Anmeldelse: Hodja fra Pjort, Folketeatret

Af Jonas Gudmand
‘Hodja fra Pjort’ er en magisk fortælling, som alle må se. Og det er også selv om, at man har set den før i teatret, eller fået læst den (op) fra Ole Lund Kirkegaards børnebog. Historien er noget, som vi alle kan forstå og identificere os med, og den er spækket med fantasi, musikalitet og finurlige karakterer.
Jeg tror, vi alle kender til Hodjas liv i Pjort. Han keder sig, og han vil gerne ud og opleve verden. Skolen gavner ikke, for den har han trods alt varet i år efter år, og den hjælper ikke på hans længsel efter at opleve livet fuldt ud.
Hodjas mor fortæller ham, at han skal tage i skole i stedet for at strejfe rundt. Han spørger, hvornår han så kan holde fri for at have det sjovt. Til det svarer moren, at det kan han gøre, når han har gået 9 år i skole, 3 år i gymnasiet og 6 år på universitet, og efter at han så har arbejdet nok på arbejdsmarkedet til, at han gå på pension. Det accepterer Hodja ikke, og derfor tager han fri fra skole og ender med at låne et flyvende tæppe af El-Faza, så han kan rejse ud i verden og udforske livet.
Historien er derfor evig aktuel for os, hvor uddannelse og job på arbejdsmarkedet er omdrejningspunktet for de fleste af os. Og hvor er det vidunderligt, at der er lavet en så dejlig fortælling, der inspirerer os alle til at bruge vores fantasi, så vi kan forestille os, hvordan vores liv ellers kunne være. Og så have modet som Hodja og flyve ud i uvisheden og se, hvad det fører med sig.
I denne teaterforestilling er det pragtfuldt at opleve de originale og fantasifulde rekvisitter, der bruges igennem hele forestillingen. Det underbygger universet så fint. Der er bl.a. en hat syet fra det velkendte IKEA-net. Alt dette er skabt af scenografduoen Sir Grand Lear. Men jeg må sige, at kostumerne til borgerne i Pjort virkede lidt uoriginalt.
Musicalen er i sin tid dramatiseret af musikeren Sebastian, og det meget unikke ved denne musical på Folketeatret er, at Sebastian har lavet helt nye sange til. Sebastian er en mastodont inde for dansk musik og har skabt så meget vidunderlig musik. Jeg fik kuldegysninger af at høre titelsangen igen ’Hodja fra Pjort’. Men de nye sange føles ikke på samme måde, og de bliver nogle gange lidt kedelige. Musikerne er skønne, og musikken skaber en virkningsfuld nerve i forestillingen.
Alle skuespillerne smitter af med deres spillelyst. Hodja fra Pjort spilles af Kristian Gintberg, kendt fra DR Ramasjang, og han klarer sin teaterdebut glimrende med en ærlig og glædesfuld væren. Ole Boisen spiller diverse roller, og han er intet mindre en strålende på den scene. Man kan se stykket alene pga. ham. Han er så nærværende, timet og fuld af liv og humor. Sikke en glød der er i hans øjne. Glæd dig især til at se ham som sultanen, der ikke tænker på andet end at æde.
Det skær i mine øjne, at nogle af karaktererne kommer til at virke for utilsigtet karikerede. Dog er Sofie Torp et eksempel på, hvordan alle ens karakterer kan bæres troværdigt og stadig sjovt og ærligt i land.
Du kan sagtens være i slutningen af dine teenageår, 25 år, 30 år eller mere for at få meget ud af denne forestilling. Tag en ven med og oplev. Og så kan vi drage videre ud i livet og huske på, at vi ikke skal stjæle fra børns fantasi. Vi kan jo hjælpes ad med at gøde den.
Folketeatret, Nørregade 39, København
Spiller på Folketeatret Score Scene til d. 12. december 2016
Turné i hele landet til d. 12. marts 2017
Set d. 27. oktober 2016
Fotos: Gudmund Thai
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
http://www.folketeatret.dk/shows/hodja-fra-pjort/
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod
Jonas du har kaldt Sofie Torp for Terp. Ellers en meget fin anmeldelse.
Det er hermed rettet. 🙂
//UTB
Sikke dog. Tak for info 🙂