Anmeldelse: Mit mørke, Bådteatret (Five Feet Tall)

Anmeldelse: Mit mørke, Bådteatret (Five Feet Tall)

Af Sidsel Stoustrup

 

’Mit mørke’ er en usædvanlig fortælling, der skildrer en ung danskers liv under Anden Verdenskrig. Forestillingen henvender sig bredt, men kan bedst anbefales til unge, der har historisk interesse i krigen.

 

Mit Mørke.

Da jeg fik at vide, at jeg skulle anmelde forestillingen, begyndte jeg mig at klæde mig på til en hård, dyster og sandsynligvis ubehagelig forestilling, hvor jeg ville knuge mig sammen i ubehag og tude i sympati. Allerede efter de første 10 minutter af forestillingen fandt jeg dog ud af, at dette ikke var nødvendigt. I stedet lænede jeg mig tilbage og nød en flot, men måske også lidt kedelig, forestilling.

 

’Mit mørke’ handler om den 16-årige Ebbas oplevelser som sygeplejeske i nazisternes Tyskland. Forestillingen bygger på den sande historie om Ebba, som imødekom sin fars ønske og flyttede til Tyskland under Anden Verdenskrig. Herfra bliver hun kastet ud i et brutalt liv, hvor hun som feltsygeplejeske kommer tæt på krigens forfærdeligheder ved at tage sig af sårede soldater og til sidst tages til fange af russerne.

 

Billet_foto6-Mitmørke

 

Det er en interessant fortælling, da den skildrer en sjældent fortalt del af krigs-historien. Igennem skuespillerne Lykke Sand Michelsen og Bodil Sangill forstår vi, hvordan man som menneske kan følge med flokken uden at tage stilling til brutaliteterne på vejen. Og det er da en udmærket pointe, men bliver måske også lidt tom efter 80 minutter i nogle ufattelig dårlige stole på Bådteatret, hvor replikken ”Jeg var selv ude om det – jeg svor Føreren troskab” lyder uden, at der følger nogen konsekvenser.

 

Til gengæld er det flot skuespil og imponerende velskrevne replikker. Dramatikeren Simone Isabel Nørgaard forstår at skabe et spil i karakteren Ebba ved at stille hende op imod sin nutidige 83-årige jeg. Lykke Sand Michelsen og Bodil Sangill spiller verbal pingpong for sammen at fortælle Ebbas historie, hvilket gør forestillingen til en nydelsesrig oplevelse, som flytter fokus væk fra historiens manglende klimaks.

 

Mit_Mørke_16-NatashaPostPenaguião

 

’Mit mørke’ er et eksempel på veludført dramatik, hvor alle dele spiller sammen. Fra scenografiens enkelthed til mimikkens udtryksfuldhed er man ikke i tvivl om, at alle dele er blevet gennemtænkt. Dog trækker det alvorligt ned, når man som publikum begynder at kede sig halvvels igennem forestillingen. Men måske er jeg ikke det rigtige publikum. I stedet vil jeg på det kraftigste anbefale forestillingen til unge historikere eller som del af et skoleforløb.

 

 

 

Gæstespil af Five Feet Tall

Bådteatret, Nyhavn 16z, 1051 København K

 

Spiller indtil 3. oktober 2015, hvorefter forestillingen går på turné i Danmark

 

Spilledato: 9. september 2015

Foto: Natasha Post Penaguião og Five Feet Tall

 

Har du lyst til at købe en billet? Se nærmere på forestillingens officielle side:

http://www.fivefeettall.dk/?page_id=30

 

 

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod