Anmeldelse: Shirley Valentine, Teatret ved Sorte Hest (London Toast Theatre)

Anmeldelse: Shirley Valentine, Teatret ved Sorte Hest (London Toast Theatre)

Af Christian Skovgaard Hansen

Livet går ikke altid, som man har planlagt, eller som man har ønsket. Sådan er livet gået for Shirley Valentine fra Liverpool. Hun var engang klassens rebel og frække pige. Sådan er hun ikke længere. Siden blev hun gift med Joe og fik børn, så hun nu var både mor og husmor. Ægteskabet har varet mange år, børnene er nu flyttet hjemmefra, og manden bruger mere og mere tid på sit arbejde.

Imens er Shirleys hverdag blevet grå og ensformig. Maden skal være klar til manden på samme tid hverdag, og hverdagens adspredelse begrænser sig til at tale med væggen. Hun ser nu tilbage på sit liv og undrer sig over, hvor livet og drømmene er blevet af. En veninde vinder en to ugers-ferie til Grækenland. Først er Shirley betænkelig i at tage af sted, men hun ender med at tage med. Her er sol, sand og varme. Hun møder øboeren, tavernaejeren Costas – og hun forelsker sig – igen – i livet.

London Toast Theatre spiller som vanligt deres forestillinger på engelsk, og monologen Shirley Valentine er ingen undtagelse. Der er derfor basis for både de rette dialekter, men også for at de oprindelige, engelske sprogblomster får plads. Vivienne McKee spiller rollen som Shirley til perfektion.

Hun spiller rollen med de rette følelser og tanker, så hun giver os et hudløst ærligt portræt af Shirley, uanset hvor i livet hun nu engang er. Vi føler med hende, vi forstår hende, og vi ønsker – også – at hun får lov at få et andet liv igen. Meget af Shirleys liv klares med humoristisk sans som nødvendig distance for at (over)leve, og McKee mestrer både alvoren og humoren.

Vivienne McKee viser os fornemt realiseringen af disse drømme, og hendes Shirley Valentine ændrer sig fantastisk fra den grå husmor og mor, hvis drømme er visnede, og til en livsglad kvinde, der tør leve livet og lade drømmene blomstre op igen. Helen Tennison leverer en sikker og klar iscenesættelse.

Kirsten Brink har leveret en enkel, men passende scenografi, der til fulde lader teksten komme frem. Med kun få virkemidler skifter scenen fra køkkenet med de orange vægge i Liverpool til udendørslivet i Grækenland.

Shirley Valentine af Willy Russel er en historie om at følge sine drømme og om at turde tage chancen for at forandre livet for en anden og bedre hverdag. Og denne følelse rammer ikke alene midaldrende husmødre fra England – den kan ramme os alle. Trætheden over hverdagens ensformighed og trummerum sammen med misligholdte drømme om livet og fremtiden har de fleste formentlig prøvet i et eller andet omfang, uanset hvor i livet de er. Historien taler derfor til os alle, og mon ikke de fleste går ud af teatersalen med en tanke på eget liv og ikke mindst på, om det egentlig leves som ønsket.

Willy Russels tekst fra 1986 kan måske nok ikke direkte overføres til danske forhold, og både mænd og kvinders rolle og syn på livet har nok ændret sig noget. Men teksten rummer en masse universelle emner, som gælder, uanset om du er yngre eller midaldrende.

Mennesket og dets skæbne er i centrum i Shirley Valentine – og dét lykkedes til fulde i forestillingen. Vivienne McKee giver fantastisk krop og sjæl til Shirley, som genopdager livet og drømmene heri.

London Toast Theatre

Teatret ved Sorte Hest, Vesterbrogade 150, 1620 København V

Spilleperiode: 30. november-15. december 2024

Set den 15. december 2024

Fotos: Thomas Petri

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://www.londontoast.dk/shirley-valentine-2022.html

og

https://www.sortehest.com/forestillinger/shirley-valentine-2024

Medvirkende: Vivienne McKee

”Shirley Valentine” af Willy Russell

Instruktion: Helen Tennison

Scenografi: Kirsten Brink

Lysdesign: Mark P. Jones

Varighed: Ca. 1 time og 40 minutter inkl. pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *