Anmeldelse: Nøddeknækkeren, Tivoli

Anmeldelse: Nøddeknækkeren, Tivoli

Af Henriette Devantier

 

Tivoli byder igen i år indenfor til juleklassikeren balletten Nøddeknækkeren, der bygger på E.T.A. Hoffmanns klassiske julefortælling. Kom med ind i unge Claras drømmeverden, efter en begivenhedsrig juleaften, hvor hun får Nøddeknækkerdukken i julegave. Hun falder i en eventyrlig søvn og vågner i verdens bedste drømmeland: En sommeraften i Tivoli. Sammen med Harlekin, Columbine, Pjerrot og Nøddeknækkersoldaten, får Clara en nattesøvn, hun sent vil glemme.

Dronning Margrethe II er igen den kyndige hånd bag forestillingens dekorationer og kostumer, som vil danne rammen om Tivolis balletchef Peter Bo Bendixens koreografi. Trin og klæder bliver akkompagneret af Tivoli Copenhagen Phil, som hver spilleaften vil fylde koncertsalen med Tjajkovskijs musik. Det var et velspillende orkester under ledelse af Henrik Vagn Christensen.

Det er en let forståelig handling, som netop giver overskud til, at man også betages af både musikken og dansen. Der er plads til fordybelse i de forskellige lag af forestillingen.

Dramaturgien er helt op og ringe. Det er en fantastisk velovervejet forestilling spækket med detaljer, der er ligger klar til at gå på opdagelse i. Holdet bag forestillingen har rykket fortællingen ind i københavnske rammer anno 1874. Og det virker! Som publikum bliver man forkælet med tidens store kulturpersonligheder: Digter H.C. Andersen, balletmester August Bournonville og direktør for Tivoli Bernhard Olsen. Desuden var der fine henvisninger til både Tivoli og tiden i Danmark omkring år 1874. De formår at fange Tivolis mangfoldighed, der rummer et væld af verdens nationaliteter, som udspiller sig som spanske, arabiske og russiske dansere i Claras drømmeland.

At sidde i publikum og opleve denne internationale klassiker med referencer til ens eget hjemland kunne noget helt specielt. Et klogt valg, der gør netop Tivolis Nøddeknækkeren til noget specielt og originalt.

Foto: Tivoli

Det tekniske danseniveau var desværre ikke helt op og ringe. Det var fine, dygtige dansere, der stod på scenen, men niveauet nåede aldrig helt i top. Det var aftenens gæstestjernerne Sofiane Sylve og Ulrik Birkjær fra San Francisco Ballet, der blev til stjernedanserne denne aften. Sikke en fantastisk Grand Pas de Deux de leverede i anden akt. Det var skønt at se tidligere solodanser ved Den Kongelige Ballet Ulrik Birkjær, som nu danser i San Francisco, på den danske scene igen.

Men når det så er sagt, var hovedrolleindehaverne Kathleen Videira og Paul James Rooney som Clara og Fritz, Claras bror, også dygtige. Særligt pas de deuxen mellem Clara og soldaten (Maxime Quiroga) i første akt var jeg helt vild med!

Fra fremkaldelsen ved repremieren
Foto: Kasper Witte

Scenografien og kostumerne af Dronning Margrethe II var fuld af kontraster, farver, fest og glade dage, der gled perfekt ind i forestillingens rammer og Claras drømmeverden. Der var høje hatte og strut i skørterne, som jeg er sikker på, går rent ind hos ballettens mindste og yngste publikummer.

Det er Tivolis balletchef Peter Bo Bendixen, der har kreeret koreografien til Tjajkovskijs smukke toner. Og denne fortjener også et par ord med på vejen. Særligt snescenen og krigen mellem mus og soldater, har han ramt flot koreografisk. Første akt var lidt ”dansefattig”. Næsten hele akten udspillede sig juleaften, og jeg savnede noget mere dans og noget mindre minglen. Der var dog nogle pletskud ind i mellem i dette akt – blandt andet H.C. Andersens papirklip, der visualiseres på fineste vis. Men juleaftenscenen blev lidt langtrukken til sidst.

Foto: Tivoli

Denne fjerde genopsætning af Tivoli Nøddeknækkeren er en familieballet uden lige. Den rammer bredt og formår både at fange de yngre og de ældre. Nøddeknækkeren er en ballet, der kan nydes på tværs af generationer i denne kommende julemåned. Julemagi og fællesskab på bedste vis.

God fornøjelse og god jul!

 

Tivoli

Tivolis Koncertsal, Tivoli, Vesterbrogade 3, 1630 København V

Spilleperiode: 23. november-23. december 2018

Set den 23. november 2018

Fotos: Tivoli og Kasper Witte

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://www.tivoli.dk/da/kultur+og+program/teater/2018/noeddeknaekkeren

Medvirkende: Kathleen Videira, Paul James Rooney, Jette Buchwald, Tommy Edvardsen, Maxime Quiroga, Camron Gildea, elever fra Tivolis Balletskole m.fl.

Libretto: Henrik Lyding og Peter Bo Bendixen

Musik: Pjotr Tjajkovskij

Koreografi: Peter Bo Bendixen

Scenografi og kostumer: Dronning Margrethe II

Iscenesættelse: Peter Bo Bendixen assisteret af Tori Cooper, Niels Balle, Per Lundsgaard og Anne Peyk

Orkester: Tivoli Copenhagen Phil med dirigent Henrik Vagn Christensen

Varighed: 2 timer inkl. én pause.

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *