Anmeldelse: Lugten af andre, Teater Momentum

Af Anne Lottrup Sørensen

 

Kender i juleeventyret om den ensomme TV-kok James Price, menneske-anden, den ”uheldige” pige med svovlstikkerne og ham der Jesus? Nej? Hvis i endnu ikke har hørt den fortælling, kan den opleves på Teater Momentum hele december – og det er sandelig en oplevelse.

Kunsterkollektivet by Proxy spreder julestemning i den absolut mest julede anti-juleforestilling, man kan forestille sig. Vi starter med et julemedley bestående af de skønneste klassiske julesange. For en stund narrer de fire skuespillere mig faktisk til at tro, at jeg har et hyggeligt og ganske almindeligt juleshow i vente. Jeg tog fejl.

Lugten_11 [1600x1200]

Efter den dejlige musikalske start springer vi direkte ind i et tempofyldt krybbespil i 5. akter. Jeg tør godt love dette: I kommer aldrig til at se en lige så grafisk en udgave af Juleevangeliet. Vi bliver dog ikke hængende i Betlehem længe for by Proxy har meget på hjerte, og kun 1,5 time til at nå deres yderst beskedne målsætning om, at skabe international fred på tværs af landegrænser.

Det gennemgående tema er ensomhed i juletiden. Anders Firing Aardal spiller TV-kokken James Price, der giver tips og tricks til at gøre julen hyggelig – selvom du fejrer den helt mutters alene. Det er på en og samme tid umådeligt fjollet og umådeligt rørende. Da James ene mand danser rundt om sit juletræ, lyder der medlidenheds-”Åååååårh” fra hele salen.

Lugten_8 [1600x1200]

’Lugten af andre’ har flettet mange elementer sammen til et stort antijulet jule-potpourri, der bliver båret flot af de fire skuespillere og deres rensdyr. Det melodiske rensdyr, der spilles af Ylva Owren, har sin faste plads i hjørnet, hvor det akkompagnerer forestillingen med slagtøjsmusik – når det altså ikke lige har tid til at strikke lidt. Handlingen går i alle retninger, men bliver leveret så dynamisk, at jeg aldrig taber tråden.

Få gange ændrer tempoet sig markant, hvilket gør at enkelte scener fremstår fragmenteret i forhold til helheden, og flowet bliver brudt. Det er ærgerligt i en forestilling, hvor fremdriften er så vigtigt, men det overskygger aldrig handlingen. Går det til 3? Eller holder den på 3? Det hele er så vanvittigt, at man ikke kan lade være med at grine.

Ligesom til by Proxys sidste forestilling ’OS’ inddrages publikum i forestillingen på humoristisk vis og med god effekt. Den gæsteansvarlige Birthe Verdensborger, spillet af David Jensen, sørger for at alle i salen er godt tilpas – alt imens hun flirter til højre og venstre. Vi får en pause fra den sorte julehumor på scenen, og griner i stedet af og med hinanden.

Lugten_13 [1600x1200]

Alt i alt byder Teater Momentum og by Proxy på et musikalsk og morsomt juleshow på en scene så over-julepyntet, at Gertrud Sand kunne have leveret kulissen. TV2 kom hende dog i forkøbet, så scenografien består af den lille alpehytte fra Tour de France-studiet – nu overspækket med julestads.

Hvis I har ventet hele året på klassisk juleteater, kan jeg glæde jer med at ’Nøddebo Præstegaard’ spiller for 129. år. Men har i mod på noget norsk ”Noël Noir” i stedet, så får i ikke en bedre mulighed.

’Lugten af andre’ egner sig særligt godt til et ungt publikum, der er klar til af give de gamle juletraditioner et twist. De velkendte julehistorier vendes og drejes, og et helt nyt ande-evangelie introduceres. Jeg har i hvert fald fået årets jule-fix.

 

Teater Momentum, Ny Vestergade 18, 5000 Odense C

Spilleperiode: 25. november-21. december 2017

Set den 25. november 2017

Foto: Teater Momentum

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

http://www.teatermomentum.dk/event/lugten-af-andre

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads

You May Also Like

Anmeldelse: Lampedusa, Husets Teater

Af Rose Himmelstrup Hansen   På en lille ø i Middelhavet, Lampedusa, har en ...

Anmeldelse: Griskhed, Republique

Af Sidsel Stoustrup   ’Griskhed’ er første del af Republiques serie om de 7 ...

Anmeldelse: Misery, Østerbro Teater, Revolver

Af Emil Møller Christensen   Hvordan skabes en uhygge, der er så nådesløs og ...

Anmeldelse: Falling Down, Det Kongelige Teater

Af Christian Skovgaard Hansen              Forestillingen er for dig, der gerne vil se en stærk ...

Anmeldelse: I Love You You Love Me, Dansehallerne

Af Amalie Sloth de Fine Licht Hvordan reagerer kroppen og psyken på tortur? Dette ...