Anmeldelse: Hr. X, Teater Får302 (Outofbalanz)

Anmeldelse: Hr. X, Teater Får302 (Outofbalanz)

Af Christian Skovgaard Hansen

Hr. X er en mandlig hjemmesygeplejerske. Han har ingen umiddelbar familie. Han er egentlig glad for sit job. Det er arbejde med mening. Men med tiden bliver det noget forjaget og upersonligt, så han ikke møder mennesker, men kun de ansigtsløse patienter, der skal krydses af på en køreliste. Vi oplever derfor også de mennesker, som han skal pleje – deres skæbnefortællinger. Han kan bare ikke holde til det. Konsekvensen er stress og udbrændthed, hvor omsorgen bliver sekundær.

Med dette udgangspunkt tager Out of Balanz os med Hr. X med på hans rejse herfra og til forhåbentligt at få det bedre. Vi ser tilbage på hans arbejdsliv – et arbejdsliv, som han ikke ønsker at få tilbage. Vi mærker også hans savn. Det er både et savn over den stressede hverdag, hvor læger og borgere måske ikke i nuet sætter ordentlig pris på hans arbejde og på omsorgen for borgerne. Problemet er bare, at han ikke kan holde til det i længden. Det bliver ikke opdaget i tide, og omsorgschefen ringer først, da de er gået galt, og han er ude.

Ingen har længere brug for ham og hans omsorg. Vægtskålen mellem lort (nogen gange bogstaveligt…) på den ene side og håb på den anden side tipper nu til den forkerte side. Vi oplever nu, hvordan han bearbejder hændelserne ved at lave fuglehuse. Fuglehuse, som ærlig talt ikke er perfekte, men som er en perfekt terapi for ham.

Harald Voetmann har skrevet en ærlig tekst, der både er fragmentarisk, men også samlende, og som har noget af livets lyrik, men også alvor og virkelighed i sig. Den bagvedliggende research viser sig fornemt, så man tror på teksten. Arbejdet har sine gentagelser dag ud og dag ind, men det er også tekstens eneste større svaghed – gentagelserne bliver lidt for gentagende, vi har fattet pointen.

Troels Hagen Findsen er Hr. X, og ved sin side har han komponisten Bebe Risenfors, der også står for musiksiden. Findsen har fundet den rette balance mellem sentimentalitet, humor og ikke mindst alvor og eftertænksomhed i Katrina Bugajs nærmest nænsomme iscenesættelse. Historierne er tankevækkende og nogle af dem næsten grumme, men de præsenteres her fornemt uden at være dømmende. Dét er ikke forestillingens opgave. Komponisten Bebe Risenfors er både musiker og medspiller, og de tos samspil fungerer glimrende.

Det hele foregår i Siggi Palmasons enkle, men virkningsfulde scenografi, hvor Hr. X tilbringer størstedelen af tiden på værkstedet, hvor han forsøger at lave et fuglehus. Et fuglehus – med skråt tag – der lykkedes til sidst. Til sidst gemmer Palmasons scenografi også en fin lille overraskelse, og både bogstaveligt og billedligt slår hovedet på sømmet.

Stilstanden er på tilbagevej, og overlevelsen er – måske – på vej. Men det tager tid; videre, forfra, igen. Hvordan overlever man? Og hvad er årsagerne til, at man oplever denne stress og udbrændthed? Hr. X er et fint og sobert indspark i denne debat. Et er sikkert: Gør noget, før det er for sent!

Outofbalanz

Teater Får302, Toldbodgade 6-8, 1253 København K

Spilleperiode: 21. maj-4. juni 2022

Forestillingen skal senere på året på turné

Set den 3. juni 2022

Foto: Out of Balanz

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

Medvirkende: Troels Hagen Findsen

Komponist/musiker: Bebe Risenfors

Ide og koncept: Out of Balanz

Instruktør: Katrina Bugaj

Tekst: Harald Voetmann

Komponist/musiker: Bebe Risenfors

Scenograf: Siggi Palmason

Lysdesigner: Maria Pi

Scenografisk assistent: Rikke Bjørn Kehlert

Foto: Jan Vesala

Øvrig musik og sangtekst: H. Voetmann, T. Findsen, B. Andersen, N. F. S. Grundtvig, T. Laub, J. Knudsen og O. Ring

Varighed: Ca. 1 time og 25 minutter uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *