Anmeldelse: A Clockwork Orange, Aarhus Teater

Af Anne Sophie Parsons
Aarhus Teater er vendt tilbage på den anden side af genåbningen med en nyfortolkning af den dystopiske klassiker A Clockwork Orange – i et mørkt univers præget af lovløshed, samt grænsesøgende vold og sex, sætter forestillingen fokus på filosofiske spørgsmål i vægtklassen, hvad magtkorruption kan føre til, og hvad det vil sige at kunne vælge sin vej i livet.
Stanley Kubricks kultfilm A Clockwork Orange fra 1971 står ikonisk med sin skildring af et iørefaldende nyopfundet slang sprog, voldsbandens groteske fremtoning i hvide klæder og voldens sammensmeltning med klassiske musik, direkte baseret på Anthony Burgess’ værk af selvsamme navn. Den voldsforherligende teenager Alex DeLarge leder sin bande på natligt rov blandt udsatte og velstående personager i samfundet for at svælge i blodsudgydelser og voldtægter – piben får dog en anden lyd for Alex, da han bliver forsøgskanin for den autoritære stats nye rehabiliteringsprogram…

Imens at selve narrativet mere eller mindre slavisk følger den kendte fortælling med en første akt, der portrætterer Alex’ voldsorgier og anden akt, hvor han reformeres af staten, har forfatter og dramatiker Bjørn Rasmussen valgt at opdatere materialet igennem nykomponeret livemusik og i den visuelle skildring af antihelten. Forestillingen står derfor også som en nyfortolkning af den kendte film og bog i sin popkulturelle reference; i den nye opsætning, fremstår Alex og banden som Batmans Joker-karakter – klovnen, som både kan smile og smadre sig igennem samfundet med baseballbats og følelsesmæssig apati.
Sammen med Lasse Steen og Sofia Nolsøe, er de musikalske kompositioner et frisk pust i forestillingen, og de giver et indblik i andre end hovedkarakteren Alex’ tanker og verdensbillede. Med titler såsom ”Pigernes sang”, ”Mit Hjerte er en Frugt” og ”O Moloko Sang” spiller de op ad et syret univers, der baserer sig på det overdrevne, og hvor Rasmussens eminente øre for det tekstligt syngende kommer til sin ret.

Iscenesættelse, scenografi og kostumedesign af Nathalie Mellby indrammer karaktererne i sølvpapirsgraffitihelvede, hvor jungleloven gælder, og lysdesign af Kim Glud veksler mellem røde og blå blink til at understøtte følelsen af fare på færde. Lyddesign af Mads Horsbøl skaber virkningsfuldt det lydmæssige soundtrack til den dystopiske atmosfære.
Rollebesætningen er lille og kompakt, og hver skuespiller agerer flere karakterer skiftende fra scene til scene, hvilket fungerer fint; Emil Prenter er en fremragende Alex, der både gnistrer af intelligens og agerer manipulerende med sin omverden for at fodre sin forsmag for sadisme og Beethovens klassiske værker. Sofia Nolsøe er dygtigt vekslende i sine forskellige roller, der både består af det mindre begavede bandemedlem Bum og bidrager med kærkommen humor i rollen som Alex’ forkrøblede, tænderskærende socialrådgiver, mens Lasse Steen også får vist sin palette af rangerende roller fra fordrukken fængselspræst til harcelerende forfatter. Trioen støttes op af Aarhus Teaters kor i musikalsk akkompagnement og endda som legesyge katte (!).

A Clockwork Orange er et studie i voldens natur, og hvad misbrugen af magt kan føre til; fremfor at være en forherligelse af overgreb og sadisme, udvisker forestillingen forholdet mellem god og ond, når den autoritære stat omprogrammerer Alex til at blive ”den nye kristne”, som ikke har andet valg end at vende den anden kind til, når han møder fysisk vold.
Spørgsmålene omkring, hvad fri vilje vil sige, og om voldens natur kan omstøbes er universelle spørgsmål, der ingen direkte svar findes til, men forestillingen A Clockwork Orange går immervæk til dem med blod på tanden – og også på hænderne.
Aarhus Teater, Studio, Teatergaden, 8000 Aarhus C
Spilleperiode: 6.-19. maj 2021
Set den 13. maj 2021
Fotos: Anna Marin Schram
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
https://www.aarhusteater.dk/det-sker/forestillinger/2020-21/a-clockwork-orange/
Medvirkende: Emil Prenter, Sofia Nolsøe og Lasse Steen samt Aarhus Teaters kor
Tekst af: Anthony Burgess
Dramatiker: Bjørn Rasmussen
Iscenesættelse, scenografi og kostumedesign: Nathalie Mellbye
Lysdesign: Kim Glud
Lyddesign og musikalsk arrangør: Mads Horsbøl
Musikalske kompositioner: Lasse Steen
Medkomponist: Sofia Nolsøe Emil Prenter
Varighed: Ca. 2 timer og 10 min inkl. pause
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod