Anmeldelse: Frk. Julie, Bellevue Teatret

Anmeldelse: Frk. Julie, Bellevue Teatret

Af Christian Skovgaard Hansen

Selvom August Strindbergs drama Frk. Julie er fra 1888, og samfundet og (u)korrektheden har forandret sig meget siden da, holder historien og dens temaer stadig. Det er stadig et psykologisk drama om klasse, køn, og magt illustreret gennem forholdet mellem grevens datter, Frk. Julie og grevens tjener, Jean, som egentlig er sammen med kokkepigen Kristin. Det er samtidig en fortælling om mennesket som menneske og om drømme og illusioner contra den hårde virkelighed. Nu har den endelig haft premiere på Bellevue Teatret i Thure Lindhardts version. Det er samtidig hans instruktørdebut, mens det er balletdanser Alban Lendorfs skuespillerdebut.

Alban Lendorf som Jean gør det godt. Han kan spille skuespil, og han tilføjer rollen både elegance, charme og tilstedeværelse, og han klarer også de mere dystre scener fint. Det er bestemt en godkendt præstation, men det er dog ikke helt umærkeligt, at det er hans skuespillerdebut. Han er bedst i samspillet (og modspillet) med Sonja Richter som Frk. Julie. Det bliver spændende at se, om han vil forfølge denne vej yderligere.

Forestillingens bedste skuespilpræstationer er dog Sonja Richters Frk. Julie. Hun er en kompleks kvinde. Men Sonja Richter formår at spille på alle de tangenter, som Frk. Julie har – lige fra sammenbruddet og galskaben over dominansen og forførelsen til barnligheden og den lurende usikkerhed. Hun mestrer alle nuancerne til fuldkommenhed, og hendes mange følelser kommer ud over scenen og fanger os.

Sara Hjort Ditlevsen som Kristin giver Frk. Julie fint modspil, og Kristin fremstår uden tvivl som den forsømte, men alligevel ret så kloge modstykke, der står på sidelinjen og overvåger kampene. Hun er dog her udstyret med lidt for mange fagter og lag, som egentlig mest af alt virker unødvendige og derfor forstyrrende.

Maja Ravns fantastiske og smukke scenografi er på en og samme vis klassisk, men også drømmende og til tider abstrakt. Køkkenet, vinen og øllet er der, men pludselig kommer efterårsløvet som en symbol på den nye tid og vildskab, der følger efter midsommernattens hændelser. Hele bagvæggen er fyldt med rammer, som nærmest vokser ind i hinanden, men også aktivt bruges elegant i forestillingen. Man kan både være i og udenfor rammen. Vi er alle i en mere eller mindre fast ramme, og nogen gange prøver vi at komme i en ny; en ny klasse. Men kan – og skal? – man sprænge den engang imellem?

Andreas Bernitts musik er stemningsfyldt, og den kan rumme alle følelserne, som Frk. Julie indeholder. Han får selv lov at være med på scenen uden, at det virker forstyrrende eller påtaget.

Det gør til gengæld Thure Lindhardts instruktion lidt. Iscenesættelsen er meget teatralsk, og det kammer desværre nogen gange lidt over. Strindbergs tekst og dens temaer er klare nok i sig selv – uden at der nødvendigvis kommer en afklaring på, hvem der vinder – eller skal vinde! – kampene. Det er ikke nødvendigt at lægge mere til eller at lade det blive så påtaget, som her, da det desværre gør, at vi kan blive i tvivl om, hvad både teksten og ikke mindst iscenesættelsen vil os. Forestillingen varer en time og tre kvarter, og den kunne med fordel strammes op, så fokus er på kampene mellem hovedpersonerne og mellem temaerne, og dermed på de mange brikker, som ikke altid passer sammen. Når det er sagt, er iscenesættelsen også spændende, og den rummer også nogle interessante og velfungerende valg, hvor der opstår den rette ynde.

Samlet er denne version af Frk. Julie en spændende fortolkning af Strindbergs klassiske drama, og den har fine skuespilpræstationer, hvor særligt Sonja Richter brillerer. 

Bellevue Teatret, Strandvejen 451, 2930 Klampenborg

Spilleperiode: 18.-29. juli 2021 og igen 27.-30. januar 2022

Spiller herudover på turné i foråret 2022

Set den 18. juli 2021

Fotos: Robin Skjoldborg

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

Medvirkende: Sonja Richter, Alban Lendorf, Sara Hjort Ditlevsen og Andreas Bernitt

Af: August Strindberg

Instruktion: Thure Lindhardt

Musik: Andreas Bernitt

Scenografi: Maja Ravn

Varighed: Ca. 1 time og 45 minutter uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *