Anmeldelse: Noget om helte, Nørrebro Teater

Anmeldelse: Noget om helte, Nørrebro Teater

Af Eva Gudmand

 

’Noget om helte’ handler bestemt ikke om noget med helte. Ja, jeg er faktisk stadig i tvivl om, hvad forestillingen egentlig ville os!2017_11_27_NBT_Gennemspilning_Noget_om_Helte_0297-copy [1600x1200]

Det virker som om, at der er opstået en stor interesse i at vise litteraturens store personligheder på den danske teaterscene, det så vi bl.a. med ’Tove! Tove! Tove!’, som lige straks har repremiere på Det Kongelige Teater, og med ’Svantes lykkelige dag’ på Nørrebro Teater sidste efterår. Derfor tænkte jeg inden stykket, at Halfdan Rasmussens rim, digte og remser på teaterscenen umiddelbart lyder som en god cocktail til et godt og vellykket teaterstykke. Desværre går stykket lidt for meget op i hat og briller, og selvom der ofte bliver pointeret en morale, er den svær at finde i det ca. to timer lange stykke.

’Noget om helte’ er bygget op omkring Halfdan Rasmussens sproglige univers i sine ”Tosserier” (1.-7. samling, 1951-57). På scenen er 4 Halfdan’er – og til tider endnu flere, når koret også er med – og de mange Halfdan’er fremsiger og viser de små historier og skriverier. Hvad, de mange Halfdan’er i stedet for én skal vise os, er endnu en gåde.

2017_11_27_NBT_Gennemspilning_Noget_om_Helte_0204-copy [1600x1200]

Rasmussens sproglige univers er de gennemgående replikker i denne opsætning. Halfdan Rasmussens sproglige univers er dog meget mere end hans ”Tosserier”. De fleste børn og barnlige sjæle husker f.eks. ”Halfdans ABC”, men både børn og voksne har gennem tiden stiftet bekendtskab med mange andre af hans digtsamlinger. Det fremgår aldrig rigtig tydeligt af stykket, hvad det egentlig vil med netop de valgte ”Tosserier”.

Skuespillerne er klædt ud som en kedelig Halfdan Ramussen med brune bukser, sort trøje og briller. To timer er lang tid at kigge på de samme kedelige grå og brune toner, specielt da man også har valgt at lade – det i øvrigt fine – Nørrebro Teaters Folkekor bære præcis samme kostume. Det komme desværre til at virke langtrukkent og uoriginalt. Stykket kommer derfor på mange måder til at virke som et dårligt forsøg på at efterligne de tidligere teatersucceser.2017_11_27_NBT_Gennemspilning_Noget_om_Helte_0032-copy [1600x1200]

Frederikke Dalums grønne scenografi med en ”cirkusvogn”, der trækkes ind på scenen af Halfdan (Henrik Lykkegaard), indeholdende diverse mere eller mindre fantasifulde kostumer, i centrum, fanger os ikke rigtig, og det er svært at se, hvad den har med Halfdan Rasmussens univers at gøre. Hverken scenografien eller stykket som helhed kommer ud over scenekanten til os.

Det er dog værd at fremhæve, at når digtene bliver omdannet til sange, har stykket dets små øjeblikke, hvor jeg faktisk blev fanget og revet med i ord-universet. Jeg var dog undrende overfor, hvorfor man ikke i højere grad udnyttede korets muligheder, da de kun medvirkede i minimal grad.

Både de to erfarne skuespillere Stine Stengade og Henrik Lykkegaard og de nyuddannede skuespillere Anne Sofie Wanstrup og Albert Stein Ankerstjerne gør en god figur. Skuespillerne forsøger at vække digtene til live, men iscenesættelsen bliver ofte fjollet, forudsigeligt og søgt, så skuespillerne kommer til kort.

Lyrikken bliver dog særligt inspirerende, når de underbygges af cellisten, Ida Nørby. Hun sidder passivt på scenekanten i sit Halfdan-kostume, men hun giver digtene liv. Adi Zukanovics nykomponerede musik er overordnet fin, og Ida Nørbys samspil med Mads Forsby holder bare lidt sammen på forestillingen.

2017_11_27_NBT_Gennemspilning_Noget_om_Helte_0101-copy [1600x1200]

Instruktøren, Johan Sarauw, debuterer med denne forestilling. Jeg mener, at han begår en fejl i stykkets udvikling. Generelt mangler ’Noget om helte’ en rød tråd eller en historie til at binde fortællingerne sammen – og gøre digtene mere ”publikumsvenlige”. Generelt bliver digtenes komiske og moralske side ikke fremhævet nok, da det kræver, man virkelig lytter efter, hvilket stykket bliver for langt og usammenhængende til. Den allerstørste kvalitet – Halfdan Rasmussens ord – bliver derfor desværre ”kvalt” i iscenesættelsen.

’Noget om helte’ henvender sig derfor til personen, der har en særlig interesse i Halfdan Rasmussens digte og vil se dem udført på teaterscenen.

 

Nørrebro Teater, Ravnsborggade 3, 2200 København N.

Spilleperiode: 8. december 2017-14. januar 2018

Set den 10. december 2017

Foto: Büro Jantzen

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

http://www.nbt.dk/forestillinger/noget-om-helte/

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *