Anmeldelse: Flextrafik og slagtesvin, Aalborg Teater

Af Christian Skovgaard Hansen
Dramatiker Henrik Szklany er med Flextrafik og slagtesvin tilbage på Aalborg Teater med en nyt socialrealistisk forestilling, der sætter fokus på Udkantsdanmark og de mennesker, som lever der. Forestillingens undertitel ”Bussen kører ikke længere” sammenfatter det hele, når idyllen på landet forsvinder.
Vi er i et lille landbrugssamfund et sted i Jylland, og samfundet centrerer sig omkring to gårde, hvor gårdejerne og de få omkringboende kommer i vanskeligheder, da busruten bliver nedlagt – og erstattet af flextrafik! Den er blot den sidste i rækken af ting, der lukker eller nedlægges, så det det lille samfund får sværere og sværere ved at overleve. Det kan godt være, at vi ikke er decideret på bunden af samfundet, men de samme følelser og en desperation over, om det hele skal gå, eksisterer stadig.

Omdrejningspunktet er de to landmænd: Mike og Anders. Mike er er svineproducent i stor skala, og han har en kone, der læser til lærer, og to døtre, der går til både det ene og det andet. Anders er pensioneret mælkeproducent, og der er kun få køer tilbage i stalden. Han fået inddraget kørekortet på grund af alder, og hans gamle Opel Vectra har fået klippet pladerne, hvilket gør det svært for ham at besøge kæresten i byen.
En dag kommer to unge mennesker fra Amager, som lejer noget af Anders’ stuehus. Sammen med Mikes kone, Pernille, og Jonna, der arbejdede på slagteriet, får de to rusket lidt op i lokalsamfundet, selvom det kan være svært at overleve derude på landet, når det hele er på tilbagegang.
Drømmene er egentlig simple og enkle. Det lille landsbysamfund vil blot gerne (over)leve og leve deres eget liv. Der stilles ikke store krav, men selv de enkleste krav bliver svære og med tiden endnu sværere at opfylde, efterhånden som vanskelighederne vokser. Sammenbruddet og nedbruddet er tættere på, end man ønsker.

Mange kan genkende noget i den problematik, og historien er – desværre – ret så tæt på sandheden. Samfundet og landet er delt op, og mens splittelsen ikke bliver mindre, føles vores politikere længere og længere væk og dermed mindre og mindre interesserede i livet på landet. Man forstår karakterernes vrede mod magthaverne. Desværre. Uden at afsløre for meget, ender Flextrafik og slagtesvin måske ikke i den store lykkelige forløsning, men spørgsmålet er, om mindre ikke også kan gøre det for, at livet på landet – også – er til at leve.
Dé problematikker rammer Szklany ganske rammende og med en naturlig ægthed i både handling og dialog. Historien er måske nok lidt forudsigelig, men alligevel fornemmer man en følelserne og frustrationer, og man kan sætte sig ind i persongalleriets trængsler. Der er plads til latteren, men grundpræmissen er kold. Der gives tilpas underspillede stikpiller til samfundet og politikken i dag. Hvilket samfund ønsker vi os egentlig?
Lars Topp Thomsens Mike fylder meget og er på både overfladen både hård og brovtende, men man fornemmer hurtigt det underliggende sammenbrud, inden følelserne får lov at tage over. Desto mere han arbejder, desto sværere og mere besværligt bliver det. Sammen med resten af karaktererne fortæller han rækken af historier fra udkanten af Danmark, og bedst som man tror, at det ikke kan blive værre, så gør det det alligevel. Lise Lauenblad er skøn og bundjysk som hans kone Pernille, som iltert konstaterer, at han tænker mere på den fædrene gård end på hende, hvilket er med til at forstærke splittelsen.

Mogens Rex’ Anders er anderledes afdæmpet og både livsklog, men også livstræt, hvorfor han har lettere med at affinde sig med deres skæbne. Marie Knudsen Foghs Jonna er vred og opfarende, der nok får udløb for frustrationerne, men også viser ganske medmenneskelige sider.
Mødet mellem land og by kommer til udtryk gennem det unge Amager-par Tanja (Sofia Mileva Čukić) og Chrille (Marcus Gad Johannesen), der har måttet forlade storbyen i en fart, da han skylder penge til de forkerte for nogle ikke helt rene stoffer. En ting er at slippe fra storbyen, men de møder nu roen og i særdeleshed sammenholdet på landet, når de efterhånden finder sig til rette på landet.

Hele det noget brogede persongalleri tegner et skræmmende, men også ægte portræt af både et samfunds, men også dets beboeres, sammenbrud. I Martin Nyborgs iscenesættelse spiller hele skuespillerholdet troværdigt og godt både ene og sammen.
Laura Rasmussens scenograf bestående af en – eller flere – landbrugsbygning(er), som har set bedre dage, indrammer fortællingen. Alt er ligesom historien holdt gråt i gråt, og dørene gør, at scenografien effektivt kan skifte fokus og sted. Alt er i et grusomt forfald, hvilket hjælpes på vej af Kasper Daugbergs afvisende, let kolde lysdesign.
Flextrafik og slagtesvin er den svære to’er af den type forestillinger til trilogien “Henvendelse Anita”. Ikke alt alt lykkedes til fulde. Men selvom den ikke helt er på højde med trilogien, kommer Szklany – godt hjulpet af Laura Rasmussens scenografi og et godt, samspillende skuespillerhold – godt i mål!
Aalborg Teater, Store Scene, Jernbanegade 11, 9000 Aalborg
Spilleperiode: 31. januar-15. marts 2025
Set den 31. januar 2025
Fotos: Rumle Skafte
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
Medvirkende: Lars Topp Thomsen, Mogens Rex, Marie Knudsen Fogh, Marcus Gad Johansen, Lise Lauenblad og Sofia Mileva Čukić
Forfatter: Henrik Szklany
Instruktør: Martin Nyborg
Scenograf: Laura Rasmussen
Lysdesigner: Kasper Daugberg
Lyddesigner: Kristian Berg
Varighed: Ca. 1 time og 35 minutter uden pause
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod