Anmeldelse: Dekameron, Teater Republique
Af Christian Skovgaard Hansen
Dekameron er den italienske renæssanceforfatter Giovanni Boccaccios berømte fortællekreds med ti x ti historier. Fortællingen i udspiller sig i året 1348, hvor fem unge kvinder og fem unge mænd flygter fra pesten, der har nået Firenze, og flytter sammen ind på et provinsielt landsted. De ti mennesker skiftes til over ti dage at fortælle historier, så resultatet er 100 spændende fortællinger, som her fortælles i Boccaccios novellesamling. Fortællingerne udstiller menneskets tåbeligheder, klogskab og åndfuldhed, og fortællingerne rummer både humoren, erotikken, tragedierne og dramatikken.
Med udgangspunkt i disse 100 fortællinger har dramatiker Karen-Maria Bille gendigtet nogle af fortællingerne. Forvent derfor ikke at høre alle 100 fortællinger. Bille har i stedet fokuseret på særligt fem af fortællingerne som udgangspunkt for denne forestilling, hvor hun lader disse fortællinger glide ind og ud af en mere nutidig tilgang om den verden, som vi i dag lever i. Det er dødelig alvor, og blodet og angsten flyder.
Ikke alt har forandret sig, og fortællingerne i Dekameron føres fint op til nutiden, hvor der reflekteres over ikke blot det skete i fortællingerne, men tematikkerne sættes også i spil i forhold til nutidens standarder og dramaer. Udover at være gode fortællinger, prøver de også at forstå den verden, som de levede i, men fortællingerne trækkes også op til nutiden, som til tider kan være lige så svær at forstå. Mon det samme kollaps som dengang også truer os i dag? Eller er det en ”blot” en apokalypse, hvor verdens undergang ikke er helt så nær?
Samtidig er de ti mennesker her reduceret til fem mennesker i skikkelse af de fem yngre skuespillere Anton Hjejle, Lasse Steen, Siff Vintersol, Simon Kongsted og Stephanie Nguyen. Det fungerer fint med ”kun” de fem. De supplerer hinanden fint, og de er gode både enkeltvis og sammen. De sikrer en god balance mellem alle de stemninger, som fortællingerne rummer. Samtidig opløses antallet og kønnet interessant i de forskellige roller.
Anja Behrens omsætter tæt, komprimeret og kompetent de udvalgte fortællinger til fine scenefortællinger, som fanger os. Fortællingerne har både humor og spræl, men eftertænksomheden og dramaet kan hele tiden mærkes herunder. Ordene fra Dekameron er fra Thomas Harders fine nyoversættelse.
Det samme positive kan siges om Ida Grarups enkle, nærmest nøgne, og sterile scenograf, som lader fortællingerne være i fokus, alt imens de æstetiske billeder både supplerer fortællingen og kan stå alene. Den enkle og ensfarvede scenografi supplerer glimrende de mere ”farverige” fortællinger og tankerne til nutiden, så vi får skabt nogle nærmest maleriske billeder.
Denne bearbejdede version af Dekameron er visuelt flot, og fortællingerne både fastholdes og trækkes forfriskende op til nutiden, når de nærværende fortælles af de fem unge skuespiltalenter. Menneskeforståelsen og jordens måske kommende undergang sættes tankevækkende i relief, og fortællingerne bliver fortalt med tilpas tyngde og vid.
Skulle man selv have lyst til at læse historierne i ”Dekameron”, har forlaget Hoff & Poulsen i 2019 udgivet fortællingerne i Thomas Harders nyoversættelse og i et flot udstyr.
Østerbro Teater, Teater Republique, Østerfælled Torv 37, 2100 København Ø
Spilleperiode: 21. september-28. oktober 2023
Set den 23. september 2023
Fotos: Sara Galbiati
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
Medvirkende: Anton Hjejle, Lasse Steen, Siff Vintersol, Simon Kongsted og Stephanie Nguyen
Statister: Annelise Birch Larsen, Helle Pals Frandsen og Grete Apetri
Instruktør: Anja Behrens
Dramatiker: Karen-Maria Bille (ud fra Giovanni Boccaccios ”Dekameron”)
Oversættelse af Dekameron: Thomas Harder
Scenograf og kostumedesigner: Ida Grarup
Lysdesigner: Súni Joensen
Lyddesign: Ditlev Brinth
Instruktørassistent: Elin Blomström
Scenografassistent: Frederikke Dalum
Varighed: Ca. 1 time og 20 minutter uden pause
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod