Anmeldelse: Harry og kammertjeneren, NørregadeTeatret

Anmeldelse: Harry og kammertjeneren, NørregadeTeatret

Af Christian Skovgaard Hansen

Harry og kammertjeneren er oprindeligt en belønnet dansk film fra 1961. Baseret på filmversionen er den omsat til teater, og denne gang er den nybearbejdet af Steffen Gliese og Frank Rubæk til NørregadeTeatret, som er egnsteater på Lolland.

Vi er i den lille by, hvor folk mødes hos bageren, hos grønthandleren og på værtshuset Dråben. Her bor Harry, og resten af byen består af en folk mere eller mindre farverige beboere og skæve eksistenser. Harry har ikke mange penge, men han er glad for det, som han har. Men en dag kommer forandringen. Han har arvet en sum penge – som ganske vist er mindsket noget, når afgifter, udgifter til advokaten og alt det andet er betalt! – men som stadig kan hjælpe Harry med at indfri hans gamle drøm. Han drømmer nemlig om en kammertjener, hvilket han får. Men kun i 11 uger; pengene rækker nemlig ikke længere…

Harry og kammertjeneren Fabricius er oprindeligt et umage par. Modsætninger mødes, og de er først fremmede for hinanden. Alligevel finder de en god kemi sammen, og de får en samhørighed der gør, at forholdet kan bestå – også selvom pengene igen er blevet små. Dét er nemlig ikke alene dem, der er afgørende!

Steffen Gliese og Frank Rubæks nybearbejdelse og Michael Lindvads iscenesættelse er særdeles vellykket. Den er både lun og tankevækkende, og hjertet er på rette sted. Vel er den på sin vis gammeldags, men den fanger alligevel publikum, da den rummer alle ”feel good”-elementerne, og da dens temaer er evigt universelle. Det er stadig værd at huske på (med)menneskeligheden, at have en tro på det gode i alle mennesker, og at huske at penge ikke nødvendigvis løser alle livets problemer.

Det hele foregår i Kirsten Victoria Linds enkle, men stemningsfulde scenografi, hvor drejescenen effektivt udnyttes, alt efter om vi er ude i byen eller inden for hjemme hos Harry.

Frank Rubæk spiller rollen som Harry med både ydmyghed, varme og kloghed. Overfor ham er Jan Schou kammertjeneren Fabricius. Han er elegant og med en god portion snobbethed, som god aftager efterhånden, som han bliver mildnet af livet hos Harry. Schou giver os en elegant, men også næstekærlig og ikke mindst følsom kammertjener, hvis hårde kanter slibes til, som handlingen skrider frem. Samspillet mellem de to er eminent, og de to er bevægende i forestillingens slutning, hvor de finder ud af, at de ikke kan undvære hinanden.

Pernille Schrøder er både folkelig og ikke mindst velsyngende som værtshusejeren Trine, og hun fungerer glimrende som forestillingens bindeled som historiens ”fortæller”. Harrys venner og spillekammerater Flemming Krøll, som den lokale biskop, som altid har passende, men nok vel lommefilosofisk citat i ærmet, og Rasmus Krogsgaard, som den lettere anløbne Fyrst Igor, som dog ledes på rette snor, er hyggelige og med en vis tyngde. Torben Zellers fremfarende ejer af værkstedet, hvor Harry bor, og Charlotte Amalie Kehlets kloge Magdelena, der leder Fyrst Igor på rette spor leverer ganske fine præstationer.

Byens øvrige beboere spilles af folk fra NørregadeTeatrets ensemble. De gør det alle ganske glimrende, om end de måske ikke har de største sangstemmer. Særligt charmerende er Storm Hansen som den livskloge knægt Heisenberg.

NørregadeTeatrets version af Harry og kammertjeneren viser os, at selvom fortællingen nok har nogle år på bagen, så rummer den også en masse fine tanker, som stadig er relevante den dag i dag – både for ung og gammel. Modsætninger mødes, og mon ikke, at vi stadig kan finde samhørighed trods dette. Aftenens forestilling giver os i hvert fald troen på, at det kan lade sig gøre.

Du kan derfor med sindsro tage turen til Maribo og få en fin lille teateroplevelse med noget på hjerte.

NørregadeTeatret, Det gl. Elværk, Banegårdspladsen 1, 4930 Maribo

Spilleperiode: 24. februar-13. marts 2022

Set den 24. februar 2022

Fotos: Lynge Nielsen

Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:

https://noerregadeteatret.dk/forestillinger/harry-og-kammertjeneren

Medvirkende: Jan Schou, Flemming Krøll, Rasmus Krogsgaard, Pernille Schrøder, Torben Zeller, Charlotte Amalie Kehlet, Frank Rubæk, Storm Hansen, Thor Frederik Skov, Niels Marqvorsen, Allan Kiemer, Freddy Brøndum, Jan Olsen, Marianne Wede Jensen, Henriette Marqvorsen og Nina Steen

Baseret på filmmanuskript: Leif Panduro og Bent Christensen

Bearbejdet til teater: Steen Springborg

Musik: Bent Fabricius-Bjerre

Sangtekster af Ida og Bent From

Ny bearbejdelse: Steffen Gliese og Frank Rubæk

Iscenesættelse: Michael Lindvad

Koreografi: Hayley Franks Høier

Scenografi og kostumer: Kirsten Victoria Lind

Kapelmester: Jørn Bonde

Varighed: Ca. 2 timer og 20 minutter inkl. pause

Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod

Følg os på Instagram:

@ungt_teaterblod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *