Anmeldelse: Eks-mænd, Folketeatret

Anmeldelse: Eks-mænd, Folketeatret

Af Christian Skovgaard Hansen

Vi starter ud i en varm lufthavn i det nordlige Spanien. Alt imens intet fungerer, og lufthavnen strejker, render to mænd på hinanden. Flyet er aflyst, og den eneste mulighed for at komme hjem til Danmark er en tur med én (!) udlejningsbil. De beslutter sig derfor – mere eller mindre påtvungen – at følges ad.

Turen går nu op igennem Europa, alt imens det noget umage par prøver at holde hinanden ud. Det er ikke helt let, og de mener, at forskellene er større end lighederne. John er filminstruktør, om end han egentlig kun har haft ét hit, som ligger noget tilbage i tiden, og han er den lidt fandenivoldske type, der tror, at han kan det hele ved at charmere sig gennem livet. Flemming er til den gengæld den mere disciplinerede, måske lettere kedelige tandlæge fra Virum, hvor alt kan puttes i den rette kasse, og hvor alt – i hvert fald til nu – kører på skinner.

De to mænd synes ikke at have noget til fælles. Og dog! Som handlingen skrider frem, ser vi, at den samme kvinde, Camilla, spiller en rolle for dem begge, hvorved forestillingens titel også giver mere mening. Det faktum bryder den sidste is for dem, og ad mere eller mindre direkte veje bliver løgne til sandheder.

Niels Ellegaard og Henrik Lykkegaard spiller de to herrer (og et par andre småroller undervejs). Ellegaards John er tilpas Karl Smart og højtråbende, men man aner, at der også er noget mere seriøst under facaden. Lykkegaard tegner et poetisk, nærmest rørende portræt af Flemming, hvis liv nu er ved at køre af sporet. Begge to leverer troværdige portrætter med en tilpas hjertevarme, men heldigvis også dybde. De leverer både tekstens humor men også mere alvorlige bemærkninger med en skarphed, og deres sam- og modspil fungerer upåklageligt.

Teksten er skrevet af revymakkerparret Vase og Fuglsang. Det er lykkes dem at skrive en ganske morsom tekst, men hvor man også aner, at den har noget på hjerte og en smule dybde. Det kan godt være, at både John og Flemming ikke har kunnet holde på Camilla, men efterhånden som turen skrider frem op gennem Europa viser det sig, at de kan holde på hinanden.

Vase og Fuglsangs tekst rummer visse steder lidt banaliteter, som også er lidt forudsigelige, men de får samtidig løftet teksten noget, så de glimrende får italesat både menneskets forskelligheder, og man måske skal være lidt mere åben overfor andre, men også hvordan man klarer nogle af identitets- og livskriser, som de fleste på et eller andet tidspunkt rammer ind i.

Det kan godt være, at man ikke er blevet gift og skilt endnu, men fortællingen rummer dermed også en række almene og letgenkendelige scener. Selvom man måske ikke er så gammel endnu, vil man med garanti have mødt nogle af de samme scener hos forældregenerationen, og mon ikke at vi selv falder ind i nogle af de samme roller engang.

Forestillingen spiller både på turné rundt i hele landet og ”hjemme” på Folketeatret. Turnéen gør, at scenografien skal være nogenlunde enkel, men her er den desværre næsten grænsende til det ikke eksisterende og det kedelige. Det er lidt synd, og en bare lidt mere elegant scenografi ville hjælpe på det visuelle indtryk. Til gengæld opvejer en ganske glimrende lyssætning og brug af billedprojektioner og et ditto lydbillede, hvor musikken fra hvert af de lande, som vi kører igennem, spiller en hjælpende rolle, i høj grad dette.

Eks-mænd bliver samlet en vellykket komedie, som heldigvis også vil lidt mere end bare at underholde. Der er faktisk også lidt læring og substans i fortællingen, og Niels Ellegaard og Henrik Lykkegaard leverer upåklagelige portrætter af de to – noget forskellige – mænd.

Folketeatret (på turné)

Set i Taastrup Teater & Musikhus, Kjeld Abells Plads 1, 2630 Taastrup

Spilleperiode: På turné rundt i Danmark i perioden 12. januar-30. marts 2023

Forestillingen spiller herefter i perioden 1.-23. april på Folketeatret, Hippodromen

Set den 29. januar 2023

Fotos: Thomas Petri

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://www.folketeatret.dk/shows/eks-maend/

Medvirkende: Niels Ellegaard og Henrik Lykkegaard

Manuskriptforfattere og instruktion: Rene Vase og Jannik Fuglsang

Dramaturgi: Ninette Mulvad

Scenografi og kostumer: Kirsten Brink

Lysdesign: Baard Nilsson

Lyddesign: Michael Roger Henriksen

Videoteknik: Lasse Storm og Baard Nilsson

Varighed: Ca. 1 time og 15 minutter uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *