Anmeldelse (bog): Henrik Engelbrecht: Opera for alle
Af Christian Skovgaard Hansen
Henrik Engelbrecht er operaekspert og musikformidler. Han har tidligere arbejdet som operaredaktør på P2, som operadramaturg på Det Kongelige Teater i Kasper Holtens cheftid og som musikchef i Tivoli. I dag er forfatter, skribent og foredragsholder om opera og klassisk musik, og han har skrevet flere bøger om opera.
”400 års operahistorie, 18 komponister og seks gode historier om operaens virkelighed gennem tiderne – let og hurtigt læst.” Sådan præsenteres bogen Opera for alle på forfatterens hjemmeside – og det er ikke helt forkert. Opera for alle er en lille ”pixibog” på 120 sider, og den henvender sig mest til nye(re) operainteresserede, men erfarne operagængere kan også glæde af bogen i form af en god anekdote eller to.
Bogen falder i fire dele. Først præsenteres vi for operaens historie, dernæst 18 komponister – af forfatteren benævnt ”de vigtigste operakomponister” og seks nedslag i virkelighedens operaliv, hvor vi får en række gode historier om operaens udvikling og betydning i dens tid, og til slut får vi et par nyttige lister over operaens fagord, og hvilke operaer en given titel stammer fra.
Opera for alle tager operaen ned på jorden, så vi alle kan være med. Dens store force er, at den i et let og levende, men også vidende og kyndigt sprog tager os med gennem operaens væsen og historie. Vi får at se, at opera ikke bare er opsnyltet og fint, men faktisk kan være for alle. Interessen vækkes i hvert for operaen – både for at se og høre operaerne, men også for at læse og få mere viden om både genren som helhed, historien, komponisterne og ikke mindst operaens udvikling til i dag, hvor der til stadighed skrives nye operaer.
Det er også interessant, at vi ikke kun får det gammelkendte stof, men at vi får præsenteret nogle af de for os mere ukendte komponister og operaer – om end et par ord om dansk opera ikke ville have skadet.
Bogen er relativt letlæst, og nogen gange sidder man tilbage som læser og føler, at man kun har fået den halve historie, eller at man har fået historien lidt for meget oppe fra helikopteren. Uden at det ville gøre noget, ville en smule mere dybde ikke skade, selvom det er en ”begynderbog”. En fremstilling, der er dybere, men stadig oplysende på et bredere plan, findes formentlig i forfatterens bog ”Opera i øjenhøjde” (2008) (som også får et par ord med her på siden på et senere tidspunkt).
Når nu bogen primært er for at nyere operapublikum, kunne et billede eller to og måske en figur af de forskellige stemmer, genrer osv. samtidig have været en fordel. Hermed håbet, at det medtages i en senere udgave.
Eneste større anke med bogen er, at et lidt større fokus på opsætningen og korrekturlæsningen ville have været at foretrække. Bogen skæmmes desværre lidt af det visuelle udtryk, hvor den ikke står helt skarpt.
Det ændrer dog ikke på, at det er en fin lille bog, som både nye operainteresserede, men også mere operakyndige kan få glæde af at læse. Bogen er oplysning om opera på en jordnær, levende og vidende måde, så man selv får (endnu mere) lyst til fordybe sig i operaerne i salens mørke.
Henrik Engelbrecht: Opera for alle, 2. udg., 1. opl., 2018
ISBN: 978-87-970306-0-8
120 sider
Pris: 250,- (inkl. forsendelse til nærmeste DAO pakkeshop i Danmark)
Bogen kan kun købes på forfatterens hjemmeside:
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod