Anmeldelse: Charlie og Chokoladefabrikken, Aarhus Teater (Aarhus Teater og Østre Gasværk Teater)

Anmeldelse: Charlie og Chokoladefabrikken, Aarhus Teater (Aarhus Teater og Østre Gasværk Teater)

Af Anne Sophie Parsons

Musicalen Charlie & Chokoladefabrikken bringer en farverig og sprudlende fantasiverden for de mest slikelskende børn og voksne til live på Aarhus Teaters Store Scene; den kendte fortælling omkring drengen Charlie og den skøre chokolademager Willy Wonka har underholdt familier igennem årene og er nu vendt tilbage på dansk jord i form af en storstilet musical, der både tilgodeser det komiske i sin helt egen flamboyante stil.

I Charlie & Chokoladefabrikken følger vi den unge Charlie Bucket, der elsker chokolade og søde sager over alt. Da muligheden for at vinde et besøg hos den excentriske Willy Wonkas chokoladefabrik, er det Charlies store, altoverskyggende drøm. Mon Charlie når at vinde én af de kun fem eftertragtede gyldne billetter, før de alle sammen er blevet fundet i chokoladebarer?

Roald Dahls børnebog fra 1964 er på det seneste blevet omsat til film med Tim Burton i instruktørsædet og har nu fundet vejen forbi de skrå brædder i en musikalsk opsætning, der hylder fantasiens magiske kræfter. Med manuskript af David Greig og musik af Marc Shaiman er den britiske bog blevet omsat til en forestilling, der både byder på et underholdende univers for børnene, samt velplacerede jokes for de voksne, der bl.a. tæller en bemærkning om en ”ortopædisk udredning” efter strabadser i fabrikken.

Castet byder på samtlige af teatrets stærke skuespillere i et veloplagt ensemble, der giver den hele armen. Simon Mathew er en højenergisk Willy Wonka, der charmerer de små familieenheder med høj hatteføring. Ros skal der især lyde til Betram Lyng Engelsted Harilde, der tager rollen på sig i forhold til titelfiguren, hvor der både synges og danses til koreografier til udmærkelse og hvor karakteren Charlie får ligelig en følsomhed og en styrke tildelt i sin jagt på drømmene. Anders Baggesen byder på gode grin med sine replikker som Bedstefar Joe, hvor Marie Marschner støtter op som Charlies hårdtarbejdende mor.

Musicalen skinner især i præsentationerne af Charlies ”konkurrenter”, der alle er dejligt overdrevne i deres nærmest tegneserieagtige ekstreme personligheder, såsom den storskrigende teatralske Veruca Salt, den altid smilende Augustus Gloop, den selfie-fikserede Violet Beauregarde, og den selvpromoverende Mike Teavee, der meget passende i forhold til sit efternavn, ender med at blive suget ind i et TV. Ud over de fæle konkurrenter, gør Wonkas fabriksmedarbejdere, de små Oompa-Loompas, deres indtog med fællessang og er deres helt egne specialdesignede fantasivæsener i denne opsætning med store beskyttelsesbriller og griselignende ører, hvor iscenesættelsen og kostumerne sjovt skaber illusionen om de små væsener.

Igennem den vilde fabrikstur, hvor afskaffelsen af konkurrenterne én for én destrueres, vises der for børnene – måske lettere moraliserende, men på stadig underholdende vis – at selvcentrede handlinger aldrig fører til gode ting.

Iscenesættelse af Rune David Grue har taget hensyn til at præsentere en opdateret version af 60’er-historien, der inddrager et nutidsbillede af børnenes verden, hvor selfies, digital selvpromovering og leg med teknologi alle er genkendelige elementer i nutidens sociale fællesskaber.

Scenografi af Palle Steen Christensen har skabt et indlevende univers, hvor kedelige grå containere afløses af eventyrsfabrikkens farvelade og suppleres af kostumedesign af Roine Söderlundh som giver distinkt liv til de outrere børnebogskarakterer. Lysdesign af Mathias Hersland underbygger det inddragende fantasirum bestående af søde sager, som sit omdrejningspunkt, mens Søren Hansen fører de musikalske arrangementer til dørs i ledtog med kapelmester Henrik Svenning.

Charlie & Chokoladefabrikken er en underholdende og højenergisk musical, der leverer sit indhold på et sølvfad med fængende sange, et karaktergalleri, som er dejligt overdrevent i sin fremstilling, samt et idéunivers, der hylder fantasiens og håbets kræfter i en fin balancegang, som både tilgodeser børn og voksne i én samlet teatralsk oplevelse.

Aarhus Teater og Østerbro Teater, Østre Gasværk Teater

Aarhus Teater, Teatergaden, 8000 Aarhus C

Spilleperiode: 6. maj-19. juni 2021

Forestillingen spiller også på Østre Gasværk Teater, hvor forestillingen spiller fra den 5. februar-6. marts 2022

Set den 14. maj 2021

Fotos: Emilia Therese

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://www.aarhusteater.dk/det-sker/forestillinger/2020-21/charlie-chokoladefabrikken/

Medvirkende: Simon Mathew, Betram Lyng Engelsted Harkilde, Oskar Duvier Mehlbye, Anders Baggesen, Marie Marschner, Christian Collenburg, Kimmie Liv Sennova, Frederik Mansø, Jacob Madsen Kvols, Mette Klakstein Wiberg, Viktor Pascoe Medom, Andrea Øst Birkkjær, Marie Dalsgaard, Ashok Peter Pramanik, Nanna Rossen, Max-Emil Nissen, Matthew One Bailey, Dina Lorentzen og Regitze Glenthøj

Forfatter: Roald Dahl

Manuskript: David Greig

Musik: Marc Shaiman

Sangtekster: Marc Shaiman og Scott Wittman

Oversættelse: Mathias Flint  

Iscenesættelse: Rune David Grue

Scenografi: Palle Steen Christensen

Kostumedesign: Roine Söderlundh

Lysdesign: Mathias Hersland

Musikalske arrangementer: Søren Hansen

Kapelmester: Henrik Svenning

Varighed: Ca. 2 timer og 40 minutter inkl. pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *