Anmeldelse: Et juleeventyr, Randers Teater

Anmeldelse: Et juleeventyr, Randers Teater

Af Christian Skovgaard Hansen

De fleste kender Charles Dickens klassiker ”Et juleeventyr” om den julehadende Scrooge. Teksten er fra 1843, men den kan alligevel sige os noget i dag.

Hos Dickens er handlingen henlagt til det victorianske England, og hovedpersonen er den gamle gnier Ebenezer Srooge, hvis store kærlighed er hans rigdom og penge. Han er vred på verden, og han mener, at julen blot er ”Humbug!”.

En kold julenat går Scrooge til ro, men roen indfinder sig ikke, da Scrooge først får besøg af hans afdøde forretningspartner Jacob Marley og siden tre ånder – fortidens, nutidens og fremtidens ånd. Vi forstår nu, hvorfor Scrooge er vred på verdenen. Samtidig får Scrooge øjnene op for, at hans liv måske ikke er det rette, hvorfor han vågner forandret op julemorgen…

Den handling er bevaret i Gunvor Reynbergs tekst, men derudover er vi ganske fikst hensat til nutiden i en mere moderne version. Samtidig er historien tilsat nykomponerede sange. Det har taget lidt af historiens mørke brod af, så den er passende for et børnepublikum fra 6 år sammen med deres voksne. Til gengæld er det formentlig nok mest det voksne publikum som fanger historiens nutidige referencer.

Søren Hauch-Fausbøll spiller rollen som Scrooge. Selvom han næsten er for venlig til at spille så grum en rolle, går det ganske fint. Skiftet fra grum gnier til omvendt god mand er dog måske den største. Han tænker ikke ligefrem på andre end sig selv og sine penge, så han er ikke ligefrem forstående over for sine medmennesker – i hvert fald ikke til en start. Omkring ham spiller Lisbeth Knopper, Amalie Mørup, Daniel Bevensee og Christoffer Hartmann ganske fint forestillingens øvrige roller.

Lisbeth Knopper er skræmmende, ond og alligevel angrende som Marley, når hun kommer ind i en overdimensioneret jakke med lænker og ikke mindst alt det, som f.eks. regnemaskiner, stempler og urets gang, som dengang glædede ham, men nu tynger ham, hængende, alt imens hun fortæller Scrooge, at han indtil nu har truffet de forkerte valg i livet.

Christoffer Hartmann er Scrooges nevø, der egentlig bare vil glæde Scrooge og fejre jul sammen med ham, mens han nye sambo/kæreste ikke helt forstår, hvorfor han overhovedet gider gøre forsøget. Daniel Bevensee er Scrooges kontorassistent Bob, der prøver at gøre sit arbejde, men som nok skulle have blevet hjemme under dynen, så han var frisk til at tage sig af familien i julen. Amalie Mørups Molly er i arbejdsprøvning på kontoret, og Scrooge og hun er ikke ligefrem et match.

Der er ingen levende børn på scenen i denne opsætning. Karin Ørum har i stedet kreeret en række finde dukker, som er udstyret med pre-indspillede stemmer. Det fungerer rigtig godt, og skuespillerne agerer fine, naturlige dukkeførere.

Sofie Daugaard (Dopha) og Nicholas Kincaid har komponeret nogle ganske vellykkede sange, som synges live af de forskellige medvirkende. Julie Forchhammers scenografi er enkel, men effektfuld, når det ved første øjekast store, bastante træbord kan skilles ad og fungere i andre sammenhænge. På bagvæggen hænger en række vinduer, som lader os beskue Scrooge og hans forvandling, ligesom han også kan se ud på den anden verden, som han ikke indtil nu har haft lyst til at være en del af.

Gunvor Reynbergs bearbejdelse og iscenesættelse giver en fin familieoplevelse, hvor alle kan være med. Denne version af Et juleeventyr er tilpas uhyggelig og grusom for det mindste publikum, og de lærer medmenneskelighed og om, hvad der egentlig giver lykke, og det ældre publikum genkender fortællingen, men de får samtidig et par nutidige stikpiller med, så man kan overveje, om samfundet egentlig har forandret sig så meget siden dengang…

Randers Teater, Energi Salen, Mariagervej 10, 8900 Randers

Spilleperiode: 26. november-19. december 2024

Set den 1. december 2024

Fotos: Martin Gundesen

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

Medvirkende: Lisbeth Knopper, Amalie Mørup, Daniel Bevensee, Søren Hauch-Fausbøll og Christoffer Hartmann

Komponister: Sofie Daugaard (Dopha) og Nicholas Kincaid

Instruktør og dramatiker: Gunvor Reynberg

Scenograf: Julie Forchhammer

Lysdesigner: Anders Kjems

Lyddesigner: Chris Nielsen

Pressefoto: Karoline Lieberkind

Kostumier: Marianne Meyer

Dukkedesigner: Karin Ørum

Stemmer: Alice Ibsen-Bjerget (Lille Tim), Andrea Sofie Dalsgaard Milholt (Penny), Idun Nielsen (Fanny og Martha) og Arn Nielsen (Scrooge som dreng)

Bygger: Folkes Garage v. Jesper Folke

Koreograf: Vivi Siggaard

Varighed: Ca. 1 time uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *