Anmeldelse: Aftryk, Aarhus Teater

Anmeldelse: Aftryk, Aarhus Teater

Af Sofie Amalie Dammeyer Johansen

JA! De har gjort det igen! Og de har gjort det SÅ godt! Dramatikeruddannelsens midtvejsprojekt ’Aftryk’ bliver for første gang iscenesat på Studio, hvor uddannelsens 6 skrivebegavede teaternørder må se publikum i øjnene og hengivent overlade manuskriptet til forestillingens instruktør og skuespillere. Vær med når sløret løftes for de unge talenters spirende, danske dramatik. Måske du finder din nye yndlingsreplik?

 

En kælder, 6 rum, et nyt dramatisk album – en verdenspræmiere i scenekunstens geniale enrum… 

 

aftryk_at_foto-rumle-skafte-7-17

 

Aarhus Teater er så heldige at have Danmarks eneste dramatikeruddannelse under samme tag. ’Aftryk’ understreger tydeligt det sublime samarbejde, de to scenekunstuddannelser har måtte indgå, for at kunne levere så skarp og præcis en forestilling. Der er ingen tvivl om, at de to etablerede uddannelser har haft stor gavn af hinanden i arbejdet med idéudvikling og kreativ procesorientering. Dette tilhørsforhold burde alle scenekunstskoler have. Dramatikeruddannelsens nye dramatik beriger ikke kun skolens interne bibliotek men giver ligeledes et friskt pust til publikum. Dramatikken skal ud, den skal afprøves, og den skal på scenen!

 

aftryk_at_foto-rumle-skafte-10-2

 

Med dramatikernes afsæt i titlen ’Aftryk’, blev midtvejsprojektet hurtigt lagt fast: Én overskrift – fri kreativitet. Det var nu op til de 6 dramatikere at lade sig inspirere af titlen og af egen erfaring og fantasi lade fingrene danse henover tastaturet. I tæt sparring med professionelle danske dramatikere, skulle de 6 elever arbejde sig frem til en 20 minutters lang enakter, hvilket må siges at være lykkes.

 

Forestillingens opbygning af 6 sammenflettede enaktere er genial, idet stykkets dynamiske udvikling bliver ved med at ”peake”. Så snart den ene historie er afrundet, begynder en ny fortællings anslag. Publikum holdes ved ilden, og ikke én historie går tabt. Alle historierne står knivskarpe og rammer plet i hver deres mangfoldige fortolkning af ordet ‘Aftryk’. Dramatikken kommer til sin ypperste ret og kunne ikke være mere aktuel.

 

aftryk_at_foto-rumle-skafte-8-16

 

Nede i teatrets kælder har skuespilpræstationerne sjældent været mere troværdige. Det er tydeligt, at den nye dramatik har motiveret skuespillerne og placeret dem i en drønaktuel tematik, hvor hvert ord fødes på ny, og ingen gamle og velkendte replikker sætter begrænsningerne for godt skuespil. Replikkerne var til tider så levende, at jeg helt glemte, at jeg var i teatret.

 

De musikalske ”cliff-hangers” og overheadens visuelle præsentation af de 6 forskellige enaktere fungerede rigtig godt, da de var med til at binde historierne sammen. Lidt ligesom et vers er afhængigt af sit omkvæd, var musikken og det visuelle præsentationsbillede med til at give forestillingen en klar, rød tråd og guide publikum let og elegant igennem stykket.

 

Hvis du vil gøre dig selv en tjeneste så gå ikke glip af ’Aftryk’. Du får ikke bedre teater end dette, og hvis du samtidig går med en lille skuespiller i maven, så er denne forestilling særligt aktuel i forhold til tekstvalg til skuespillerskolens optagelsesprøve. Men skynd dig – den spiller kun indtil den 10. oktober!

 

aftryk_at_foto-rumle-skafte-12-8

 

Er du ung under 25 år eller studerende, og bor du i Århus eller omegn? Så husk at Aarhus Teater har præsenteret et udspil, hvor prisen for en billet, til en forestilling, på én af teatrets mange scener, i sæson 2015/16 kun er 50 kr. (inklusiv billetgebyr). Se så at komme afsted!

 

 

 

Aarhus Teater, Studio, Teatergaden, 8000 Aarhus C.

 

Spiller indtil d. 10. oktober 2015

 

Set d. 18. september 2015

Foto: Rumle Skafte

 

Har du lyst til at købe en billet? Se nærmere på forestillingens officielle side:

http://www.aarhusteater.dk/forestillinger/forestillinger/saeson-1516-paa-studio-og-stiklingen/aftryk/

 

 

 

lg os på Facebook:

https://www.facebook.com/ungtteaterblod

 

lg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *