Anmeldelse: Skår – til teselskab med H.C. Andersen, H.C. Andersen/Odense Bys Museer og Louise Alenius

Anmeldelse: Skår – til teselskab med H.C. Andersen, H.C. Andersen/Odense Bys Museer og Louise Alenius

Af Emilie Elisabeth Bundgaard

 

Lige midt i Odense. Midt i trafikkens larm og byens travlhed ligger en lille have bag H.C. Andersens Barndomshjem. En have, som komponist Louise Alenius har skabt et stykke til. Et stykke, der kun varer 15 minutter, men som alligevel er printet i én efterfølgende og ikke sådan lige at slippe igen.

Ta’ en kop. Gå i stilhed ud i haven. Find en stol og sæt dig. Sæt dig i stilhed. Kun stilhed og ingen applaus. Det er nogenlunde sådan de første minutter af stykket forløber. Allerede fra man træder ind i H.C. Andersens Barndomshjem, for at komme videre ud i haven, er der en helt speciel intensitet blandt publikum.

Haven oplyses af forskellige bord- og standerlamper, der skaber et trygt lys. Samtidig møder man to personer siddende ved et bord, der er fyldt med skår fra knust porcelæn. Et sted fra haven, blandt blomster og buske, kommer der musik, og Louise Alenius’ stemme taler til os. Hendes stemme er både blid og alligevel taler den med en gennemtrængende kraft.

Skår af Louise Alenius_pressefoto

”… sagde vinden og vendte sig. Væk var den.” Sådan både starter og ender hun sin tale. Til tider fandt jeg det svært at finde hoved og hale i, hvad meningen med de talte ord var. Måske forstod jeg ikke det, som var meningen, jeg skulle forstå. Men alt andet end lige, så fik det fremkaldt nogle følelser i mig og skabte stof til eftertanke.

Efter stykket bliver talen udleveret til publikum og jeg har læst den mange gange. Nogle gange finder jeg den trist, hård og endda negativ. Andre gange giver det mig tro på at der er noget positivt i alt. Jeg tror derfor, at stykket giver hver enkelt publikum en unik og individuel oplevelse, alt afhængig af hvordan man går ind til stykket og modtager det.

Sofie Elkjær Jensen og Morten Grove Frandsen er de to sangere og her skuespillere i haven. Det er ikke fordi de siger eller synger synderligt meget, men de kommer tæt på publikum. Både ved deres fysiske optræden rundt i haven men også ved brugen af deres unikke stemmer. Det var smukt, og jeg synes, at det skabte en helt speciel intimitet i haven.

Da stykket ender bliver der helt mørkt i haven. Publikum rejste sig og gik i tavshed ud af haven. Imens jeg gik ud, prøvede jeg at præcisere for mig selv, hvad det var, jeg lige have været vidne til. At noget så ubeskriveligt, og for mig til tider svært at forstå, alligevel kunne skabe sådan et indtryk. Det synes, jeg var vildt.

 

H.C. Andersen/Odense Bys Museer og Louise Alenius

Sted: H.C. Andersens Barndomshjem, Munkemøllestræde 3-5, Odense C

Spilleperiode: Dato: 23.-25. august kl. 21.00-24.00. Seancerne igangsættes ca. hvert 20. minut i hele aktivitetens åbningstid. Der kan forekomme mindre ventetid.

Set den 23. august 2018 

Foto: H.C. Andersen/Odense Bys Museer

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://museum.odense.dk/nyheder/2018/nyt-fra-obm-juni-2018/skaar-af-louise-alenius

Medvirkende: Sofie Elkjær Jensen og Morten Grove Frandsen
Komponist: Louise Alenius

Udvikler og iscenesætter: Louise Alenius og Henrik Lübker

Varighed: Ca. 15 minutter

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *