Anmeldelse: Griskhed, Republique

Anmeldelse: Griskhed, Republique

Af Sidsel Stoustrup

 

’Griskhed’ er første del af Republiques serie om de 7 dødssynder. Forestillingen er en kunstners kommentar på et grådigt samfund og med en drøm om forandring.

Med ’Griskhed’ har Republique nærmere lavet en real life kunstinstallation end en teaterforestilling. Forestillingen er en fusion af billedkunstneren John Kørner og instruktøren Kamilla Wargo Breklings kunstneriske udtryk, og den ligger sig langt væk fra det typiske teater.

mg_9786-copy-mindsket

Forestillingen er delt op i flere enkeltstående billeder, som alle kommenterer på det indgroede begær, der findes i os alle. Det sker gennem cylinderformede skulpturer, som hver enkelt skal illustrere et problem, og bliver metaforer på alt det, som vi gerne vil besidde. De bliver flyttet og rykket i en sirlig koreografi udført af de tre skuespillere på scenen.

Lærke Winther, Lisbeth Wulff og Tilde Maja Frederiksen spiller vores tre moderne harlekiner, som alle, på en absurd-komisk facon, viser os griskheden i sin rene, amoralske form. Allerede fra start lykkedes det dem at fange mig i deres leg, hvor de med få ord og heftig komisk mimik får et smil frem på mine læber. Der er ingen tvivl om, at hver bevægelse er nøje planlagt og flere af billederne udvikler sig derfor til sjov og illustrativ dans og understreger derigennem, at vi har at gøre med en kunstinstallation.

mg_9761-copy-mindsket

Når jeg tænker griskhed, tænker jeg noget mørk, ondt og forkert. Inden dørene lukkede, havde jeg derfor forestillet mig en teaterforestilling, hvor jeg ville føle ubehag og afsky. I stedet har man her lavet en iscenesættelse, som er æstetisk smuk og samtidig morsom. Jeg synes, at det var et godt valg, da det gør forestillingen charmerende og rar (selvom det dog ikke kan undgås at gøre lidt ondt, der hvor griskheden rammer en selv).

Dog må jeg også erkende, at jeg synes, at forestillingen bliver for lang. Og det er ret utroligt, siden at den kun varer 40 minutter. Men hvert billede er ikke meget forskelligt fra det foregående, og siden hvert billede er sit eget og ikke bliver sat ind i en narrativ helhed, gør det det svært for mig at holde koncentrationen. At jeg, som allegorisk er opvokset på museet Louisiana, har svært ved at holde fokus, gør, at jeg bliver usikker på, om forestillingen kræver et publikum med stor kunstinteresse. Og det trækker, fra mit synspunkt, gevaldigt ned.

Når det er sagt, er der ingen tvivl om, at ’Griskhed’ er en smuk og unik forestilling. Lyd- og lysdesignet samler forestillingen og skaber en helhed. Med denne start glæder jeg mig til at leve mig ind i de resterende seks dødssynder, som Republique iscenesætter i løbet af det næste år.

 

 

 

Republique, Østerfælled Torv 34, 2100 København Ø

Spilleperiode: 26. oktober–12. november 2016

Set den: 28. oktober 2016

 Foto: Per Morten Abrahamsen

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

http://republique.dk/dk/forestillinger/griskhed/

 

 

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *