Anmeldelse: SKAM 1: Eva, Aveny-T

Anmeldelse: SKAM 1: Eva, Aveny-T

Af Rosa Danielsen

 

Stemningen er ikke til at tage fejl af, da vi møder op til premieren på Aveny-T – vi har at gøre med et af de mest populære popkultursfænomener i Danmark: nemlig SKAM. Det, for SKAM-fans, velkendte åbningssoundtrack blæser ud af højtalerne og de otte karakterer står foran an os på scenen med den store gule titel bag sig; og hele salen hujer. Vi er vidner til en regulær fanfest.

skam 1 [1600x1200]

Scenografien består kun af få rekvisitter, enkelte møbler og så en del af scenen, der kan køres op og ned, og blive til en seng, en trappe, en bus osv. Derudover bliver Facetime-opkald og Messenger-korrespondancer blæst op på et stort lærred, som danner bagvæggen af scenen. Kostumerne er som taget ud af tv-serien, helt nutidige og understøtter karaktererne fint. Den enkle scenografi medvirker at hver karakter står skarpt på den sorte baggrund, hvilket passer godt i SKAM-ånden.

skam 4 [1600x1200]

Dialogen er også mere eller mindre kopieret og oversat til dansk fra tv-serien, med enkelte tilføjelser af produktionen. Forestillingen er bygget op på den måde, at hver karakter har en bid, hvor de er fortællere. Dette fungerer langt hen ad vejen, men bliver forstyrrende i de mere følsomme og sarte scener. Tilføjelserne til manus af produktionen bag virker lidt klodsede ved siden af SKAM’s velskrevne dialog. Det skal dog siges, at alle de komiske øjeblikke, som der er blevet skruet op for, er fint overført til scenerummet og fungerer godt.

 

Desværre kommer de komiske elementer til at fylde meget mere end alle de alvorlige, følelsesladede momenter, som er noget af det SKAM-serien gør så godt: Spillet mellem skuespillerne får nemlig lov til at tage så lang tid, som det skal. Her føles omtalte scener forjagede, og man når ikke at føle med skuespillerne.

Dette kan dog også skyldes, at forestillingen skal fortælle en historie, der normalt bliver fortalt i en sæson på ti afsnit á tredive minutter, på godt halvanden time. Gennemgående har man en følelse af at se et resumé, og ikke et stykke kulturkunst for unge, som jeg mener SKAM-tv-serien er.skam 2 [1600x1200]

Musikken får lov at spille en ligeså stor rolle som i tv-serien og er også stort set den samme. Enkelte steder har produktionen kommet med nye inputs, og det er faktisk rart til en afveksling, som min ledsager pointerede. For dette projekt har at gøre med en hårfin balance mellem genkendelsens glæde og skuffelse. Hvis sceneversionen afviger for meget fra originalen bliver vi skuffede, og hvis den er for lig originalen bliver vi også skuffede.

 

Forestillingen fungerer, når de ting teater kan, som tv ikke kan, bliver sat i spil. Som når pigerne er på vej til fest og står i V-formation mens de bevæger sig i en ens koreografi. Eller når Eva forlader Jonas og går ud i den åbne bagvæg, hvor der før var et lærred, i hvidt lys. Men når forestillingen forsøger at gengive de mest ikoniske øjeblikke, præcis som de er i tv-serien, falder det lidt til jorden.

Dog har jeg stor respekt for de unge skuespilleres præstationer. Det er helt klart dem, der bærer forestillingen, på trods af mere eller mindre gode casts. Skuespillerne er præcist instrueret, og man kan mærke kærlighed til stoffet. Eva (Frieda Krøgholt) rører mig med sin følsomhed, og Vilde (Nanna Finding Koppel) får mig til at grine med sin umiddelbarhed. I forhold til hvor altafgørende castingen er, i en forestilling som denne, synes jeg det er klaret overraskende godt.skam 3 [1600x1200]

Man skal tage ind og se ’SKAM 1: Eva’ hvis man er hardcore kosegruppa DK-medlem, og hungrer efter mere. Men man skal ikke tage ind og se forestillingen hvis man gerne vil se en ny vinkel på den populære serie. Jeg mener ikke, at teaterverdenen er blevet beriget af at SKAM skulle gøres til en teaterforestilling, eller omvendt, hvilket man må forvente er målet når den sættes op. Derimod synes jeg historien i SKAM er god nok til at blive genfortalt, men måske man skulle have ventet nogle år, og gået til den med en helt anden indfaldsvinkel. Så tag ind og se ‘SKAM 1: Eva’ hvis du gerne vil se SKAM – igen.

 

Aveny-T Frederiksberg Allé 102, 1820 Frederiksberg C

Spilleperiode: 15. september-28. oktober 2017

Set den 15. september 2017

Foto: Pernille Kaalund

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

http://www.aveny-t.dk/forestillinger/skam-1

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *