Anmeldelse: Eventyrlige dæmoner, Bådteatret

Anmeldelse: Eventyrlige dæmoner, Bådteatret

Af Christian Skovgaard Hansen

Hvis H.C. Andersen havde kigget ud ad sit vindue, da han boede Nyhavn 18, i dag, så ville han kunne se lige ned på Bådteatret ligge ved kajen. Og her på teatret har de endnu engang taget fat om H.C. Andersens eventyr i forestillingen Eventyrlige dæmoner. H.C. Andersen skrev en mængde glade og kloge børneeventyr, men som titlen indikerer, så er det ikke dem, der er i fokus denne gang. Han var nemlig også mester i sortsyn og neuroser, hvorfor der også findes en række underliggende mørke kræfter og eventyr.

Som H.C. Andersen selv sagde, så ”skal [man] kun fortælle børn historier, der også er for voksne.” Udsagnet siger meget om hans eventyr, som netop giver os hele virkeligheden med en række almene temaer og følelser med flere forskellige lag end ved første øjekast. Det, som man måske ikke fanger som barn, fanger man i stedet som voksen. Død, mistro, skæbne, mislykkede drømme og ensomhed er blot nogen af de emner, der behandles. Det er disse lidt mere dæmoniske emner, som holdet denne gang har taget fat i, så de også får en plads i lyset. Samtidig bliver det også en fornem påmindelse om samfundet – både dengang og nu – og de viser os, at det ofte stadig er de samme tanker, der optager os.

Bådteatret er kendt for deres dukketeater for voksne, og også denne gang lykkedes det ganske glimrende. Dukkerne er som altid flotte og særdeles virkningsfulde både i persongalleriet og som diverse figurer fra eventyrerne. Det er nemt at genkende H.C. Andersen, mens det desværre er lidt sværere med resten af persongalleriet. Her ville lidt mere hjælp have hjulpet publikum.

Det er dog ikke hele forestillingen som fortælles ved hjælp af dukker. Hele holdet har været sammen om at skrive manuskriptet, som Rolf Heim fint har omsat til scenen. Alle fire skuespillere Signe Kærup Dahl, Jens Gotthelf, Yulia Lystbæk og Astrid Kjær Jensen har på den ene eller anden måde en tilknytning til Bådteatret og H.C. Andersen, og deres personlige fortællinger fungerer som bindeled.

De fire fortællinger er noget forskellige både i form og dybde, hvilket forvrænger billedet lidt. Astrid Kjær Jensens fortælling om forfængelig og #metoo blev lidt lidt for påtaget og fingerpegende. Anderledes smuk og følelsesladet blev Signe Kærup Dahls historie om at miste, da hendes ufødte barn var sygt og derfor skulle fjernes. Det fortælles nænsomt, og fortællingen binder fint sammen med ”Historien om en moder” – Andersen var hverken kvinde eller havde børn, men alligevel formår han at kende følelserne.

Nok er rummet i Bådteatrets bug lille, men scenograf Jonathan Svante Hjorth udnytter det til fulde med en flot, hånddreven drejescenografi. Sammen med de flotte dukker med de levende hoveder, er det visuelle i top. Udover H.C. Andersens røde kontor i Nyhavn har vi det ved første øjekast tomme rum, men væggene er fulde af papirer med hans tanker, og et mere drømmeagtigt hvidt rum. Alle tre rum bruges effektivt, og drejescenens muligheder for at gå fra rum til rum udnyttes til fulde, inden tankerne tager over, og drejescenen drejer hurtigere og hurtigere…

Omdrejningspunktet er det dystre og mørke, som på en og samme tid frastøder os, men samtidig også tiltrækker os. Det er en interessant vinkel på H.C. Andersens liv og forfatterskab, og det lykkedes holdet og Rolf Heim at skabe en både smuk og tankevækkende forestilling. Men det er alligevel som om, at der mangler noget. Fortællingerne og henvisningerne til H.C. Andersens eventyr kommer til at stå lidt som små fyrtårne, men hvor det samlede ledelys måske mangler.

Bådteatret, Nyhavn 16Z, 1051 København K

Spilleperiode: 5. november-3. december 2022

Set den 5. november 2022

Fotos: Miklos Szabo

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

http://www.baadteatret.dk/eventyrlige-daemoner/

Medvirkende: Signe Kærup Dahl, Jens Gotthelf, Yulia Lystbæk og Astrid Kjær Jensen

Manuskript: Hele holdet efter H.C. Andersens tekster og eventyr (Tepotten, Snemanden, Grantræ, Historien om en moder, Skyggen samt div. tekster fra digte, salmer og dagbøger

Instruktør: Rolf Heim

Scenograf, bygger og dukkemager: Jonathan Svante Hjorth

Kostumer, rekvisitør og dukkemager: Julie Amalie Svensson

Lysdesign: Brian Njie

Lyddesign: Janus Jensen

Instruktørassistent: Heidi Duus

Afvikler og bygger: Vicotr Lyse

Varighed: Ca. 1 time og 15 minutter uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *