Anmeldelse: Gummi T, Odense Teater

Anmeldelse: Gummi T, Odense Teater

Af Mette Herschend

 

Aalborg Teater og Odense Teater har dette år samarbejdet om en ny teaterversion af Ole Lund Kirkegaards historie om ”Gummi Tarzan” og Michael W. Horstens manuskript til animationsfilmen ”GUMMI T” fra 2012 – et super vellykket projekt efter min mening, og efter billetsalget at dømme et eftertragtet skud ud til børnefamilierne.

Ivan Olsen er en vatnisse, en Gummi Tarzan – eller det mener hans far i hvert fald, som forventer at gøre den helt store lykke i livet som coach. Ivan bliver derudover mobbet i skolen og er for lille og splejset til at slå fra sig, så Hr. Olsen beslutter sig for, at hans første klient skal være Ivan. Mødet med en heks ændrer alt, for hun giver Ivan ét gratis ønske, og han ønsker, at han bliver god til alting. Da han pludselig er både stærk, klog og hurtig, ser coachen Hr. Olsen sit snit til at tage æren for Ivans store fremskidt. Hr. Olsen og den nye ”forbedrede” Ivan bliver berygtede og berømte – men medaljen har også en bagside.

freepicture-extgummit

Som udgangspunkt er jeg altid meget skeptisk over for slikposeforestillinger – altså forestillinger, hvor forældrene kan købe en slikpose til deres børn, som de kan sidde og knitre med under hele forestillingen, så alt på mig stritter. ’Gummi T’ er en slikposeforestilling. Men til forskel fra f.eks. ’Peters Jul’ var der helt, helt stille det meste af tiden. Det var mit indtryk, at børnene slugte forestillingen og slet ikke havde tid til at spise slik.

Og det kan jeg godt forstå, for sådan havde jeg det også selv: I de første tre kvarter var jeg helt opslugt af universet – så kom der et par scener, der måske var lige lange nok og bum! Så endte vi ved moralen, blackout og slut. Der er ingen pause i den 1 time og 10 min. korte forestilling – meget velvalgt, for det kunne måske være vanskeligt at genetablere børnenes koncentration efter en pause.

freepicture-ext-3gummit

Man må selvfølgelig gå med på præmissen om, at det altså er børneteater, og derfor vil ansigtsudtrykkene være mere ekspressive og fagterne lidt større. Kostumerne forestiller jeg mig også er valgt efter denne præmis: ret spraglede kostumer og flere af karaktererne har yderligere halvmasker på, så meget lange næser eller tykke kinder bliver mere karikerede – og så stemmer karakterernes udseende vist også meget godt overens med tegningerne i Ole Lund Kirkegaards ”Gummi Tarzan”.

Alle skuespillerne, på nær Gummi T og hans far Hr. Olsen, har en korngul spandexheldragt på inderst, så når de ikke spiller en bestemt karakter fungerer de som ”effektmagere”. De lægger f.eks. lyd til våde sko med ”sjip, sjap, sjip”, bærer Ivan, når han i slowmotion falder ned fra et træ, og udfører de noget, der ligner haka-dans til heksens trylledriksbryggeri. Det er rigtig sjovt fundet på, og det fungerer rigtig godt til at skabe effekter – i hvert fald for ’os’ voksne, for jeg hørte et barn sige: ”Hvem er de gule for nogen?”

freepicture-ext-1gummit

Og så er der jo scenografien. Jeg må indrømme, at da de tændte for de store LED-skærme, tænkte jeg ”åh, nej” – for i den kunst har Fredericia Teater for længst lagt sig i spidsen, og det er ikke noget jeg har set hos Odense Teater endnu. Men, som ofte måtte jeg sluge kamelen, for Odense Teater løste opgaven rigtig flot. Billederne på skærmen havde et tegneserie-agtigt præg og satte nogle rigtig gode rammer om universet. Nogle af sceneskiftene er måske ikke så elegante, men det kan finpudses til næste gang, de kaster sig ud i digital scenografi.

freepicture-ext-2gummit

Kristoffer Helmuth i rollen som Gummi Tarzan gør ikke sin talentpris til skamme. Han har i den grad finpudset sin barnlige karakter og udfylder stærkt og solidt hovedrollen. Mikkel Bay Mortensen spiller Hr. Olsen med rigtig meget charme, sjov mimik og repliktiming, selvom karakteren i sig selv er en ret ufin fadertype.

Forestillingen er for børn og barnlige sjæle og kan på det kraftigste anbefales – men man skal vist skynde sig, for billetterne forsvinder hurtigt.

 

 

 

 

Odense Teater, Sukkerkogeriet, Roersvej 33, 5000 Odense C

Spilleperiode: 22. december 2016-26. februar 2017  

Set den 22. december 2016

Foto: Ard Jongsma

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

http://www.odenseteater.dk/forestillinger/gummi-t

 

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *