Anmeldelse: Jørgen Pyndt: Hjørring Revyen – Musik, poesi & galskab, 50 år med Hjørring Revyen, Revyselskabet Hjørring ApS

Anmeldelse: Jørgen Pyndt: Hjørring Revyen – Musik, poesi & galskab, 50 år med Hjørring Revyen, Revyselskabet Hjørring ApS

Af Christian Skovgaard Hansen

I 1973 spillede den første Hjørring Revy. Det betyder, at 2023 er 50 års-jubilæumsår. Revyen har derfor fået Jørgen Pyndt til at skrive jubilæumsbogen Hjørring Revyen – Musik, poesi & galskab, 50 år med Hjørring Revyen.

At der er tale om 50 år med Hjørring Revyen er desværre ikke ensbetydende med, at der har været spillet revy i alle årene. Der har været forskellige kunstneriske og særligt økonomiske forhindringer gennem årene.

Jørgen Pyndts fortælling er overordnet velskreven, og den er både sober og historisk korrekt i sin skildring af op- og nedgang, så man får det fulde historisk billede uden, at der fejes noget lidt under gulvtæppet. Tak for det! Der gives en interessant fortælling om de kunstneriske forhold og både lokale og politiske holdninger til revyen gennem tiderne.

Som nutidig læser overraskes man måske også lidt over alle de mange skuespillere, der har gæstet Hjørring Revyen gennem tiden. Historien gøres levende, hvilket hjælpes godt på vej af interviews med en række af de mange mennesker, der har eller har haft en tilknytning til revyen.

I bogens første del gennemgås revyens historie kronologisk med en række nedslag i den noget brogede historie, siden Thøger Olesen var med til at starte revyen op, og han var revydirektør i årene 1973-1976. Fra slutningen af 1970’erne og til midten af 1990’erne tog Per Pallesen over, og han var medvirkende til en ny tempofyldt revy, hvor også de små ”shorties” ser dagens lys.

I bogens anden halvdel lader man nogle af de mange mennesker på, bagved og omkring scenen og fra de lokale, politiske kredse sætte på revyen, dens historie og ikke mindst dens betydning for disse mennesker.

Nu har de fået Henrik Baloo Andersen ved roret, og der er kommet en vis ro, hvor meget kører fornemt på skinner. Revyen har særligt fået en høj musikalsk kvalitet og et drys galskab eller to. Lad os derfor håbe på yderligere 50 – og gerne flere – gode år med revyen – og gerne uden helt så mange forhindringer!

Det eneste større minus ved bogen er, at korrekturen halter visse steder, hvor både medier og skuespilleres navne skrives forkert, og enkelte steder, hvor opsætningen ikke er helt skarp. Det ændrer ikke ved, at det er en fin bog, men det skæmmer lidt det samlede helhedsindtryk.

Jubilæumsbogen, der er udgivet af Revyselskabet Hjørring ApS, er samlet en læseværdig gennemgang af de første 50 år med Hjørring Revyen. Det er en stor og flot bog med en række fine billeder fra revyhistoriens arkiv, og det faktuelle er på plads. Det er en interessant lokalhistorie, men særligt et stykke vigtig revyhistorie. Så du kan trygt få fat i bogen og fordybe dig i et stykke dansk revyhistorie!

Jørgen Pyndt: Hjørring Revyen – Musik, poesi & galskab, 50 år med Hjørring Revyen

Revyselskabet Hjørring ApS

1. udgave

ISBN: 978-87-974360-0-4

212 sider

Pris: 198 kr.

Bogen kan købes via teatrets hjemmeside:

http://hjoerring-revyen.dk/

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *