Anmeldelse: H. C. Andersens Samlede Eventyr, Mungo Park

Anmeldelse: H. C. Andersens Samlede Eventyr, Mungo Park

Af Jonas Gudmand

 

H.C. Andersen er ikke Disney, han er farlig og mørk. Det bliver sagt i forestillingen, og det står også lysende klart som svovlstikker efter denne aften, at mange af H. C. Andersens eventyr ikke var rosenrøde. De rummede også vold og smerte.

 

Det er måske ikke verdens største nyhed for alle, men i ’H.C. Andersens Samlede Eventyr’ sidder jeg tilbage med en følelse af, at der virkelig er en afgrundsdybde i manden bag eventyrerne, og hvor meget eventyrerne hænger sammen med H.C. Andersens eget liv.

 

2

 

Instruktøren og dramatikeren Heinrich Christensen har skabt et seværdigt stykke, fordi den præsterer at lave en forestilling om Danmarkshistoriens største digter og rent faktisk slipper godt fra det. Det er imponerende, at det undervejs i forestillingen virker som, at de formår at nævne alle 156 eventyr, han har skrevet.

 

Det store plus ved forestillingen er også, hvordan den er lavet. Jeg har aldrig set noget lignende. Scenen er sat på et folkebibliotek, hvor to bibliotekarer og en mand i skånejob åbner biblioteket for at fejre H.C. Andersen. Der er bare ingen der kommer. Måske skulle de have annonceret andre steder end på deres intranet.

 

1

 

Hvad skal man så lave? Det bliver en underholdende, men også dyster, rejse igennem lege og fortællinger, de tre karakterer finder på undervejs.

 

Amanda Collin spiller den tørre Karen, som kækt bliver kaldt bibliote-karen af Leif Arne, der spilles af Nicolai Jandorf. Det er en fryd at se, hvordan Amanda udvikler sin karakter. Pludselig ser vi hende bl.a. i nærgående kontakt med sin vrede og seksualitet, da hun kommer med en kraftfuld feministisk analyse af nogle af eventyrerne.

 

Nicolai Jandorf formår at starte sin karakter meget kejtet, men dog elskværdig, til at ramme ud i noget H.C. Andersen-inspireret mørke. Cadeau.

 

3

 

Meget overraskende ser vi Jonas Munck Hansen træde ligeværdigt ind som skuespiller med sin rolle som Peder, der er i skånejob. Det er stærkt, når han i tidligere forestillinger mest har fungeret som musikant, der holder mimikken i ro. Sikke en dejlig og tydelig mandlig røst han har, når han taler. Han har et skønt øjeblik, da han ringer ind til ’Mads og Monopolet’ som ‘Lille Claus’, fordi han vil høre, om det er okay, at han har slået ‘Store Claus’ ihjel.

 

Den som modtager alfekysset kan se alt det, de andre ikke kan se. Det kun børnene kan se. Den fornemmelse er fornyet i mig efter endnu en eventyrlig aften med Mungo Park.

 

 

 

Mungo Park, Fritz Hansens Vej 23, 3450 Allerød

 

Spiller frem til d. 12. december 2015

 

Set d. 5. oktober 2015

Fotos: mungopark.dk

 

Læs nærmere om forestillingen her:

http://www.mungopark.dk/h-c-andersens-samlede-eventyr.html

 

Følg os på Facebook:

https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

One thought on “Anmeldelse: H. C. Andersens Samlede Eventyr, Mungo Park

 1. Her får du alt:
  Alt det gode
  Alt det onde
  og
  Alt du ikke viste om H C Andersen
  Fantastisk teaterstykke. Alle, små som store kan lære noget af det.
  GODT GÅET MUNGO??

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *