Anmeldelse: Den sidste bølge, Aarhus Teater

Anmeldelse: Den sidste bølge, Aarhus Teater

Af Lea Damgaard

 

I en verden, der er domineret af ulighed, alternativ fakta, præstationspres, krig, terror, og klimakrise leger de fleste af os nok af og til med tanken om at skride fra det hele. På Aarhus Teater sender husdramatikeren Peter-Clement Woetmann, med ’Den sidste bølge’, sin fortælling til Mars i en søgen efter et sted, der er helt bekymringsfrit.

Den sidste bølge1 [1600x1200]

’Den sidste bølge’ er den anden forestilling, som Peter-Clement Woetmann har skrevet til Aarhus Teater. Men hvor forestillingen ’Til mine brødre’, som spillede på Aarhus Teater sidste forår (vores anmeldelse kan læses her), blandede politisk lyrik og teater til en virkningsfuld collage om udstationerede soldaters tanker og drømme, er ’Den sidste bølge’ en mere lineær fortælling, der tager fat i det vestlige samfund og i drømmen om at slippe væk fra alle de moderne bekymringer.

Fortællingen kredser om karakteren Samuel, spillet af Christian Hetland. Samuel sidder på en solskinsø med sine to venner, spillet af Bue Wandal og Mette Døssing, og de tre bruger det meste af deres tid på at bekræfte hinanden i, hvor godt de faktisk har det, og hvordan alting er blevet bedre.

Den sidste bølge2 [1600x1200]

Men det er naturligvis kun noget, de fortæller sig selv og hinanden, fordi de inderst inde mærker et stigende pres og en gradvis fratagelse af frihed, som kommer af at leve i et samfund, der er truet af klimaforandringer, terrortrusler og ikke mindst af høje forventninger fra både jobbet og familien.

Derfor bliver Samuel lykkelig, da hans drøm om at tage til Mars for ”kun at bekymre sig om at være til” kan blive udlevet. Det viser sig dog, at det ikke er så let at leve bekymringsfrit, når man er skredet fra det hele.

’Den sidste bølge’ har ikke samme poetiske nerve, som vi ellers har set hos Woetmann, og desværre har instruktøren, Johan Sarauw, flere steder valgt, at forvrænge skuespillernes stemmer.

Det giver egentlig en fin komik, men desværre betyder det mest af alt, at nogle af replikkernes smukke, poetiske grusomheder (noget som Woetmann virkelig kan brillere i) bliver for utydelige til at forstå.

Den sidste bølge3 [1600x1200]

’Den sidste bølge’ er den slags teater, der virkelig kan give stof til eftertanke. Og det skønne er, at de store pointer egentlig ligger neden under en fortælling, der langt hen ad vejen er ret komisk. Det giver helt klart noget ekstra til fortællingen, at flere sceners komik egentlig dækker over tragiske pointer.

Som tilskuer får man nemlig lov til at sidde og analysere sig frem til de store overvejelser at være menneske i et moderne samfund og det er det, der gør ’Den sidste bølge’ værd at se.

 

Aarhus Teater, Teatergaden, 8000 Aarhus C

Spilleperiode 28. april-24. maj 2017

Set den 28. april 2017

Fotos: Anna Marín Schram

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

http://www.aarhusteater.dk/forestillinger/forestillinger/saeson-1617/den-sidste-boelge/

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *