Anmeldelse: Erasmus Montanus, Rønne Theater (Bornholms Teater)
Af Christian Skovgaard Hansen
Er Jorden rund eller flad?
Klog på Himmelen, men en nar på Jorden. ”Storby-arrogance møder provins-logik,” som teatret skriver. Så kort kan ’Erasmus Montanus’ sammenfattes. Den unge Rasmus Berg er ud af en hårdtarbejdende bondefamilie, men han har fået chancen for at tage til København for at studere. Men det er ikke den Rasmus, som de kender, der vender hjem. Rasmus er blevet bedrevidende og noget usympatisk, og han vil tiltales Erasmus Montanus. Men er Rasmus egentlig blevet klogere?
Ludvig Holbergs klassiker ’Erasmus Montanus’ er fra 1723, men den er stadig relevant. Henover sommeren spiller den på Rønne Theater – Danmarks ældste teater, der ligger på dets oprindelige sted og stadig bruges som teater. Vores retorik, viden (eller manglen på samme…), verdensopfattelse, forhold til og kløfter mellem hinanden, værdier, dialog og kærlighed er de grundlæggende temaer i fortællingen, og de er universelle både på Holbergs og i vores egen tid. Vi står i et dilemma og skal træffe et valg.
På Rønne Theater er forestillingen lettere tilpasset spillestedet og dens (primære) publikum. Rasmus kommer nu fra Bornholm, og han har været i det store ”Tjøwenhawn” for at læse. Hvor det oprindeligt er hæren, som Rasmus snydes ind i, er det i Bornholms Teaters version i stedet som skriverkarl i Bornholms Regionskommune – med mulighed for med tiden at avancere til sagsbehandler! Vittigt og fantasifuldt.
Titelrollen spilles af Morten Brovn (som vi tidligere har set i Odense Teaters ’Hamlet’ i efteråret 2016). Han starter som den sprudlende og progressive akademiker og gennemgår fint forvandlingen (tilbage) til den ydmyge bondedreng, som nu er blevet knægtet. Hans Rasmus er både sjov og med dybde, og man kan kun føle lidt med ham, når han til sidst står og synger med på, at Jorden vitterligt ER flad, men hvor han har ufatteligt svært ved at holde sig i skindet.
Overfor Rasmus står degnen som egnens lærde, og i en diskussion kan ingen naturligvis vinde over degnen. Eller kan de? Rasmus forsøger ihærdigt, men selvom der ikke er megen korrekt latin i det, som degnen siger, må Rasmus dog se sig slået. Jesper Askholt er glimrende som degnen, og han leverer sin vrøvlelatin med overbevisning, selvom man aldrig rigtig tror på det. Men han er mest fortrinlig som øens borgmester i slutningen, hvor han får sat Rasmus lidt på plads.
Rasmus mener dog, at alle naturligvis kan prædike, men kan de også diskutere? Ikke nødvendigvis ifølge ham. Min bornholmske ledsager bed i øvrigt mærke i det at prædike. På bornholmsk er ”præka” at snakke og ”einj prækara” er en prædikant eller blot en, der snakker meget. En ting er at snakke, men en anden – og måske væsentlig – er faktisk at sige noget fornuftigt, når man snakker!
Jesper Riefensthal er fantastisk som Rasmus’ bror Jacob. Han er både kæk og klog – noget som man absolut ikke behøves at have læst i København for at være. Han leverer også en fin, komisk landbetjent. Sidst leverer Christine Albrechtslund alle de kvindelige roller, mens Henrik Ipsen leverer de resterende mandlige.
Det hele foregår i Julie Forchhammers enkle, men seværdige scenografi, som også rummer overraskelser. De enkle, ensidige kulisser passer meget godt til forestillingens verdenssyn!
Og for så at vende tilbage til det spørgsmål, som er omdrejningspunktet i forestillingen, og som jeg stillede til start. Det afgørende er ikke, om Jorden er rund eller flad, men nærmere om hvad folk forestiller sig og tror på. Det er derfor ikke afgørende at have ret, men i stedet at få ret på de rette præmisser! Således kan alle – uanset livssyn og viden – leve sammen.
Bornholms Teater har på Rønne Theater lavet en mere morsom, men dog stadig tankevækkende og nærværende forestilling, hvor de grundlæggende temaer stadig kan genkendes, selvom forestillingen er gjort lidt mere nutidig. Særligt Morten Brovns dilemma og splittelse, hvor han med sin guitar synger Bob Dylans ”Blowin’ in the wind” er vellykket – ”The answer is blowin’ in the wind…”! Teaterchef Jens Svane Boutrups iscenesættelse og bearbejdning er ganske succesfuld.
Mon Bornholms ungdom får svært ved at få lov at studere i den store by i fremtiden…?
Bornholms Teater
Rønne Theater, Teaterstræde 2, 3700 Rønne
Spilleperiode: 30. juni-28. juli 2017
Set den 20. juli 2017
Fotos: Anders Beier
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
http://www.bornholmsteater.dk/forestillinger/bornholms-teaters-forestillinger/erasmus-montanus.aspx
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod