Anmeldelse: Genboerne, Regensen
Af Christian Skovgaard Hansen
Velkommen i Regensens fine gård. Regensen fejrer sit 400 års-jubilæum ved at opsætte vaudevillen Genboerne her i gården. Forestillingen er velvalgt, da forfatteren Jens Christian Hostrup skrev den i 1844, mens han selv boede på Regensen, og ikke mindst da omdrejningspunktet netop er to unge studerende, der bor på Regensen.
De to unge studerende kan fra deres vinduer se over til smedemester Smidt på den anden side af gaden, hvor særligt hans unge, kønne datter Rikke påkalder sig opmærksomhed fra den ene student, Basalt. Udfordringen er dog, at han ikke er ene om at være interesseret i hende. Både løjtnant von Buddinge og en af smedemesterens lærlinge, Madsen, er interesseret i hende. Herudover er Smidts niece Malle også på besøg, og også hun går ikke fri af kærligheden.
Basalt får dog hjælp af din kontubernal (sambo), Klint, der om aftenen møder Jerusalems skomager, der er på jagt fra H.C. Andersen, og som har et par fantastiske galocher, som gør en usynlig. Aftenselskabet hos Smidt tager sig derved en ny drejning, som gør, at den rette kærlighed kan sejre dagen efter.
Herudover skildres både modsætningerne mellem og forskellene i studenternes mere friske og levende åndsverden og det måske lidt satte borgerskab i den ”virkelige” verden, men til slut ikke mindst også forsoningen, hvor de to parter finder hinanden. De to kan – heldigvis – ikke undvære hinanden, og det er netop i deres samspil, at virkeligheden hænger sammen.
Instruktør Jacob Beck har fået forløst fortællingen åbent og med tilpas let dumdristighed og morskab, så både det satiriske, de skæve karakterer og det muntre har fået den rette plads. Rikke Juellund har stået for den enkle, men virkningsfulde scenografi.
Forestillingen spiller som sagt i Regensens gård – under åben himmel. Også her er man derfor underlagt vejrets luner, hvilket også gjorde, at forestillingen desværre ikke kunne gennemføres i søndags, hvorfor vi først ser den her fredag på spilleperiodens andensidste spilledag.
Alle skuespillerne leverer præcise karakterer. Aske Hass Thorsen som Basalt er genert, og særligt usikker udi kærligheden, men også tilpas snu, når det virkelig gælder. Anders Skov Madsen er både kløgtig kæk, charmerende og fuld af narrestreger som Klint, der overbevisende driver fortællingen frem.
Peter Oliver Hansen er fantastisk morsom og pudsig som løjtnant von Buddinge, der må erkende, at ordsproget ”højt at flyve, dybt at flade” har noget på sig, men som også viser os, at han egentlig er så ”ond” endda. Tom Jensens skomager er tilpas vild og underlig på den ene side, men også klog på den anden. Alexander Clements lærling Madsen er på den ene side lidt jævn og grov i tankegangen, men han viser os også, at han har en anden side, hvor han egentlig ”bare” gerne vil mærke kærligheden.
Jesper Asholts kobbersmed Smidt er mild og hyggelig, mens Betty Glosted som hans kone er nærmest det modsatte. Hun er højrøstet og påtrængende, men med en tilpas mængde karakterkomik. Anne Blomsgård er uskyldig og god som smededatteren, mens Sibylle Glosteds Malle er mere snu og handlekraftig. Udover de professionelle skuespillere medvirker seks regensianere som statister og korsangere.
Musikken spilles af kapelmester og pianist Kristian Jørgensen sammen med Kirstine Elise Pedersen og Julius Ditlevsen, og de udgør en velspillende og veloplagt trio, der rammer vaudevillens muntre og lette ånd.
Genboerne er blevet en både vældig og værdig jubilæumsforestilling, hvor musik, skuespil og ikke mindst stemningen i gården går op i en større helhed, når mørket falder smukt på. Det er først og fremmest en morsom forestilling, men den rummer også nogle tidløse emner som kærlighed og vores samspil imellem trods eventuelle forskelligheder. Og så viser den os, at vaudevillen ikke er helt død!
Regensen, St. Kannikestræde 2, 1169 København K
Spilleperiode: 3.-12. august 2023
Set den 11. august 2023
Fotos: Anne Mie Dreves
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
https://www.regensen.dk/genboerne
Medvirkende: Anders Skov Madsen, Aske Hass Thorsen, Jesper Asholt, Tom Jensen, Peter Oliver Hansen, Betty Glosted, Sibylle Glosted, Anne Blomsgård, Alexander Vincent, Gustav Wenzel Most, Anders Jul Fristrup Andersen og Line Aarup-Jensen samt en håndfuld statister/regensianere
Af: Jens Christian Hostrup
Instruktion: Jacob Beck
Scenografi og kostumer: Rikke Juellund
Kapelmester: Kristian Jørgensen
Musikere: Kristian Jørgensen, Kirstine Elise Pedersen og Julius Ditlevsen
Producent: Bettina Schimmel
Varighed: Ca. 2 timer og 30 minutter inkl. pause
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod