Anmeldelse: Bournonville-aften, Tivoli, Tivoli Ballet Teater

Anmeldelse: Bournonville-aften, Tivoli, Tivoli Ballet Teater

Af Amalie Sloth de Fine Licht

 

Påfuglevingerne på Pantomimeteatret i Tivoli åbner op for en lille smagsprøve på tre små uddrag af August Bournonvilles balletter. I den kun ca. 20 minutter lange opvisning kæmpede danserne en smule med balance og præcision, men var så smilende og charmerende, at publikum alligevel stimlede sammen om det lille teater.

August Bournonville var danser, koreograf og balletmester i 1800-tallets Danmark. Det repertoire, som han efterlod sig, og den teknik og stil, som han opfandt, er den dag i dag internationalt kendt, og hans koreografier bliver stadig danset over hele verden.

Under navnet Bournonville-aften har Tivoli samlet uddrag fra hans balletter: ”Konservatoriet”, ”Fra Sibirien til Moskva” og ”Napoli”. Maleren Bjørn Wiinblad har skabt scenografi til Pantomimeteatret igennem en længere årrække og til Bournonville-aften, er 3 af hans bagtæpper hentet op fra gemmerne og danner ramme for de tre balletter.

Jeg har aldrig rigtig dyrket ballet og især ikke Bournonville-traditionen, så jeg var spændt på, hvad denne aften ville bringe af indtryk.

Bournonville2018 - Konservatoriet [1600x1200]

I første uddrag fra balletten ”Konservatoriet”, stod danserne på rad og række og dansede synkront en del af tiden, og det var her, jeg fik det indtryk, at danserne var lidt usikre på trinene og balancen. Jeg sad i hvert fald ikke helt mageligt på bænken, men krydsede fingre for, de nu kom godt igennem trinnene uden at ryste for meget på benene.

 

I jockey-dansen fra ”Fra Sibirien til Moskva” var der dog ingen slinger i valsen, da to jockey-klædte mandlige dansere dansede om kamp, som var de ude på ridebanen og konkurrere. Dette uddrag var klart det mest underholdende og gav mig appetit på at se hele ”Fra Sibirien til Moskva” en dag i fremtiden.

Bournonville2018 - Jockeydans - Luca Varone, Giovanni Messeri [1600x1200]Bournonville-aften blev sluttet af med et uddrag fra 3. akt af ”Napoli”. En ballet med mange dansere på scenen, og hvor der både indgik dans med tørklæde og tamburin. Balletten havde udtryk af en festlig folkedans med glad og tempofyldt musik. Her virkede danserne mere sikre, og glæden og feststemningen smittede da også af på mig, selvom duggen var faldet, og mørket faldt på.

Bournonville2018 - Taranteller [1600x1200]

Med kun 20 minutters dans var Bournonville-aften lidt vel hurtigt overstået. Jeg, og resten af publikum, kunne godt have holdt varmen til en lille dans mere. Trinene kunne også godt have siddet skarpere, men i sidste ende var det et fint lille indblik i Bournonvilles balletarv.

Har du ikke set ballet før, er et smut forbi Tivoli og Bournonville-aften. Det kan være en smart og nem måde at afprøve om det kunne være noget for dig!

 

Tivoli Ballet Teater

Pantomimeteatret, Tivoli, Vesterbrogade 3, 1630 København V

Spilleperiode: 25. august-20. september 2018

Set den: 28. august 2018

Foto: Tivoli

Læs nærmere her:

https://www.tivoli.dk/da/kultur+og+program/teater/2018/bournonville-aften+2018

Forestillingen er gratis, når entréen til Tivoli er betalt

Medvirkende: Dansere: Lucie Le May, Jennifer Wagstaffe, Kathleen Viderira, Laura H. Christensen, Paul James Rooney, Robert Thomsen, Donovan Delis-McCarthy, Vincent Vernal, Giovanni Messeri, Fenella Cook, Tori Cooper, Helena Casado, Nadia Skriver Rosenby, Carlos Garcia, Tilman Patzak og Luca Varone.

Koreograf: August Bournonville

Dekorationer: Bjørn Wiinblad

Kostumer: Kitt Houen og Stine Rolfsen

Iscenesættelse: Peter Bo Bendixen assisteret af Tori Cooper

Varighed: Ca. 20 min.

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *