Anmeldelse: Dracula og det store blodbank-gebyr, Holbæk Museum (Sjællands Teater)

Af Christian Skovgaard Hansen
Sommer er lig med sommerteater. Vejret er godt nok noget ustadigt i år, men det har endnu ikke kunnet tage livet af denne sommertradition. Vejret har det med at arte sig sidst på dagen, og nogen vil jo sige, at der ikke findes dårligt vejr, men kun dårlig påklædning. Der er derfor ingen undskyldning for ikke at drage ud i det danske sommerland og se sommerteater. Sjællands Teater spiller igen i museumsgården i Holbæk.
Der er tradition for at tage at tage en klassiker og så give den et twist – eller rettere mange – og så at tilføje lidt nutidig samtidssatire! I år er ingen undtagelse. Denne gang er det Bram Stokers historie om Dracula, der har været igennem maskinen, så den er blevet til Dracula og de store blodbank-gebyr.

Rasmus Krogsgaard har overtaget digterpennen, og det gør han aldeles fremragende. Resultatet er både en historie, som er tro mod romanforlægget, hvor den følger Bram Stokers oprindelige historie med dens oprindelige karakterer, men også en historie med de sædvanlige satiriske udslag til både lokalområdet, men også alt det som rør sig i verden netop nu. Det hele er tilsat en række morsomme sange med meget forskellige, men ikke mindre morsomme musikforlæg.
Dracula er nu en ond direktør for blodbanken, der ligger i Transaktionien. Uden skrupler suger han gebyrerne og pengene ud af folk. Han sætter ejendomsmægleren Jonathan Harker i stævne på sit slot, da han ønsker at udvide butikken, så han må købe et hus i London. Harker forsvinder på mystisk vis, mens Dracula tager turen til London. Harkers ven Abraham van Helse, der er både detektiv, veganer og ikke mindst hvidløgsentusiast, leder efter ham, alt mens Harkers kæreste, Lucy, og hendes familie lever deres overklasseliv sammen med de to stuepiger i den store lejlighed i London. Dracula kommer til byen, inden først Lucy og derefter hendes mor bides af Dracula, så de bliver til vampyrer. Jagten går nu tilbage mod Transaktionen for at redde dem og bekæmpe Dracula.

Så langt, så godt. Uden at afsløre for meget skyldes Draculas pengeiver nogle bagvedliggende problemer, hvor både nutidens bankgribbe, (slots)opvarmningsårsager og andre lyssky forretningsmetoder får et svirp. Også vores nutidige skærmsamfund får en kommentar, hvor Lucy er influencer og opdaterer gennem sit vindue for at få likes. Sygehusvæsenet – løsningen på alt er to panodiler og en god nats søvn! – det politiske Danmark og det lokale islæt, hvor folk fra Orø måske ikke er alt for kloge, får også et plads.

Sidst, men ikke mindst brydes illusionen morsomt, når f.eks. Dracula – i skikkelse af Brian Kristensen – har sit hyr med de falske tænder, der ikke ligefrem giver ham den ønskede farlighed, eller når van Helse har sit hyr med at læse, hvad der egentlig står i manuskriptet. Korset eller kors(et) – hvad er forskellen…
Det hele iscenesættes med et sikkert greb af Joy-Maria Frederiksen, så historien og tiden flyver morsomt og rapt afsted. Kirsten Brink har stået for både den enkle, men virkningsfulde scenografi, der både gemmer på diverse remedier, og som kan foldes ud og ind efter behov, og de fine kostumer. Lars Fjeldmose står igen i år for musikken og diverse lydeffekter, og også i år er han i hopla.
Skuespilholdet består i år af Pernille Schrøder, Maria La Cour, Christian Damsgaard og Brian Kristensen, som alle leverer glimrende præstationer. Brian Kristensen er fantastisk som den dramatiske, flagrende og glatte Dracula, der også rummer en vis ømhed, og som han er morsom som den noget selvoptagne familiefar, hvis situationsfornemmelse lader noget tilbage. Christian Damsgaard er tilpas naiv, men alligevel elskelig som Harker og ditto kikset som van Helse, hvis hvidløgsånde kan tage livet af andre end vampyrer.

Pernille Schrøder er forrygende og energisk som både den lige så selvoptagne mor, der er i overgangsalderen, og som ikke helt forstår sin datter, og som en række større og mindre biroller, som både landbetjent, matros og søpapegøje. Lucy er henrivende og kær som datteren Lucy, der måske er klogere end som så. Pernille Schrøder og Maria La Cour er også morsomme som de ikke helt så kløgtige stuepiger Tanja og Gerda!
De fire professionelle skuespillere hjælpes igen i år af elever fra Holbæk Drama College, og også i år er de et uhyre velspillende ensemble, der både brillerer i forestillingens biroller blandt andet som matroser, træer, zombier og store hvidløg (!), og som glimrende er med til at drive forestillingen frem.

Dracula og de store blodbank-gebyr er samlet en hamrende morsom forestilling, som både er en kærkommen lejlighed til – bogstaveligt talt – at vække historien om Dracula til live, og hvis ikke det danske sommervejr arter sig, kan de mange grin hjælpe til at holde varmen. Det er genial galskab. Og giv kun bankerne lidt ”bøllebank”. Tag kun trygt afsted til Holbæk!
Sjællands Teater
Holbæk Museumsgård, Klosterstræde 16, 4300 Holbæk
Spilleperiode: 9. august-3. september 2023
Set den 9. august 2023
Fotos: Mie Neel
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
Medvirkende: Pernille Schrøder, Maria La Cour, Christian Damsgaard og Brian Kristensen
Ensemble: Nanna Langtved, Clara Friis Scheby, Agnes Leonora Roslev, Fiona O’Leary, Kristoffer Robdrup, Lærke Bendix og Mathilde Reeh
Af: Rasmus Krogsgaard (frit – meget frit – efter Bram Stokers roman)
Instruktion: Joy-Maria Frederiksen
Scenografi og kostumer: Kirsten Brink
Komponist og kapelmester: Lars Fjeldmose
Varighed: Ca. 2 timer inkl. pause
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod