Anmeldelse: Arbejder – sange fra hjertet, Team Teatret (Team Teatret og Teatret Møllen)

Af Sanne Halkjær Hebsgaard
Det er måske ikke de fleste, der kender til Arbejdersangbogen den dag i dag. Men denne sangbog har været en fast og vigtig følgesvend i Arbejderbevægelsens kamp for bedre rettigheder igennem tiden. Siden den første udgave fra 1926 er der udkommet ti nye udgaver. Arbejdersangbogen er derfor igennem tiden blevet et bevis på de historier og kampe, der ligger til grund for det samfund, vi kender i dag.
Arbejder – sange fra hjertet er dermed en teaterkoncert, som favner et udvalg af sange fra Arbejdersangbogen. Derfor er der ud fra Johannes Smeds musikalske arrangement blevet fortolket seksten forskellige sange fra Arbejdersangbogen. Og en af de vigtige årsager til, at denne teaterkoncert overhovedet er stablet på benene, er for at sikre sig, at vi danskere ikke glemmer den smukke danske sangskat. Men i stedet tager fat i den og udforsker den.
Selve teaterkoncerten starter stille og roligt ud med, at Klaus Andersen indtager scenen på en afdæmpet og rolig måde. Han går samtidigt målrettet frem og tilbage, mens han a cappella synger ”Hører du …” af Carl Scharnberg, med lange pauser ind imellem. Det giver en langsom, men præcis start til teaterkoncerten. Og langsomt kommer flere og flere skuespiller ind på scenen, samt de to musikere. De gør nu alle klar til at spille og synge det første fællesnummer ”Hvem sidder der bag skærmen” af Jeppe Aakjær.

Ud over at det er Klaus Andersen, der starter teaterkoncerten ud, så er det også ham, der gør et særligt godt indtryk. For han kan virkeligt sit kram. Han er utroligt nærværende hos publikum, og han inddrager dem hele tiden. Derudover har han en skøn stemme, der omfavner publikum, og skaber en form for trykhed. Det er især ”Sommerfugl i vinterland” af Halvdan Sivertsen, at Klaus Andersen leverer særligt godt. Det er næsten som at få sunget en godnat sang på sengekanten som barn. Sangen passer perfekt til ham, og han leverer den med en blødhed og styrke, der er perfekt afstemt.
Nikolaj Minekas iscenesættelse fungerer super godt. Der er ingen tvivl hos publikum om, at denne teaterkoncert er til for at favne Arbejdersangbogen og dermed bringe den frem i lyset endnu en gang. Sammensætningen af sange giver samtidigt også et godt flow i teaterkoncerten, samtidigt med at der ikke er de store pauser imellem numrene undervejs. Derudover at der også et godt bredt udvalg af sange med i teaterkoncerten. Der er både, for mig, nogle velkendte men også ukendte sange. Derfor er der plads til at synge med på de sange, man kan genkende, og lytte til de sange, som man måske ikke kender. Det er et klogt træk at tage en god blanding med, for så bliver der også vist et bredt og varieret billede af Arbejdersangbogen som en helhed.
Scenografien af Johanne Eggert og Allan Frausing er bygget op omkring en masse metalskabe. Og det er egentligt dét, som er hele rammen for teaterkoncerten. Måske tænker man, at det lyder lidt småkedeligt, men faktisk skaber det en ret god ramme for hele teaterkoncerten. Det understreger ligesom hele konceptet med at hylde arbejdernes sangbog. Metalskabene kan samtidigt flyttes rundt på scenen, og dermed skabe nye rum og nye funktionerer til de forskellige sange. Det er med til at skabe liv på scenen, og samtidigt til at udnytte al den plads, som skuespillerne har til rådighed, på flere forskellige måder. Helt konkret bliver skabene også brugt til at opbevare rekvisitter, instrumenter og til tider skuespillerne selv. Derudover slæber skuespillerne rundt på dem for at understrege den slid de gennemgår, bruger dem som bænke eller sætte sig helt oven på for at skabe et nyt billede. Alt i alt fungerer det godt, at de kan skabe nye billeder på utroligt mange måder, blot med nogle metalskabene.

Eftersom teaterkoncerten udelukkende består af sang og musik, kræver det også nogle kompetente musikere og sangere. Først og fremmest spiller musikerne Johannes Smed og Nana Schwartzlose virkeligt godt sammen. Baggrundmusikken til de forskellige sange omfavner publikum, og sætter til tider ild til dansegulvet. Det er en god variation, og samtidigt virker de til at omfavne skuespillerne i endnu højere grad.
Derimod varierer niveauet af sangteknik hos de medvirkende skuespillere. Og det er faktisk både godt og skidt. Godt i den forstand, at det skaber en folkelighed og et fællesskab om sangene, frem for at fokus på de dygtige sangere. Dog er det næsten forventeligt, at de sangere der står på scenen til en teaterkoncert, har styr på sin teknik, og i sidste ende leverer et smukt produkt. Alt i alt er der dog et par udsving undervejs i forhold til skuespillernes niveau, men til gengæld ikke nogen der ødelægger helhedsbilledet. Blandt andet er Line Vejgaard Kjær en af dem, som hæver niveauet lidt. Hun charmerer sig blandt andet ind på publikum, når hun synger ”Hallo Charmør” af Bente Hedegaard. Hun lyder helt naturlig i denne sang, og med et glimt i øjet rammer hun helt plet i denne version.

Selve lydniveauet i salen er dog ikke helt afstemt. Der er flere gange undervejs, hvor musikken faktisk overdøver sangerne. Det gør, at sangerne faktisk går hen og bliver mudrede og svære at forstå. Det er ærgerligt når der er lagt så meget arbejde i de fortolkninger der er blevet lavet. Og at det samtidigt at sangene, og dermed teksterne, der har det store fokus i teaterkoncerten. Selve musikken lyder jo godt, men er desværre for høj, og skaber derfor en uligevægt overfor sangerne. Jeg håber, at det blot er lidt premieretilpasninger, der mangler, men det er desværre et gennemgående tema af min oplevelse af teaterkoncerten.
Arbejder – sange fra hjertet rummer mange forskellige temaer og samtidigt mange forskellige sindstilstande. Sangene er fortolket på utroligt mange måder, og de skaber derfor plads til eftertanke, grin og sammenhold. Det er alt sammen med til at sætte fokus på Arbejdersangbogen og fortolke den på en ny måde, end man måske er vant til. Der er plads til at synge med, men samtidigt også bare lytte og tage alle indtrykkene ind. Alle er velkomne, og alle kan få noget ud af Arbejder – sange fra hjertet.
Team Teatret og Teatret Møllen
Team Teatret, Østergade 32, 7400 Herning
Spilleperiode: 16. september-1. oktober 2021
Derefter på turné fra den 5. oktober-6. november 2021, herunder den 14.-16. oktober på Teatret Møllen og den 20.-22. oktober på Hotel Harmonien i Haderslev
Set den 16. september 2021
Fotos: Søren Hasselgaard Skaanning
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
og
Medvirkende: Connie Tronbjerg, Johannes Smed, Klaus Andersen, Line Vejgaard Kjær, Marie Vestergård Jacobsen, Nana Schwartzlose og Stig Reggelsen Skjold
Instruktør: Nikolaj Mineka
Dramatiker: Gitte Villadsen og Dorthe Bébe
Scenograf og kostumedesign: Johanne Eggert og Allan Frausing
Musikalsk arrangør og kapelmester: Johhanes Smed
Lysdesign: Søren Lydersen
Koreograf: Sofie Christiansen
Lydteknik: Anders Buch Gormsen
Varighed: Ca. 1 time og 20 minutter uden pause
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod