Anmeldelse: Kaptajn Utrolig, Riddersalen (Vendsyssel Teater)
Af Christian Skovgaard Hansen
Superhelte kommer i mange former og faconer, ligesom deres superkræfter er forskellige. Fælles er dog, at superheltene oftest klarer ærterne – på den ene eller anden facon. Det er ikke kappen i sig selv, der gør en til en superhelt. Samtidig er ikke alle den universelle superhelt, men de er alligevel en superhelt set i det mindre perspektiv for netop de rette.
Den britiske dramatiker Alistair McDowall har skabt soloforestillingen Kaptajn Utrolig, der netop sætter fokus på disse tanker. Gennem et persongalleri på i alt 15 karakterer tegner forestillingen et billede af en mand, der nok har sit eget at slås med, men som alligevel stræber efter at være en helt i sin datters øjne.
Manden Mark er en ganske almindelig, næsten undseelig, og lettere kejtet mand. Han bor til leje, lever spartansk, og så arbejder han i det lokale byggemarked. Her møde han en kvinde, de forelsker sig, og snart efter får de datteren Emilie. Lykken varer dog ikke evigt, og livet er ikke helt så sorgløst. Om dagen er han en normal mand, men om natten tager Kaptajn Utrolig over, og han kæmper nu mod de mange onde skurke. Superkræfterne og de positive tanker hjælper os med at overvinde alt det svære her i livet. Samtidig giver det ham også en nyfunden pondus og et selvværd, som klæder hans mandefigur.
På et eller andet tidspunkt har de fleste formentlig drømt om at være en superhelt og dermed at kunne rette op på al uretfærdighed. Hverdagslivet møder dermed superhelteuniverset, og drømme, idealer, fantasi og virkelighed mødes nu. Denne rolle bliver – formentlig – ikke mindre, når man bliver forældre.
Teksten har bestemt sine øjeblikke. Den er humoristisk og ærlig, og sine steder rører fortællingen os. Vi kan alle sætte os ind i karakterernes liv, og for de fleste, hvis ikke alle, vækkes en vis genkendelse. Ligesom livet rummer teksten hele følelsesregisret. Desværre bliver teksten nogle steder lidt for rørstrømsk og næsten pladdersentimental, hvilket tynger teksten. Jakob Højlev Jørgensen har selv oversat teksten, og han har efter bedste evne forsøgt at undgå det, og årsagen er nærmere det oprindelige forlæg.
Jakob Højlev Jørgensen spiller alle karaktererne. Han mestrer alle karaktererne med stor præcision. Han rammer aldrig ved siden af, og følelserne sidder uden på tøjet – og kappen for den sags skyld. Man er aldrig i tvivl om, hvilken karakter han nu er, og han balancerer knivskarpt mellem de forskellige karakterer med krop og stemme. Virkemidlerne er enkle, og den lille røde kappe forsvinder behændigt for senere at komme igen. Han formår at holde teksten ud i strakt arm, så det rørstrømske ikke får overtaget. Det er derfor i høj grad hans fortjeneste, at forestillingen er så vellykket, som den er.
Scenografien af Jonas Fly Filbert er ganske simpel, der ikke tager fokus fra tekstens ord, ligesom Thomas Müllers iscenesættelse lader både alvoren og humoren få tilpas plads.
Kaptajn Utrolig er fin lille forestilling med noget på hjerte. Så find din egen indre superhelt frem. Ikke alle helte bærer kappe. Livet er ikke så slemt endda, hvis man ikke lader smerten få overtaget – så er det utroligt, hvor meget vi egentlig kan klare.
Vendsyssel Teater
Riddersalen, Allégade 7-9, 2000 Frederiksberg
Spilleperiode: 6.-28. september 2024
Set den 11. september 2024
Fotos: Dennis Westerberg
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
Medvirkende: Jakob Højlev Jørgensen
Instruktør: Thomas Müller
Scenograf: Jonas Fly Filbert
Lyddesigner: Kasper Neergård
Lysdesigner: Uli Ruchlinski
Produktionsleder: Laurids Bøcher Poulsen
Koreografisk konsulent: Charlotte Munksø
Dramatiker: Alistair McDowall
Oversætter: Jakob Højlev Jørgensen
Varighed: Ca. 1 time og 20 minutter uden pause
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod