Anmeldelse: NUL, Sort/Hvid (Teater Sort/Hvid, Teater Momentum og The Other Eye of the Tiger (TOETT))

Anmeldelse: NUL, Sort/Hvid (Teater Sort/Hvid, Teater Momentum og The Other Eye of the Tiger (TOETT))

Af Xenia Winther

Jeg må være ærlig. Da jeg satte mig ind i teatersalen, for at se forestillingen NUL af kunstnerkollektivet The Other Eye of the Tiger (TOETT), havde jeg en forventning om, at jeg intet ville forstå. Jeg havde også en smule angst for, om jeg overhovedet ville kunne skrive denne anmeldelse. Men kære læser, du sidder jo og læser min anmeldelse lige nu, så det gik godt. Jeg forstod, hvad det hele handlede om – det tror jeg, at alle på sin måde vil kunne.

Forestillingen NUL handler om Morten og Bob Nelson, begge er spillet af Morten Hee Andersen. Morten er betaget af verdens undergang og hvilket samfund, der vil opstå herefter. For at kunne forklare det til publikum og folk på gaden, som han selv formulere det, bruger han Bob Nelson som eksempel. Bob Nelson frøs, ifølge Morten, sin krop ned, da han var ved at dø, for at kunne blive optøet og kureret for sin dødsårsag, når det bliver muligt. Morten spiller således Bob Nelson, der vågner på i samfund efter samfund – som alle ifølge Morten er mulige, og bedre end det, vi har nu.

Allerede nu, bare af min beskrivelse af NUL, lyder det kringlet. Men det lykkedes virkelig Morten at gøre det klart og nemt at forstå. Dels fordi Mortens skuespil var lige i skabet, helt klart og med en tydelig retning. Men også fordi forestillingen og TOETT ikke er bange for at fortælle mig, hvad der foregår. Problematikken, som forestillingen drejer sig om, bliver klart formuleret med det sammen, og Morten tager os i hånden og føre os rolig igennem hans tanker, så vi kan forstå, hvad det hele handler om. Vi har brug for en ny samfundsstruktur, men findes det perfekte samfund?

Og så er forestillingen sjov! For Morten er menneskelig, han laver fejl, og vi kan spejle os i ham. Når han præsenterer Bob Nelson og de forskellige samfund, bruger han løbende publikummer, som han beder om at komme op på scenen. De er således hans medspillere, og han har dialoger med dem! Bevares Morten taler for begge parter, men det er et genialt greb, for på den måde bliver det aldrig kedeligt at høre den samme mand snakke i næsten 1,5 time. Men man skal ikke være bange; han har respekt for os som publikum og ønsker ikke at gøre det ubehageligt for nogen.

Det kan tit ske i monologfortællinger, at det bliver fortællende og man hører historier i stedet for at se dem. Men her er grebet med publikummer på scene igen genialt. For selvom Morten sidder ned og fortæller, hvad der sker – så oplever man det ske.

Morten har en fantastisk kemi med alle publikummer; ikke kun dem, der kommer på scene. Og vi er trygge ved ham med det samme. Nogen kunne måske mene, at teksten (af Morten Hee Andersen og Henrik Grimbäck), var for tung, men det var ærligt ikke noget, jeg lagde mærke til. Det kan være dels på grund af Morten Hee Andersens geniale skuespil, eller blot fordi teksten er skrevet godt og enkelt. Jeg fik i hvert fald flere gange lyst til at række hånden op og spørge ind til hans forskellige samfund. Så man må sige, at forestillingen NUL lykkedes med at få os i publikum til at lytte og forstå.

Den enkle scenografi af Ida Grarup var på en gang enkel og iøjnefaldende. Sammen lyssætning af Súni Joensen og lyddesign af Viktor Dahl bidrog det til, at det det visuelle og auditive (udover Mortens skuespil) også gik op i en større enhed. Det tog ikke overhånd, men bidrog til det enkle og forståelsen af teksten.

Jeg kunne blive ved med at skamrose forestillingen, TOETT og Morten. Men det ville sikkert blive mere kringlet, og i virkeligheden synes jeg bare, at man skal skynde sig ind og se forestillingen. 

Teater Sort/Hvid, Teater Momentum og The Other Eye of the Tiger (TOETT)

Teater Sort/Hvid, Staldgade 26-30 1699 København V

Spilleperiode: 11. september-3. oktober 2002

Spiller herefter på Teater Momentum i perioden 15. januar-10. februar 2020

Set den 16. september 2020

Fotos: Henrik Grimbäck og Natascha Thiara Rydvald

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

NUL

Medvirkende: Morten Hee Andersen

Koncept af: The Other Eye of the Tiger (TOETT)

Instruktør: Henrik Grimbäck

Scenograf: Ida Grarup

Lysdesigner: Súni Joensen

Lyddesigner: Viktor Dahl

Lyddesignkonsulent: Asger Kudahl

Forestillingsleder: Mia-Luise Heide

Dramaturg: Miriam Frandsen

Varighed: Ca. 1 time og 25 minutter uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *