Anmeldelse: Højskolesangbogen, Teater Momentum
Af Mette Herschend
På Teater Momentum/Det Ny Kgl. Teater kan man i lidt over halvanden time blive hensat til hyggelig højskolestemning, fællesskab og fællessang. Vilkårene er optimale: varmhjertede fynboer, som har mæsket sig i julefrokostmenuen inden forestillingen, er klar til at synge, le og deltage i hyldesten af hele Danmarks Højskolesangbog.
Teatersalen på Teater Momentum er bygget om til en fællessal, som jeg forestiller mig den ser ud på højskoler. I hvert fald kan den også associeres med salen i et forsamlingshus, for der er væglamper, 3 langborde med duge og hyggebelysning på bordene.
Selve scenen er helt klassisk, dog med det twist at bagtæppet og de draperede gardiner i loftet er babylyserøde. Det bliver tydeligt, at der fastholdes et solidt, fersk suppe, steg og is-tema, da skuespillerne kommer ind i beige jakkesæt, afbleget hår, og pianisten begynder at klimte på noget, der lyder som et lille orgel.
Da skuespillerne Nanna Cecilie Bang, Katrine Leth, Nicklas Søderberg Lundstrøm og Tobias Shaw træder ind i lokalet første gang, er de med det samme over publikum og inddrager os så meget som muligt: ”Hej, jeg hedder Nanna, hvad hedder du?”, ”Jeg hedder Karen”, ”Hej Karen, hvilken bil kører du i i dag?”, ”Det ved jeg ikke, det er Birgits bil” osv. Og det fungerer rigtig godt: Det gør publikum velvillige og klar til at synge med på den danske sangskat, både når de bliver bedt om det, og når de ikke bliver det.
Skuespillerne synger alle fire rigtig godt og har hver et solonummer fortolket i et lækkert musikalsk arrangement. Særligt Nicklas og Nanna ville jeg ikke have haft noget imod at have hørt lidt mere af.
De første 2/3 af forestillingen er jeg ellevild, og jeg ligger næsten på gulvet af grin, da et par hvidkutteklædte skikkelser kommer ind under Nicklas’ version af Eva Madsens ”Mormors kolonihavehus” – joken vil jeg ikke afsløre, den må I opleve selv. Jeg er rigtig godt underholdt, og det er resten af publikum også.
Den underliggende agenda er som sagt helt klar: Vi er her for at hylde Højskolesangbogen. Men agendaen afbrydes hele tiden af skuespillernes interne stridigheder, f.eks. hvem skal sige hvad og være mest på? Og andre af deres ”pludselige” indfald, som jeg finder forstyrrende for formålet. F.eks. kan Nanna ikke få sunget Benny Andersens ”Noget om helte”, fordi hun er blevet hovedkulds forelsket i et af en publikummer, som hun erklærer sin kærlighed til (noget tåkrummende, men morsomt). Første gang hun går på bordet ned til ham er det sjovt, og han tager det i stiv arm og leger med. Herefter tager det overhånd, og det fylder simpelthen alt for meget i forestillingen, og det stopper for mig med at være sjovt.
Derfor bliver det, jeg oplever som ca. den sidste tredjedel af stykket, noget langt og tåkrummende på den knap så gode måde. De større budskaber drukner desværre i Nannas ulykkelige kærlighed, og det er rigtig ærgerligt, for det påvirker min samlede oplevelse negativt, så jeg cykler hjem og er irriteret over de valg, der er blevet truffet i manuskriptet, i stedet for at tænkte at det var en fed forestilling.
Jeg ville have elsket, hvis denne sidste tredjedel var ren teaterkoncert, hvor man som publikum kunne puste lidt ud og læne sig tilbage og lytte til de fire dygtige skuespilleres fortolkninger af nogle af Højskolesangbogens sange. Med lidt mere organiseret sang og musik tror jeg måske også, at projektet ”sjælens renselse gennem sang” (som beskrevet på hjemmesiden) ville gå klarere igennem og blive tydeligere for publikum.
Om du har gået på højskole eller ej, vil du genkende de fleste sange i ’Højskolesangbogen’, og du vil med garanti få gang i lattermusklerne. Der er plads til nostalgi og fællesskabsfølelse, og forestillingen kan spises fra 14 år og frem.
Teater Momentum/Det Ny Kgl. Teater, Ny Vestergade 18, 5000 Odense C
Spilleperiode: 23. november 2016-21. december 2016
Set den 15. december 2016
Foto: Henrik Grimbäck
Lyst til at købe en billet? Læs nærmere her:
http://www.teatermomentum.dk/event/hoejskoleshysangbogen/
Følg os på Facebook:
https://www.facebook.com/ungtteaterblod
Følg os på Instagram:
@ungt_teaterblod