Anmeldelse: Ashes to Ashes, Østre Kapel (Sydhavn Teater)

Anmeldelse: Ashes to Ashes, Østre Kapel (Sydhavn Teater)

Af Christian Skovgaard Hansen

 

Kl. 23.30 mødes vi ved Sydhavn st., inden turen i samlet flok går gennem mørket fra stationen og gennem Vestre Kirkegård til Østre Kapel. Mørket – og regnen denne aften – og turen via kirkegården skaber den rette dystre stemning. Snart drejer vi ind på den brede gang mod Østre Kapel, hvorfra lyset dæmpet strømmer ud, alt imens vi kan se en skikkelse klædt i hvidt og blonder vandre rundt i en cirkel.

Sydhavn Teater genopsætter denne sommer forestillingen ’Ashes to Ashes’. Sydhavn Teater er et lille storbyteater og har til dagligt til huse i Karens Minde Kulturhus. De har i deres seneste forestillinger eksperimenteret med site specific-forestillinger, hvor vi forlader det klassiske teaterrum og i stedet kommer ud på forskellige spændende lokaliteter.

SydhavnTeater_ATA_7_FotoLarsGrunwald [1600x1200]

’Ashes to Ashes’ fra 1996 er et skuespil af den engelske forfatter og dramatiker Harold Pinter (1930-2008). Han er blandt andet kendt for sine absurde teaterforestillinger. Forestillingen er (også) mørk og dyster, og handlingen står ikke klart.

Østre Kapels rå indre passer perfekt til denne mørke og dystre fortælling, og det er godt tænkt at henlægge forestillingen som midnatsfortælling, hvor kirkegården og mørket medvirker til at skabe den rette stemning. Laura Rasmussens enkle scenografi, Renske Kraakmanns kostumedesign og brugen af kapellets forskellige steder i dets indre bidrager fornemt til at skabe denne kølige stemning.

SydhavnTeater_ATA_5_FotoLarsGrunwald [1600x1200]

Kapellet danner rammen om samtalen og kampen mellem Rebecca og Devlin. Vi ved ikke, og vi finder heller aldrig rigtig ud af, om de er elskende, terapeut og patient eller noget helt tredje. Der er ikke mange svar at finde om deres indbyrdes forhold. Teatret skriver på deres lille flyer, at forestillingen ”udforsker fortidens tilstedeværelse i nutiden.” Frygten, sorgen, ondskaben, volden, fornægtelse, glæde – alle hændelserne. Hvilke hører til i fortiden, og hvilke sker i nuet?

Rebecca (Mille Marie Dalsgaard) klædt i hvidt og blodrøde træsko vandrer roligt rundt i en cirkel, mens vi finder vores pladser. Snart dukker Devlin (Jonas Littauer) op, og ”samtalen” mellem de to parter kan begynde. Det er en gennemgang af mennesket natur, og vi ser det fra sin grummeste side. Fra aske til aske – vi mister alle livet på et tidspunkt, hvorefter vi vender tilbage til, hvor vi startede.

Mille Marie Dalsgaard holder en klar og rolig stemme, og hun beholder sin rolige – nærmest apatiske – fremtoning hele vejen igennem. Man både føler, følger og skræmmes en smule af hende. Er hun egentlig ægte? Mere skræmmes man dog af Jonas Littauer, som er frygtelig i sine raserianfald, alt imens han i øvrigt gør en kold og kynisk tilstedeværelse. Er det egentlig ham, der har udset hende for det alle rædslerne?

SydhavnTeater_ATA_6_FotoLarsGrunwald [1600x1200]

Den hollandske instruktør Marc Wortel har skabt en på samme tid smuk, men også skræmmende opsætning, hvor det er de små detaljer, som er i fokus. Glasset, der fyldes til randen, og som herefter løber over. Det hvide klæde, som nu vinplettes. Det er med at tungen lige i munden og følge med, så man får alle disse sanseindtryk og symbolikken bearbejdet. Er det sådan deres indbyrdes forhold har udviklet sig – fra det ”normale” og enkle til det dystre og tilsmudsede. Vi får aldrig helt klart svaret.

Forestillingen er ikke for de unge, der ikke har set så meget teater før. Forestillingen vil ligge i hovedet nogen tid efter, at du har forladt kirkegården, og du har med garanti ikke helt forstået, hvad du har set i det øjeblik, hvor du forlader den.

Men kan du holde dig vågen, og har du mod på en anderledes teateroplevelse, som giver dig noget at tænke over, og som sidder i dig efter, at forestillingen er slut, bør du begive dig ud til Sydhavn st. en sen aften lige før midnat.

 

Østre Kapel – Mødested: Sydhavn st.

Sydhavn Teater

Spilleperiode: 8.-22. juni 2017

Set den 8. juni 2017

Foto: Lars Grunwald

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

http://www.sydhavnteater.dk/forestillinger/ashes-to-ashes-genopsaetning/

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *