Anmeldelse: Små forstyrrelser, Teater Grob
Af Rose Ansager Himmelstrup Hansen
Det er altid en fornøjelse at se, hvad Teater Grob nu har stablet på benene. Deres repertoire har altid nye forestillinger på tapetet – og heldigvis rigtig tit med god succes. Det kan også siges om ’Små forstyrrelser’, som forstår at frembringe empati, vrede og harme frem hos publikum.
Den 28 år gamle Maibritt river sin fars hverdag op, da hun pludselig står i døren til hans lejlighed i New York – 18 år efter han forlod hende sidst. Spørgsmålene har hobet sig op, og hun har brug for svar. Men hvordan griber en far, der forlod sin datter til fordel for drømmen som kunstner, sig ad med at svare på alle de spørgsmål?
Det er ren følelsesporno, når publikum bliver en flue på væggen i det amerikanske New Yorker-atelier, og et voldsomt familiedrama udspiller sig for publikums øjne. Vi grinte, vi græd og vi blev vrede på de tre aktører i dramaet, og du kan uden tøven gå ind og se forestillingen, hvis du er vild med drama i den mere realistiske ende.
Du kan også sagtens forvente at få kvalitet for pengene; skuespillerne spiller godt, scenografien fungerer og alle stykkets elementer harmonerer. Det er teater, hvor du ikke bliver revet ud af fiktionen undervejs. Der er oveni det også lavet en spændende entre til forestillingen, hvor du ledes gennem teatrets kælder, som er fyldt med interessante spor til stykket. Husk at tage et ekstra godt kig på opsætningen, måske du finder noget interessant?
Hele stykkets handling foregår i farens atelier, og hele forestillingen er bygget op på samtale mellem faren, datteren og farens kæreste. Jeg vil derfor primært anbefale forestillingen til jer, der synes sociale relationers udformning og udvikling er interessant, for ellers kan forestillingen blive ret lang. Stykket varer halvanden time uden pause, og der sker ikke meget andet end at de tre aktører taler på kryds og tværs. Det skulle lige være det morsomme element, at faren har en emigreret rengøringsdame, som han brokker sig lidt over – hvad skal en udlænding dog i New York.
Forestillingen er en del af et spændende projekt, hvor et kunstnerisk kollektiv har fået opgaven at lave seks forestillinger, hvor denne er den fjerde, som alle omhandler emnet at være dansker i en globaliseret verden. Og til opgaven har de lavet forskellige benspænd, som det er sjovt at have for øje, når man ser forestillingen. F.eks. undrede jeg mig meget over plasticstolen, de havde placeret i atelieret, indtil jeg læste, at det var et krav i alle forestillingerne; det samme gælder Coca Cola og beton.
Du kan, med andre ord, med fordel læse om ideen bag forestillingen/forestillingerne, så du får endnu et lag på forestillingen. Du kan sagtens se denne forestilling uden at have set de første tre, men oplevelsen bliver ikke mindre, hvis du har fulgt hele eksperimentet. Og du kan generelt med fordel tage ind og se forestillingen, og komme helt tæt på en families dystre dilemma.
Teater Grob, Nørrebrogade 37, 2200 København N
(4. forestilling i teaterværket ”Det 6. Kontinent”)
Spiller indtil 10. oktober 2015
Spilledato: 22. september 2015
Fotos: Christian Geisnæs
Har du lyst til at købe en billet? Se nærmere på forestillingens officielle side:
http://www.grob.dk/forestilling/smaa-forstyrrelser/
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod