Anmeldelse (bog): Teilmann: Hofteatret i tiden 1767-2017
Af Christian Skovgaard Hansen
Hofteatret huser i dag Teatermuseet. Men sådan har det ikke altid været. Hofteatret åbnede i januar 1767, så de det er over 250 år gammelt og Danmarks ældste teaterscene. Dengang det blev bygget, var det forbeholdt hoffet til forestillinger og maskerader – lige indtil Christian 7.s tyske livlæge og statsmand Struensee blev arresteret efter en maskerade 1772.
I 1881 blev Hofteatret lukket som teater, og efter en tid som blandt andet pulterkammer åbnede Teatermuseet (som dengang allerede var 10 år gammelt) i Hofteatret så i 1922 – og der har det været siden! Både selve teaterrummet og en mængde genstande fra teatrets historie er vigtige dele af museet.
I forbindelse med teatrets 250 års jubilæum udgav Teatermuseet en lille bog, Hofteatret i tiden 1767-2017, af museets direktør Peter Christensen Teilmann. Bogen rummer en masse små fortællinger om både teatret og museet igennem deres levetid. Bogen her et vigtigt bidrag i historien om, at scenekunsten ikke kun består i de par timer, hvor vi sidder i salens mørke, og om at der foregår en masse ting forud, under og efter en forestilling; ting, man som almindelig publikum, ikke nødvendigvis tænker over.
Det er både muligt at læse, om dengang teatret fungerede som teater og funktionen som museum, men også at læse en række historiske fortællinger om, hvordan teatret var engang, og hvordan det har udviklet sig. Der er historier om teatrets formidlingsopgaver i forestillinger, på plakater, i figurer og meget mere. Men der er også historier om, hvordan lyd og scenografi har udviklet sig. Ved du f.eks., hvordan man tidligere har illuderet regnvejr på scenen, hvordan man formidlede en ny forestilling inden de elektroniske medier tog over, eller hvordan teatertegningen har fanget teatrets ”nu” or eftertiden? Måske ikke – og hvis ikke, så kan du få svaret i denne bog.
Bogen Hofteatret i tiden 1767-2017 er på en og samme tid både en historie om Hofteatret og teatermuseet og om beliggenheden og arkitekturen i huset, men for den teaterinteresserede er det også en historie om teatrets udvikling, og om hvordan ting foregår bag scenen. Bogen er gennemillustreret, så den er også en fryd for øjet.
Man kunne visse steder dog have ønsket sig en mere dybdegående fortælling. Men på den anden side kan bogen her fungerer som informativ og spændende appetitvækker. Teatermuseet i Hofteatret har til opgave at udvikle og formidle historisk og aktuel viden om dansk teaterliv og scenekunst, hvilket heldigvis er en opgave, som de tager meget seriøst. Det er derfor muligt at læse mere i en række af deres øvrige udgivelser, som f.eks. ”Danske teaterplakater 1700-2000”, ”Kongernes teater under renæssancen og barokken” og ”Bevar os vel! Teatermuseet i Hofteatrets bustesamling” (alle tre anmeldes her på bloggen senere).
Teatermuseet i Hofteatret ligger centralt i København, men alligevel lidt gemt væk på Christiansborg Ridebane lige bag Folketinget. Men find alligevel museet – og oplev teatrets historie gennem de seneste godt 250 år.
Peter Christensen Teilmann: Hofteatret i tiden 1767-2017, Teatermuseet i Hofteatret, 1. udg., 2017
ISBN: 978-87-92134-15-8
132 sider
Pris: 100,- ved køb i Teatermuseet i Hofteatrets bogsalg; kan bestilles til forsendelse på info@teatermuseet.dk; pris inkl. forsendelse 180,-.
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod