Anmeldelse: Nomad, Folketeatret (Sidi Larbi Cherkaoui, København Danser)

Anmeldelse: Nomad, Folketeatret (Sidi Larbi Cherkaoui, København Danser)

Af Ida Spedtsberg

Med København Danser i front blev den danske kulturscene endnu en gang beriget med kunst af internationale dimensioner, da den verdenskendte koreograf Sidi Larbi Cherkaouipræsenterede forestillingen Nomad på Folketeatrets største scene to glohede august-aftener. Og intet mere passende end en dansk hedebølge til at suge os ind i ørkenens barske, rå kosmos.

”I Nomad sammensætter Cherkaoui en mosaik af ørkenens livlige og livløse elementer” står der i programmet, som fortsætter: ”Der vises glimt af tilpasningsdygtigheden hos skabninger, der trives under de barskeste forhold; Og frem for alt ånden af sammenhold, venskab og symbiose, nøglen til overlevelse og udvikling i en tør verden, der ville være uoverkommelig alene.”

Nomad er en orkan af intensitet, spiritualitet og gensidig afhængighed. For ørkenen giver ingen second chances. Den lever sit, og giver intet andet valg for os end at følge med. Og på mange måder forventer Sidi Larbi Cherkaouis koreografi det samme af os. Vi skal med på den nådesløse rejse – om vi vil det eller ej.

På scenen møder vi i 10 dansere, der sammen hvirvles rundt på ørkenens præmisser til et overjordisk lydtæppe af mellemøstlig musik – sommetider udført af sælsomme vokaler live på scenen. Vi ser, hvordan gruppen kæmper, og hvad der sker, når nogen falder. Vi kan mærke sandet i øjnene og lettelsen da regnen falder. Det er næsten umuligt ikke at blive hypnotiseret af den fælles drivkraft og det åndeløse tempo. Og mange steder i forestillingen følte jeg mig transporteret til et andet sted – jeg glemte simpelthen, at jeg jo i virkeligheden sad på et rødt plyssæde et sted på række 3.

Nomads fægende danseoplevelse suppleres af et stærkt videodesign af Paul Van Caudenberg, der følger os på rejsen gennem tørken, vinden, regnen og til sidst ødelæggelsen. Det er et yderst effektivt virkemiddel, der ikke kunne have været foruden. Faktisk sætter de smukke sekvenser konteksten for en stor del af forestillingen, og er med til at hive os op ad stolen og ind i denne fremmede, underfundige verden. Og de binder sammen de mange forskellige sekvenser, der både byder på inderlige duetter og faretruende ensemble-stykker. Kostumerne af Jan-Jan Van Essche understreger ligeledes på fin vis, at vi etnisk befinder os langt væk fra Københavns asfaltbelagte gader.

Alle danserne præsterer i topklasse, og forestillingen lever igen, igen op til København Dansers formidable niveau på samme måde som de tidligere i rækken (Le Sacre Du Printemps m.fl.).

Alligevel har Nomad en fremmedartet, mystisk fornemmelse over sig, som trækker tråde væk fra den danske kulturverden. Den er verdensskuende på en måde, der ikke ofte ses i dansk moderne dans. Og af den grund skal den, som festivalleder Ulrik Birkkjær, fint formulerede det ikke forstås, den skal opleves.  

Sidi Larbi Cherkaoui, København Danser

Store Scene, Folketeatret, Nørregade 39, 1165 København K

Spilleperiode: 11.-12. august 2022

Set den 11. august 2022

Fotos: Filip Van Roe

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://www.folketeatret.dk/shows/sidi-larbi-cherkaoui-nomad/

Medvirkende: Dansere: Marina Kushchova, Anna Senognoeva, Astrid Sweeney, Mabrouk Gouicem, Shawn Fitzgerald Ahern, Nassim Baddag, Jonas Vandekerckhove, Kazutomi “Tsuki” Kozuki, Mohamed Toukabri, Pol Van den Broek og Oliver Tida Tida

Koreografi og instruktion: Sidi Larbi Cherkaoui

Musik komponeret af: Sidi Larbi Cherkaoui, Felix Buxton, Kaspy N’dia

Yderligere musik: Yarkin featuring The Sufi Vocal Masters, Al Adhan, Al Qantarah, Fadia Tomb El-Hage, Oli Savill (Percussion), traditional songs from the Amami islands in Japan

Lyddesign: Felix Buxton

Livemusik: Kaspy N’dia

Kostumer: Jan-Jan Van Essche

Scenografi: Willy Cessa, Adam Carree

Lysdesign: Willy Cessa, Sam Mary

Videodesign: Paul Van Caudenberg

Assisterende koreografer: Shawn Fitzgerald Ahern, Oscar Ramos

Instruktør: Shawn Fitzgerald  Ahern

Varighed: Ca. 65 minutter uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *