Anmeldelse: Frank vender hjem, Odense Teater

Anmeldelse: Frank vender hjem, Odense Teater

Af Naja Matzen

Så er der godt nyt til at alle, der trænger til et godt grin ovenpå endnu en Coronalockdown. For lige nu spiller den sjove og finurlige forestilling Frank vender hjem på Odense Teater.

Forestillingen er baseret på Kristian Bang Foss’ bog af samme navn fra 2019. Handlingen i både bog og forestilling centrerer sig omkring mønsterbryderen Frank, som er vokset op i Hvidovre med sin kontordame-mor og gademusikant-far. Frank kommer på universitet, og her finder han sammen med den smukke og populære Thea, som er fra en velhavende familie fra Nordsjælland. Men Frank har svært ved at finde sig til rette i den nye verden og føler sig som en bedrager. Da han får en kajak af Thea i fødselsdagsgave, går det helt galt. Han tager på tur, men driver væk og må kæmpe for overlevelse. Da han endelig kommer hjem, er der ingen, der tror hans historie, og Thea har fundet en anden mand.

Det er en interessant tematik, som forestillingen bringer i spil. Klasseforskelle er sjældent noget, vi taler om i Danmark. Men de findes. Det er derfor forfriskende med en forestilling, der italesætter dette, og ser på problemerne, der opstår i disse klasseskel, mens den spidder både over- og underklassen.

Den seriøse tematik til trods er Frank vender hjem dog stadig en virkelig morsom forestilling. Forestillingen byder på en lang række sjove scener og optrin. Som da Frank diskuterer med sin afdøde far om, hvordan han kan slå Theas nye kæreste Carsten ihjel og kommer frem til, at en frossen lammekølle er det bedste våben, for så kan beviset jo spises bagefter.

I sin iscenesættelse har Simon K. Boberg da også fokus på at få så meget humor ind i fortællingen som muligt, og det gør Frank vender hjem til en sjov aften i teatret, om end det også medfører nogle lidt for karikerede biroller. Samtidigt gør han forestillingen nærværende ved at lade Frank bryde den fjerde væg og henvende sig direkte til publikum. Forestillingen er bygget op omkring, at Frank fortæller os sin historie, og derfor er det ganske naturligt, at han også henvender sig direkte til os.

Scenografien er ofte desværre mere forstyrrende end bidragende. Ted Pierce har dækket scenen i sand, så den ligner en strand. Dette fungerer fint i scenerne der foregår på stranden, f.eks. ved Theas families sammenkomst i Skagen, eller når Frank rekonstruerer sine oplevelser, hvor han er drevet i land på, hvad han tror er en øde ø. Men når mange scener også foregår indendørs og i byen, virker scenografien desværre malplaceret. Dette understreges yderligere af, at den for mig mest medrivende scene foregår foran scenetæppet. Her fortæller Frank om sine oplevelser i kajakken, mens han kæmper for at overleve. Der er ingen rekvisitter, det er blot skuespilleren, hans fortælleevne og en spændende historie.

“Frank vender hjem” Odense Teater 2021

I det hele taget er Jeppe Ellegaard Marling fantastisk i rollen som Frank. Hans Frank er en både sød, elskværdig og genkendelig antihelt, som man hepper på, selvom han er indelukket og lyver om sin opvækst overfor alle han møder. Tidligere på sæsonen leverede Jeppe Ellegaard Marling også en god præstation som røversønnen Birk i Odense Teaters version af ”Ronja Røverdatter”, men i denne altoverskyggende hovedrolle får han vist hele talentet frem. Han ér simpelthen forestillingen.

De øvrige skuespillere gør også en fin figur, men får desværre sjældent mulighed for at vise særlig mange sider af deres skuespilevner, udover deres komiske timing, som de heldigvis rammer for det meste. Birollerne er, for komikkens skyld, desværre skrevet lidt for karikerede og stereotypt, og rammer derfor ikke helt samme form for nærvær og dybde, på trods af dygtige skuespillere i rollerne.

Alt i alt er Frank vender hjem på Odense Teater en sjov fornøjelse med masser af skæve karakterer og optrin og med en hovedrollepræstation af dimensioner.

Odense Teater, Store scene, Jernbanegade 32, 5000 Odense C

Spilleperiode: 21. maj-11. juni 2021

Set den 21. maj 2021

Fotos: Emilia Therese

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://www.odenseteater.dk/oplevelser/forestillinger/2020-2021/frank-vender-hjem/

Medvirkende: Jeppe Ellegaard Marling, Freja Klint Sandberg, Mikkel Bay Mortensen, Malene Melsen, Anders Gjellerup Koch, Githa Lehrmann, Cecilie Gerberg, Lars Simonsen, Niels Skovgaard Andersen, Nicolai Jandorf, Klaus T. Søndergaard, Ingveldur Líf Thorbergsdóttir, Isabella Scharbau Thorup og Livia Gjellerup Davidsen Koch

Dramatiker: Thomas Markmann efter Kristian Bang Foss’ roman

Konceptualiseret i samarbejde med: Simon K. Boberg

Iscenesættelse: Simon K. Boberg

Scenografi og kostumedesign: Ted Pierce

Lyddesigner: Rasmus Overgaard Bunton

Lysdesigner: Simon Holmgren

Musikalsk konsulent: Jonas Munch Hansen

Dramaturg: Mathias Rosenkrands Bech

Varighed: Ca. 2 timer og 50 minutter inkl. pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *