Anmeldelse: Friheden, Tivoli Friheden (Aarhus Teater)

Anmeldelse: Friheden, Tivoli Friheden (Aarhus Teater)

Af Lise Barslev

 

Når mørket falder på, lyset slukkes og tivoli lukker, så er det kun fantasien, der sætter grænser, for hvad der kan ske. Der har i hvert fald ikke været mangel på fantasi, da de 6 studerende fra Den Danske Scenekunstskole, Dramatisk Skrivekunst, Aarhus (DDSKS), skulle skrive et lille stykke om en selvvalgt forlystelse inde i Tivoli Friheden. De 6 små stykker bliver spillet af skuespillere fra Aarhus Teater.

Friheden foregår udendørs og er en vandreforestilling, som minder om andre vandreforestillinger, som Aarhus Teater tidligere har lavet. Friheden er en del af teatrets koncept ”Udflugten”, hvor du bliver taget ud af teatret og ind i byens ukendte rum.

Friheden-14EA4B320CAC43549577B5647C1578AF

Jeg kan ærligt sige, at jeg aldrig har set noget lignende før! Jeg blev positivt overrasket af Friheden fra start til slut. Jeg var lidt skeptisk, inden jeg skulle se forestillingen, og på Aarhus Teaters hjemmeside stod der ”Glæd dig til en usædvanlig og tankevækkende oplevelse i Tivoli Frihedens aflåste tivoliscenografi”, så jeg var lidt spændt på, hvad det var, jeg skulle se. De fordomme, jeg så havde, blev overhovedet ikke indfriet, tværtimod! Jeg havde forventet, at jeg ikke ville forstå noget som helst, og jeg ville kede mig. Det var faktisk lige det modsatte!

Det var en virkelig fed og total anderledes aften i ”teatret”, for allerede det, at forestillingen var taget ud af de traditionelle rammer, synes jeg var virkeligt vellykket. Det at forestillingen foregik, i selve Tivoli Friheden gav det hele en twist og det faktum, at det var ”on location” fungerer rigtig godt. De unikke og anderledes historier passede perfekt ind i det eventyrlige, og efter lukketid mystiske tivoli.

Friheden-C06C924B70C5485090DA80303AC039AC

Det mindede mig lidt om ”Alice i Eventyrland”, tilsat lidt euforiserende stoffer, fordi det havde det eventyrlige element på grund af stemningen i tivoli og de skæve karakterer, der gav forestillingen den mystiske stemning som gjorde det hele rigtig spændende. Der skete altid noget uventet, og det var umuligt at forudse, hvordan forestillingen ville udvikle sig. Det var som om ens drømme som barn og voksen, mødte hinanden og blev tilsat det uventede og finurlige.

Jeg kunne virkelig godt lide de 6 historier, som alle havde overemnet ”Frihed”. Udover frihed som emne så kunne jeg ikke se en rødtråd igennem de 6 historier, men det synes jeg faktisk var godt. Det gjorde, at man faktisk glædede sig til at se det næste, der ville ske.

Dog var der en som virkelig rørte og overrumplede mig; ”Et usundt forhold” skrevet af Rasmus Krone og udført af Kim Veisgaard og Morten Kjær, der omhandler forholdet mellem Pjerrot og Harlekin. Pjerrot er stukket af fra Tivoli i København og nyder sin tilværelse i Friheden, men fortiden banker på døren – Harlekin. Et kæmpe skænderi mellem den energiske og selvglade Harlekin og den rolige og underkuet Pjerrot udspiller sig foran publikum.

Friheden-EE292A5B11E44E7EB4C0EC57CDF67E45

De råber højere og højere af hinanden, og det er ikke bare et overfladisk skænderi, nej det bundet i et voldeligt forhold om, at man skal være tro mod sig selv. Da skænderiet når sit klimaks, og det eksploderer, bliver der helt stille, og Pjerrot og Harlekin stirrer åndeløst ud i luften. Jeg havde helt ondt i maven og lyst til, at give dem begge et knus. Den Pjerrot, jeg er vant til fra barndommen, havde fået nok og sagde fra og gik i stilhed væk fra Harlekin. Jeg synes virkelig, det var godt skrevet. Det skal både skuespillerne og forfatteren have stor ros for. Jeg var tryllebundet fra starten.

Det var min første vandreforestilling, og det var ikke en dårlig oplevelse. Jeg kan normalt godt lide konceptet med ”normalt” teater, idet man ikke skal fokusere på dem som sidder omkring en, men kun tænke på det der sker på scenen. Det at skulle gå tæt sammen med vildt fremmede folk og skulle forholde sig til en ny lokation hele tiden kan være distraherende, men jeg synes, at det gav et spændende element, at man skulle gå hen til de forskellige historier.

Friheden-61BF16D886C54F63B791A437F8B2820A

Alt i alt så synes jeg at det hele fungerede virkelig godt. Så hvis du gerne vil prøve noget nyt og se noget, som du aldrig har set før, så tag en tur ud i tivoli ”after dark”, og få en anderledes, men god oplevelse, som du sent vil glemme.

 

Aarhus Teater

Tivoli Friheden, Skovbrynet 5 8000 Aarhus C

Præsenteres i samarbejde med Tivoli Friheden og Den Danske Scenekunstskole og er støttet af Aarhus2017

Spilleperiode: 23. august 22. september 2018

Set den 23. august 2018

Fotos: Gísli Dúa

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://www.aarhusteater.dk/forestillinger/forestillinger/saeson-1819/friheden/

Medvirkende: Fra Aarhus Teater: Nanna Bøttcher, Mette Døssing, Sofia Nolsøe, Luise Skov, Kim Veisgaard, Christian Hetland og Anders Baggesen og Gæsteskuespillere: Morten Kjær og Holger Østergaard

Tekster af studerende ved DDSKS, Dramatisk skrivekunst: Nanna Plechinger Tychsen, Sonja Feridiand, Marie Bjørn Rasmus Krone, Anna Skov Jensen og Mathias Raaby Ravn.

Idé og concept: Sargun Oshana

Iscenesættelse: Line Paulsen

Scenografisk konsulent og kostumedesign: David Gehrt

Vejleder ved dramatisk skrivekunst: Sarah Woods

Varighed: Ca. 2 timer inklusive pause

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *