Anmeldelse: Dans2Go 2021/22, Det Kongelige Teater

Anmeldelse: Dans2Go 2021/22, Det Kongelige Teater

Af Henriette Devantier

Dans2Go er efterhånden et velkendt og etableret koncept på Den Kongelige Ballet og Gamle Scene. Forestillingskonceptet er ment til at være lige så let tilgængeligt som en café latte to go. Man skal forestille sig at have favnen fuld af kaffe, croissanter og flødeskumskager, som man på farten nipper små bidder af for til sidst at have den fulde smagsoplevelse. Dans2Go transformerer smagsoplevelsen til en sanseoplevelse med alt godt fra dansens verden.

Programmet til Dans2Go er skiftende fra sæson til sæson. I år fokuseres der på dansk ballethistorie grand old man, August Bournonville, der om nogen var skelsættende for dansk ballet og ballet på verdensplan. Han satte Danmark på det famøse balletverdenskort.

“Konservatoriet”
Foto af Costin Radu fra sæson 2010/2011

Aftenen indledes med dokumentarfilmen ”August Bournonville – ballettens digter” af historiker Liv Thomsen og balletkonfessionarius Erik Aschengreen, der tegner et portræt af Bournonville som danser, balletmester og samfundsborger. Efter en pause overtager danserne scenen og viser uddrag af nogle af de værker, der har været omtalt i filmen.

Forestillingens komposition adskiller sig fra tidligere opsætninger af Dans2Go. Fornemmelsen af appetizers har veget pladsen til fordel for fordybelse og nørderi. Publikum får lov at komme ind under huden på Bournonvilles trylleverden af romantik og reformtanker. Dernæst vækkes teorien og ideerne til live i anden akt, hvor vi ser uddrag af ”Pas de la Vestale”, ”Konservatoriet”, ”Kermessen i Brügge” og ”Et Folkesagn”.

Efter denne aften hersker der ingen tvivl om, hvilken fantastisk og skelsættende koreograf Bournonville var, og hvor eviggyldig hans balletter og filosofi er, men opbygningen af programmet holder desværre ikke i længden. Hele første akt udgjordes af den 45 minutter lange dokumentar, der efterfulgtes af 35 minutters dans efter pausen. Man kunne have ønsket det omvendt.

“Pas de sept”
Foto af Per Morten Abrahamsen fra sæson 2014/2015

Dokumentarfilmen var intellektuel og videnstung – ikke negativt ment, for den gjorde alt det, som en dokumentar bør. Det passede sig bare ikke til det let tilgængelige koncept, som Dans2Go kendes for at være. Anden akts 35 minutters dans føltes komprimeret. Dansens formål var at fremvise nogle af dokumentarfilmens nævnte Bournonville-værker. Men publikum fik heller ikke mere end det.

Jeg ved fra tidligere forestillinger, at Den Kongelige Ballet evner at favne og guide sit publikum. Jeg havde håbet på en aften med mere nærvær og forbindelse mellem film og dans. Havde forestillingen derimod taget publikum i hånden og forbundet dokumentarens spændende pointer med dansen mere direkte, havde dette års Dans2Go ramt mere plet.

Dansen fejlede dog bestemt ikke noget. Det var flotte uddrag af de kendte og mindre kendte balletter, der hver og én understregede, hvor alsidig og kompleks en koreograf og tænker Bournonville var. Det var tydeligt, at dansere som Jonathan Chlemensky, Camilla Ruelykke Holst, Lena-Maria Gruber, Alexander Bozinoff, Ditte Baltzer, Victoria Bell og Agnes Rosendahl har stor erfaring med stilarten. Det kræver sin danser at få Bournonvilles mange hurtige trin og store musikalitet til at flyde.

Dette års Dans2Go-program hælder til det nørdede, og jeg kan frygte, at det vil hægte nogen af på vejen, men samtidig er det en unik mulighed for at få indsigt i dansk ballets historie og tradition. Dokumentarfilmen ”August Bournonville – ballettens digter” var en grundig og dækkende introduktion til dansen, og den lærte mig nye ting om vores nationalkoreograf. Det var blot programmets opbygning og mangel på forbindelse mellem scene og publikum, der ramte en smule ved siden af og ikke evnede at favne sit publikum, som Dans2Go plejer.

Det Kongelige Teater, Gamle Scene, Kongens Nytorv, København K

Spilleperiode: 25. september 2021-10. maj 2022

Set den 25. september 2021

Fotos: Costin Radu og Per Morten Abrahamsen (fra tidligere opførelser af værkerne)

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://kglteater.dk/det-sker/sason-20212022/ballet/dans2go

Pas de la Vestale

Medvirkende: Holly Dorger og Marcin Kupinski

Koreografi: August Bournonville

Musik: Gaspare Spontini

Kostumedesigner: Annette Nørgaard

Instruktør: Anne Marie Vessel Schlüter

Pianist: Kirsten Monique Jenssen

Violin: Hulda Jónsdóttir

Konservatoriet

Medvirkende: Jonathan Chlemensky, Camilla Ruelykke Hols og Lena-Maria Gruber

Koreografi: August Bournonville

Musik: H.S. Paulli

Kostumedesigner: Lars Juhl

Instruktør: Rose Gad

Pianist: Kirsten Monique Jenssen

Violin: Hulda Jónsdóttir

Kermessen i Brügge

Medvirkende: Alexander Bozinoff og Mayo Arii

Koreografi: August Bournonville

Musik: H.S. Paulli

Kostumedesigner: Annette Nørgaard

Instruktør: Rose Gad

Et folkesagn

Medvirkende: Tara Schaufuss, Ditte Baltzer, Victoria Bell, Agnes Rosendahl, Balthazar Sénat, Georgi Kapitanski, Nico Janssen (denne aften)

Koreografi: August Bournonville

Musik: Niels W. Gade

Kostumedesigner: Mia Stensgaard

Instruktør: Anne Marie Vessel Schlüter

Samlet varighed: Ca. 1 time og 40 minutter inkl. en pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *