Anmeldelse: This is Christmas, Holbæk Teater

Anmeldelse: This is Christmas, Holbæk Teater

Af Christian Skovgaard Hansen

 

Holbæk Teaters juleforestilling er teaterkoncerten This is Christmas, som er en opdatering/videreudvikling af samme forestilling fra 2011. Selvom kalenderen siger december, er vejret gråt og trist, og det leder mest tankerne hen på en kold og blæsende efterårsdag. Men smut en tur på Holbæk Teater, og du vil med garanti komme – lidt mere – i julestemning!

Vi starter i en bar scenografi, som indrammer scenen. Men da første tone slås an af det levende orkester, fyldes scenens vægge af 24 låger som i en julekalender. Igennem forestillingen åbnes lågerne, og ud af dem vælter julesangene og ikke mindst overraskelserne i en lind strøm. Vi får leveret et potpourri af en masse kendte julesange og -salmer, men her ofte i en ny og anderledes indpakning, som langt hen ad vejen lykkedes.

Scenografien – forestillingens program oplyses ingen scenograf – og Karl Sørensens lysdesign giver forestillingen en fantastisk indpakning. Det er enkelt, men virkningsfuldt, så vi får et overflødighedshorn af overraskelser med lys og videoprojektringer på scenevæggen, så det passer godt til hver enkelt sang. Tilsat få, men effektive rekvisitter, holder det visuelle hele vejen gennem forestillingen.

Musikken leveres denne gang af et liveorkester i form af en velspillende trio. I enkelte numre får de fornem hjælp af de medvirkende og af selveste Holbæk Garden. Det er dejligt at se, at man har satset på et liveorkester, da det altid giver en anden musikalsk oplevelse end båndet musik. Eneste minus her er, at det visse steder er lidt vel højt, og at man på de forreste rækker nærmest kan blive blæst væk. Det ville klæde forestillingen og ikke mindst de fremførte sange, at volumenknappen skrues lidt ned.

Sangene spænder fra de smukke stille salmer over gamle klassikere til mere nye og moderne sange, som efterhånden er blevet en fast del af julerepertoiret. Sangvalgene fremføres i langt de fleste tilfælde elegant og anderledes, selvom få af dem bliver lidt vel larmende, og enkelte bliver lidt for pjankede.

De fire solister, Trine Pallesen, Morten Hemmingsen, Bjørn Fjæstad, og Karoline Munksnæs, synger alle godt både hver især, men også sammen. Samtidig er det dejligt, at de også kan spille skuespil, så det ikke bare bliver en masse sange, som fremføres abrupt. Eneste anke er, at Fjæstads ”christmas” konsekvent bliver til ”christmes(s)” – og så meget ”rod” er hverken julen eller teatrets This is Christmas altså ikke!

Ikke alle sangene skal nævnes, men visse af dem må dog fremhæves. Trine Pallesen giver os en smuk version af julesalmen ”En rose så jeg skyde”. Karoline Munksnæs med tilhørende stor bamse giver os ”Jeg så julemanden kysse mor”, mens vi som skyggespil ser, hvad der – måske – egentligt skete, så den uskyldige sang får en helt ny mening og ikke mindst afslutning.

Morten Hemmingsen giver os en fin version af ”Hvid jul” (”White Christmas”) med alt det, som ”det blide snevejr” giver os: Snerydning i stigende omfang, problemer med fremkommeligheden, aflyste busser og sneboldkampe. Han giver os samtidig en noget mindre stueren version af ”Rudolf med den røde tud”, hvor den røde tud måske nok har en særlig årsag… Bjørn Fjæstad giver os en både sjov, men også følelsesmæssig version af både ”Driving home for Christmas” og ”Last Christmas” (hvis man kan abstrahere fra a’erne, der bliver til e’er…). Særligt sidstnævnte ville dog have vundet noget, hvis der havde været skruet lidt ned for musikken her.

Der er også blevet plads til et krybbespil (over ”Dejlig er den himmel blå”), og et par tankevækkende indspark om, at julen er for alle, og om at vi skal stoppe og huske, hvad julen egentlig er og kan. De fire solister og orkestret får elegant hjælp af en række statister, som fuldender stemningen.

Det er en original og ikke mindst sjov og underholdende genopfriskning af julens sange. Selvom ikke alle numrene sidder helt i skabet, er det en god måde at få en tiltrængt pause fra julens stress og jag. Så tag en smuttur til Holbæk – det er kun en togtur på ca. tre kvarter væk fra København H.

 

Holbæk Teater, Vimmelskaftet 27, 4300 Holbæk

Spilleperiode: 1.-30. december 2018

Set den 8. december 2018

Fotos: Mie Neel

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://het.dk/program/this-is-christmas/

Medvirkende: Trine Pallesen, Morten Hemmingsen, Bjørn Fjæstad, og Karoline Munksnæs

Musikere: Thomas Hansen, Jesper Thomsen og Nikolaj Bloch

Statister: Klara Bjørn Jensen, Esther Ackerman, Katrine Kraul Ibsen, Mathilde Karppinen, Michael Nielsson og Tobias Lind samt Holbæk Garden

Idé og manuskript: Brian Kristensen og Kristoffer Møller Hansen

Instruktion: Brian Kristensen

Koreografi: Sofia Karlsson

Lysdesigner: Karl Sørensen

Lydkonsulent: Baldur Kampmann

Varighed: Ca. 1 time og 40 minutter inkl. pause

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *