Anmeldelse (bog): Julie Maj Jakobsen m.fl.: Jagten på det gode menneske

Anmeldelse (bog): Julie Maj Jakobsen m.fl.: Jagten på det gode menneske

Af Christian Skovgaard Hansen

Indrømmet – selvom jeg er rimeligt belæst, har jeg aldrig hørt om eller læst noget af forfatteren Karin Michaëlis. Og jeg er formentlig ikke alene om dette. Engang var hun en kendt forfatter i store dele af verdenen, men i dag er hun næsten gået i glemmebogen. Det vil dramatiker Julie Maj Jakobsen og BaggårdTeatret i Svendborg nu rode bod på med teaterforestillingen ”Jagten på det gode menneske” og bogen af samme navn.

Karin Michaëlis blev født som Katharina Marie Bech Brøndum i Randers i 1872, og hendes far var telegrafist, mens hendes mor var kransebinder. Det lå derfor ikke lige i kortene, at hun skulle blive en verdensberømt forfatter, og vejen derhen var heller ikke helt nem. Forestillingens og bogens titel er meget sigende for Karin Michaëlis’ forfatterskab og ikke mindst livssyn. Hun prøvede at finde det ”gode menneske” både i med- og modgangen.

Bogen Jagten på det gode menneske består dels af Julie Maj Jakobsens manuskript til forestillingen, teksten til Katinkas sange, som indgår i forestillingen, og en række essays om Karin Michaëlis. Det er rart at kunne læse Jakobsens tekst og få de små regibemærkninger, der fortæller os, hvor og hvornår i hendes liv vi er. Når man læser teksten i ro og mag, får teksten lov at komme til os som læser, og vi forstår pludselig historien og Karin Michaëlis meget bedre. Nok var hun – som jeg kan forstå – en ”vild” kvinde, men teaterforestillingen er til tider lidt for råbende og fragmentarisk til, at vi helt kommer ind på personen Karin Michaëlis, da det kan være svært at bevare fokusset i forestillingen.

Katinkas sange er i forestillingen fine afbræk, og også her er det rart at få kunne læse teksten i bogen, og, hvis man har set forestillingen, at kunne genkalde sig Katinkas sang.

Manuskriptet og sangteksterne er suppleret af syv forskellige essays. De fleste er fine, informative og sobre indlæg om Karin Michaëlis, og man bliver klogere på de mange nuancer, som hendes liv og forfatterskab rummer. Indlægget af Jannie Schjødt Kold, der er kommunikationschef på BaggårdTeatret, rummer en fin og personlig introduktion til bogen, Michaëlis og hendes liv og forfatterskab. Glimrende er også Anna Wegeners indlæg om Karin Michaëlis’ kronikker i Politiken; kronikker som viser mennesket Michaëlis, men også overraskende sider og nuancer i hendes egne tanker, Beverley Driver Eddys har skrevet om Michaëlis’ tid i USA, og Angela Huemer har skrevet om Michaëlis’ ungdomsromaner om figuren Bibi. Alt er suppleret med en række fortællende billeder af Karin Michaëlis og hendes liv.

Et oplæg skiller sig dog ud – og ikke til det gode. Sine Bang Nielsen har i samarbejde med Anna Wærum forfattet indlægget ”Hvor der er hjerterum”. Jeg er – efter at have læst resten af indlæggende om mennesket Karin Michaëlis – ikke i tvivl om, at overskriften og dele af indholdet ville have passet godt på hende. Men store dele af indlægget får desværre en ikke helt klædelig politisk slagside til nutiden i stedet for at omhandle Michaëlis og hendes værdier og menneskesyn. Det ville have klædt bogen, hvis der er havde været en lidt strammere redaktion; bogen omhandler Michaëlis og ikke Nielsen og Wærums politiske standpunkter.

Vil man blive klogere på Karin Michaëlis er det en fin bog at starte med at læse. Læsningen kan eventuelt suppleres med BaggårdTeatrets forestilling ”Jagten på det gode menneske”. Vil man have det fulde udbytte af forestillingen, kan det anbefales at læse enten bogen her eller om Karin Michaëlis andetsteds, inden man ser forestillingen, da det vil give et bedre udbytte af denne.

Julie Maj Jakobsen: Jagten på det gode menneske, Politikens Forlag, 1. udg., 2020

ISBN: 978-87-400-5898-7

272 sider

250 kroner

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *