Anmeldelse: +1, Teater Grob (Teater MÆRKVÆRK)

Anmeldelse: +1, Teater Grob (Teater MÆRKVÆRK)

Af Mathias Sauer

 

Hvis du er ung, og ikke er den mest vante teatergænger, så er denne forestilling meget ligetil og en overkommelig oplevelse at starte op på.

 

Jeg kan tage fejl, men umiddelbart lader stykket til at være skrevet, instrueret og fremført af voksne mennesker. Det er der, som sådan, ikke noget galt i, hvis det ikke var fordi, at Teater MÆRKVÆRK målrettet går efter at producere ”teater til teenagere”.

 

http---www.grob.dk-wp-content-uploads-2015-08-11

 

Manuskriptet lyder som en voksen, der skriver replikker til en teenager. Altså en voksens opfattelse af, hvordan en teenager kommunikerer og tænker. Det skinner desværre for meget igennem, og mange af replikkerne og situationerne bliver ofte kiksede og kejtede – og nok ikke på den måde, som det var meningen. Der er også blevet taget et valg om, at inkorporere nærmest poetiske ordspil i teksten. Det fungerer godt, hvis det skal illustrere en ung piges opfattelse af situationer, som hurtigt kan blive gjort til mere overdrevne eller fantastiske, end de egentlig er. Dog er der andre tidspunkter, hvor det kan virke lidt malplaceret, på grund af det dagligdagssprog, som bruges i størstedelen af forestillingen.

 

Den eneste skuespiller på scenen er Anne Gry Henningsen, som portrætterer den ensomme unge pige. I karakterens rolige stunder, hvor tankerne flyver afsted, og tempoet sættes lidt ned, er spillet troværdigt, og det er behageligt at være i selskab med den lettere frustrerede teenager. Efter 60 minutter med klagesang og frustration bliver man dog en smule træt og har ikke særlig meget til overs, for karakterens tragiske udfald.

 

http---www.grob.dk-wp-content-uploads-2015-08-1_MÆRKVÆRK_PerMortenAbrahamsen_4_lav1

 

Afviklingen og brugen af projektioner på et lærred, som trækkes over scenen og hægtes fast på bagvæggen, er virkelig flot, og timingen sidder lige i skabet. Den simple scenografi, bestående af to skamler og tre sækkestole, passer godt ind, og endnu bedre, når først projektionerne begynder at køre over lærredet. Skuespilleren får adgang til diverse rekvisitter gennem fire huller i væggene. Dette er en virkelig fed løsning, og også super godt timet, og man sidder er bliver lidt spændt på, hvad der mon kan frembringes næste gang.

 

http---www.grob.dk-wp-content-uploads-2015-08-1_MÆRKVÆRK_PerMortenAbrahamsen_1_lav1

 

Teater MÆRKVÆRK er som sagt en gruppe, som laver ”teater til teenagere”. Spørgsmålet er så, om det overhovedet er nødvendigt at skulle lave teater, som er direkte målrettet til de yngre generationer? Forestillingens koncept er jo relevant nok, da den berører mange af de emner, som lader til at være øverst på listen hos teenagere, men jeg er ikke sikker på, hvor meget budskabet synker ind, når forestillingen bliver så underligt konkluderet, som den gør.

 

http---www.grob.dk-wp-content-uploads-2015-08-1_MÆRKVÆRK_PerMortenAbrahamsen_10_lav

 

Og jeg tvivler også på, om det er den rigtige måde at introducere teater i unge menneskers liv, da det nok, i dette tilfælde, er skole-relateret og derfor ikke altid frivilligt, og at det nok er de færreste unge, som vil gå ind og se forestillingen på eget initiativ, da det omhandler et emne, som de i forvejen får tudet ørene fulde af. Fx kunne en moderne opsætning af Shakespeares ”Hamlet” nok kunne præsentere de samme temaer, om oprøret over for forældrene, ensomheden og den ulykkelige og misforståede kærlighed, ligeså fint, og samtidig ikke være pakket ind som et teaterstykke udelukkende eksklusiv for én aldersgruppe.

 

Hvis vi gerne vil have flere unge i teatret, så burde niveauet af forestillinger, der henvender sig til dem, blive væsentlig højere og ikke nødvendigvis indeholde emner, der åbenlyst omfavner én problemstilling. Jeg tror på, at vi kan producere interessant teater, som ikke behøver være henvendt til nogen bestemte i samfundet, men som alle kan være med på og relatere til. Jeg er bange for, at denne diskussion kan fortsætte mange afsnit endnu, så lad mig lægge låg på den, for denne gang.

 

Det understreger bare vigtigheden af, at en hjemmeside som Ungt Teaterblod eksisterer. Et sted, hvor unges syn på nutidens teater er let tilgængeligt for andre unge mennesker, som måske har svært ved at navigere rundt i, hvad der foregår på de danske scener.

 

 

 

Gæstespil af Teater MÆRKVÆRK

Teater GROB, Nørrebrogade 37, 2200 København N

 

Spiller indtil d. 30. oktober 2015

Spiller herefter på Teater Nordkraft i Aalborg fra d. 3.-9. november 2015

 

Set tirsdag d. 20. oktober 2015

Fotos: Per Morten Abrahamsen

 

Har du lyst til at købe en billet? Se nærmere på forestillingens officielle side:

www.maerkvaerk.dk

 

 

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *