anmeldelse: Gummi T, Aalborg Teater

Anmeldelse: Gummi T, Aalborg Teater

Af Sofie Trige, gæsteanmelder

 

Tæppet er nede på Aalborg Teater. Uden på tæppet står der skrevet ’Gummi Tarzan’, imens venlige medarbejdere finder hjælpesæder sådan, at børn i alle højder og aldre kan se scenen. Pludselig er der én nede fra salen, der spørger “Hvem har skrevet det?”

Det er Ivan, der spørger. Han løber op på scenen og henvender sig igen til publikum i et forsøg på at fjerne teksten fra scenetæppet. Elegant begynder forestillingen, hvor Ivan uden tvivl har alle børns opmærksomhed, og det absolut relevante tema mobning står skarpt.

Aalborg Teater anbefaler ’Gummi T’ til børn fra 5 år og op efter, hvilket jeg bestemt er enig i. Som storesøster, barnepige og tidligere lærervikar vil jeg klart anbefale forestillingen til både familier og skoleklasser. Det er en oplagt mulighed for at introducere dit barn eller klasse for teateret, hvor teatergenren giver fortællingen om ’Gummi T’ et nærvær, der gør indtryk.

Ivan er en dreng, der møder udfordringer som mange børn og voksne kan nikke genkendende til. Forestillingen behandler temaer som mobning, ordblindhed, specialundervisning og skilsmisse, hvilket gør forestillingen indbegrebet af samfundsrelevant.

Jeg finder relationen mellem Ivan og hans far særligt i øjnefaldende, fordi den behandler spørgsmålet: Kan et barn stilles ansvarlig for forældrenes succes? Her medvirker farens karakter og hans åbenlyse selvbedrag til, at forestillingen også er relevant for et voksenpublikum.

Forestillingen fremstiller ovenstående temaer med en stor og god portion humor, der både gør temaerne lettere spiselige for publikum og samtidig fremstiller dem hjerteskærende skarpt. Der er humor, der retter sig mod samfundsproblemer, hvor det voksne publikum griner med.

Samtidig er forestillingens hovedpublikum børn, hvor mange sekvenser er skræddersyet til dem, og salens fyldes med børnelatter. Skuespillerne henvender sig flere gange i forestillingen til publikum, hvilket sikrer, at børnenes opmærksomhed rettes mod scenen.

Scenografien i ’Gummi T’ giver associationer til en blanding mellem en jungle og en legeplads. Som barn ville man kunne lege i timer i denne scenografi, og den giver skuespillerne god mulighed for at bruge deres fysik på humoristiske, atletiske og overraskende måder.

Skuespillerne i ’Gummi T’ fortjener ros for et velfungerende samspil og en god dynamik. Skuespillerne står ikke overfor en helt let opgave, da de skal bevare troværdigheden omkring alvorlige temaer samtidig med, at det er en overdreven spillestil, der medvirker til forestillingens humoristiske præg. Hertil er alle skuespillerne voksne, hvor flere af dem spiller børn. Overordnet mener jeg, at skuespillerne kommer rigtig godt fra disse opgaver.

Det er hovedrollen som Ivan, der naturligt er mest blottet overfor udfordringen omkring, at han er en voksen skuespiller, der spiller et barn. Som et voksent publikum oplevede jeg, at der i få sekvenser opstod et problem i Ivans troværdighed som barn. Dog er jeg ikke sikker på, at børnene i salen havde samme oplevelse. Karakteren Ivan gennemgår igennem forestillingen en stor udvikling fra underlegent mobbeoffer til arrogant “jeg er den bedste til alt”-dreng for så at udvikle sig til en god ven med medmenneskelige værdier. Denne udvikling formår skuespilleren overbevisende at gennemgå.

Gummi T gør et stærkt indtryk med dens nærvær. Du skal helt klart tage hele din familie med i Aalborg Teater for at få en god oplevelse med Ivan og alle de finurlige karakterer.

 

Aalborg Teater, Jernbanegade 11, 9000 Aalborg

Spilleperiode: 26. januar-18. marts 2017

Set den: 28. januar 2017

Fotos: Lars Horn

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

http://aalborgteater.dk/event/gummi-t/

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *