Anmeldelse: Hallo!, Folketeatret

Anmeldelse: Hallo!, Folketeatret

Af Christian Skovgaard Hansen

Vi møder den ensomme ældre mand. Hverdagen er trist og grå. Denne dag regner og tordner det, og han har sit hyr både med at få låst hoveddøren op og med at folde paraplyen. Til sidst kommer han ind og får låst dørens mange låse. Hverken nøgler eller paraply vil samarbejde, men endelig er de på deres plads. Endelig kan han sætte sig i sofaen foran fjernsynet – igen – og zappe gennem kanalernes forskellige programmer. Det er her han tilbringer størstedelen af tiden, og han er både ensom, og han keder sig. Fremtiden tegner ensformig og sort.

Det ændrer sig heldigvis. En dag finder han en gammel cirkusplakat, og den vækker noget i ham. Minder, længsler og drømme vælter frem. Han tager nu på en egen og eventyrlig rejse, hvor han møder sit alter ego i form af en cirkusartist. Artisten viser ham ind i en verden af akrobatik, klovneri og ikke mindst poesi. Glæde, liv og farver vækkes igen. Ved hjælp af skuespil og (ny)cirkus drages vi med ind den magiske verden, som de to nu oplever. Minderne vokser, indtil han legende med den røde ballon, glædeligt forenes med dem.

Hallo! er en ordløs forestilling. Eller næsten da! De eneste små ord, som vi hører, er de få, forsagte ”Hallo!”’er. Ellers skabes det hele ordløst, og ved hjælp af krop og sjæl tales der til os. Vi bliver mindet om glæden, om at turde genfinde den og ikke mindst om den ukuelige kraft i vores indre legebørn. Det kan godt være, at vi har parkeret legebarnet, efterhånden som vi er blevet ældre, men det gemmer sig indeni os – om det for nogle kan være længere væk end for andre. Men det er der, og vi skal turde sætte det fri – bare engang imellem.

Den ældre mand spilles af skuespiller Søren Hauch-Fausbøll, mens artisten spilles af nycirkusartisten Sunniva Byvard. Hauch-Fausbøll mand er nok vrissen og modløs, men man aner hurtigt, at der bag facaden gemmer sig en gammel cirkusartist – glæden skal ”bare” genoplives. Han mestrer til perfektion alle klovnefigurerne og ikke mindst både fysik og mimik, og balancen mellem tragedie og komik sidder lige i skabet. Det er fantastisk karakterarbejde. Herover er Sunniva Byvards artist både drillende, mild og hjælpsom, når hun tager ham ved hånden gennem minderne, og deres samspil er eminent.

De mestrer begge den klassiske farce-komik, som de dog heldigvis også tilføjer noget poesi og livsklogskab. Deres fysiske og kropslige sprog bliver både legende og alvorligt, hvor mørket afløses af lys. Det er utroligt, hvor meget en enkelt rød klovnenæse kan gøre. Katrina Bugajs instruktion omsætter Hauch-Fausbøll og Byvards fine poetiske manuskript til perfektion.

Bine Jo Mortensen har skabt den enkle, men alligevel meget billedlige scenografi med et blomstrende træ, plyssofa og den træindgangsdør. Scenografien udnyttes til fulde med leg og liv. Jens B. Christiansen har skabt det humoristiske lyddesign, der hjælper handlingen frem.

Forestillingen anbefales til børn fra 5 år og op. Det er nok ikke nogen helt gal anbefaling, og selvom der ikke var mange børn i salen til denne premiereaften, lyste glæden og morskaben ud af dem, der var. De er helt andet sted i livet, og de har – forhåbentligt! – ikke allerede glemt det indre legebarn. Det har nogen af os voksne nok, og vi har godt af at blive mindet om det. Dét kan Hallo! hjælpe os med. Det forstærkes af, at titlen suppleres af et udråbstegn i stedet for et spørgsmålstegn; vi skal vågne op ved det insisterende ”Hallo” fremfor det ditto spørgende og mere usikre.

Hallo! er en sanselig, klog og legende forestilling, som minder os om de vigtige ting her i livet. Både børn og ikke mindst voksne får livgivende tanker med ud af teatersalen. Det er samtidig rart, at man tør tage livtag med de mørke sider og gøre dem lyse. Der bliver garanteret fundet flere minder hos publikum, når de kommer hjem, og forestillingen og dens emner bundfælder sig. Leg, lev og overlev – så er der en mening med livet.

Folketeatret, Hippodromen, Nørregade 39, 1165 København K

Spilleperiode: 5.-8. marts og 19.-22. marts 2025

Forestillingen spiller på turné rundt i landet i perioden 10.-18. marts og 23. marts-2. april 2025

Set den 5. marts 2025

Fotos: Büro Jantzen

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://www.folketeatret.dk/shows/hallo

Medvirkende: Søren Hauch-Fausbøll og Sunniva Byvard

Manuskript: Søren Hauch-Fausbøll og Sunniva Byvard

Instruktør/konsulent: Katrina Bugaj

Scenografi: Bine Jo Mortensen

Lyddesign: Jens B. Christiansen (Rumpistol)

Varighed: Ca. 50 minutter uden pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *