Anmeldelse: Fiskerne, Teater Nordkraft

Anmeldelse: Fiskerne, Teater Nordkraft

Af Christian Skovgaard Hansen

Fiskerne var Hans Kirks debutroman og udkom i 1928. Manuskriptforfatter Hassan Preisler og Teater Nordkraft i Aalborg har her kogt romanen ned til knap 2,5 times teater – inkl. pause.

Der er ikke nogen egentlig hovedperson i fortællingen, men vi følger i stedet det store kollektiv af troende Vesterhavsfiskere. De er i deres søgen efter bedre kår sammen med deres familier rejst ind i landet omkring Limfjorden for at hellige sig troen og fiskeriet. Men sådan kommer det ikke til at gå. På det nye sted tages troen anderledes letsindig, og både drifterne og – efter fiskernes syn – ugudeligheden er fremherskende, hvilket selv deres nye præst bifalder. Deres gamle præst inviteres derfor til et vækkelsesmøde. Spørgsmålet er herefter, hvilken plads troen og tolerancen får, og om de forskellige grupper kan leve sammen.

Jeg indrømmer gerne, at jeg ikke har læst Fiskerne. Det er dog heller ikke nødvendigt for at få noget ud af forestillingen, da Hassan Preislers manuskript giver en fin handling, selvom der er naturligt er skåret noget fra.

Dér, hvor manuskriptet til gengæld halter noget, er den større sammenhæng i forhold til romanforlæggets mange temaer, hvor knuden på en del af disse aldrig rigtig bliver bundet ordentligt. Hassan Preislers tekst bliver i Anne Zacho Søgaards iscenesættelse i stedet nærmere en komedie, hvor der er lettere til grin end tårer, og hvor den dramatiske sammenhæng og udvikling er lidt vag. Vi får også fem afbræk, hvor lyset tændes og vi synger fællessange sammen med fiskerne; sangene passer fint til historien, men afbrækkene giver ikke noget yderligere til forestillingen.

David Gehrt har skabt en enkel, men stemningsfuld og let omskiftelig scenografi. Sammen med få rekvisitter sætter det en fin ramme for forestillingen, uanset om vi er til prædiken blandt de troende, til bal på hotellet eller med fiskerne ude i fjorden. De stærkeste billeder er scenerne på vandet, hvor fiskerne i waders mødes, og pælene dækkes af røg som havdis, alt imens vi mærker fiskernes frustrationer og kampe. Enkelt, stilrent og ikke mindst effektivt. Handlingen i Fiskerne strækker sig over flere år, og diverse vejr- og årstidsskifte klares også elegant.

Alle skuespillerne – Thomas Nielsen, Jakob Hannibal, Laura Kold, Allan Helge Jensen og Clara Josephine Manley – spiller flere roller, og de springer ubesværet og troværdigt fra den ene rolle til den anden, både kropsligt og sprogligt, hvor alle dialekterne er på plads. Udover deres respektive roller, er skuespillerne også fortællere, og de står også for en række effekter som lys, vejrskifte og røg. Begge dele fungerer godt isoleret set, men det trækker også skuespilleren ud af karaktererne, og ikke alle disse opbrud virker helt gennemtænkte eller nødvendige.

Selvom bogen snart er 100 år gammel, er dens hovedemner stadig universelle. Emner som skam, udrejse og hjemlængsel, (in)tolerance, snæversyn og fordomme, religion og fællesskabsfølelse er fri af tid, og de er både dengang som nu særdeles relevante. Det er blot som om, at man her ikke helt har kunnet vælge, hvilket ben, man skal stå på, så alle emnerne i stedet bliver en smule fragmentariske.

Teater Nordkrafts version af Fiskerne er ikke helt helstøbt, men den er stadig seværdig, særligt på grund af fine skuespilpræstationer og en velfungerende scenografi. Den kan samtidig forhåbentligt være med til, at holde liv i klassikerne, som den yngre generation herved også lærer at kende.  

Teater Nordkraft, Teglgårds Plads 1, 9000 Aalborg C

Spilleperiode: 24. september-22. oktober 2021

Set den 24. september 2021

Fotos: Martin Høyer Poulsen

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://www.teaternordkraft.dk/program/fiskerne/

Medvirkende: Thomas Nielsen, Jakob Hannibal, Laura Kold, Allan Helge Jensen og Clara Josephine Manley

Børnestatister: Christopher Wilson Kramer og Karla Nygaard Hesselby/Zijun Wei og Theresa Synnøve Anna Christiansen

Efter: Hans Kirks romanforlæg

Manuskript: Hassan Preisler

Instruktør: Anne Zacho Søgaard

Instruktørassistent: Christian Birk Nielsen

Scenograf: David Gehrt

Lysdesigner og lystekniker: Mads Eckert Hermansen

Lyddesign og lydtekniker: Jonas Hvid Brimer

Skrædder: Parnuuna Thornwood

Rekvisitør: Theresa Breitenstein

Varighed: Ca. 2 timer og 30 minutter inkl. pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *